Η βιομηχανία των αυγών

Άκης

Administrator
Η βιομηχανία των αυγών δεν διαφέρει και πολύ από την βιομηχανία του γάλακτος. Εξαναγκασμός του ζώου για μεγαλύτερη παραγωγή, κακομεταχείριση, φάρμακα και ορμόνες για γρήγορη ανάπτυξη [1, 2], τα οποία φάρμακα καταλήγουν στον καταναλωτή [3, 4], οδηγώντας παράλληλα σε μια νέα μόδα των "Antibiotic Free" κοτόπουλων [5], είναι μερικά από τα πράγματα που θα έπρεπε να μας απασχολήσουν.

Τα αυγά έχουν λάβει τεράστια δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια από τα μέσα και πλέον περιλαμβάνονται σχεδόν σε κάθε διατροφολόγιο, παρότι πριν κάμποσα χρόνια είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Και παρότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα αυγά είναι και υγιεινά, αλλά και σημαντικά σε μια ισορροπημένη διατροφή [6, 7], θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι, καθώς κάποιες από τις έρευνες αυτές είναι χρηματοδοτούμενες από την ίδια την βιομηχανία [8, 9, 10], φαινόμενο καθόλου σπάνιο στην βιομηχανία των τροφίμων σήμερα [11].


Ωστόσο ένα θέμα που δεν σηκώνει συζήτηση, είναι το ότι τα αυγά είναι φορτωμένα με χοληστερόλη (100γρ περιέχουν 373 mg χοληστερόλη) και έρευνες έχουν δείξει ότι αν έχεις υψηλή χοληστερίνη ή διαβήτη, η κατανάλωση αυγών θα έπρεπε να αποφεύγεται [12] και άσχετα με το τι μπορεί να εσύ να πιστεύεις για τα αυγά, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων απαγορεύει στην βιομηχανία αυγών να τα διαφημίζει ως υγιεινά, γιατί έτσι καταπατούν τους κανονισμούς περί λανθασμένης διαφήμισης [13].

Τα αυγά επίσης περιέχουν καρνιτίνη, η οποία διασπάτε και μετατρέπεται στο συκώτι σε έναν μεταβολίτη, ο οποίος ονομάζεται trimethylamine N-oxide (TMAO) [14]. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μεταβολίτης αυτός βοηθά στη μεταφορά της χοληστερόλης στις αρτηρίες, όπου σχηματίζει επικίνδυνες πλάκες, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και αρτηριοσκλήρυνση [15, 16, 17, 18, 19].


Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την σαλμονέλα στα αυγά, η οποία μπορεί να βρίσκεται σε ένα αυγό, ακόμη και αν αυτό δεν είναι σπασμένο ή βρώμικο [20]. Οι ειδικοί συνιστούν τις εταιρίες να τοποθετούν τα αυγά τους στα ψυγεία, αλλά πολλά σούπερ μάρκετ δεν το κάνουν [21]. Το αυγό θα πρέπει να βράζετε μέχρι να γίνει σφικτό, για την αποφυγή κινδύνου, κάτι που πολλοί γονείς αγνοούν και δίνουν στα παιδιά τους αυγά που δεν είναι καλά βρασμένα, θέτοντας τα σε κίνδυνο, κάτι που συμβαίνει και σε πολλούς που καταναλώνουν ωμά αυγά.

Πολλοί αγοραστές θεωρούν ότι το να αγοράσουν αυγά "χωριάτικα", από κάποιον γνωστό τους, που έχει δικές του κότες και δεν είναι επαγγελματίας, είναι η καλύτερη επιλογή, μιας και τα αυτά αυτά είναι "βιολογικά". Αυτήν είναι λάθος λογική, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν τα κοτόπουλα τους εμβολιασμένα ή μπορεί να τα έχουν σε μέρη με άλλα ζώα ή να τα ταΐζουν ότι βρίσκουν.

Θα πρέπει να αγοράζεις αυγά από όσους γνωρίζεις ότι τηρούν τους κανόνες υγιεινής, για την δική σου ασφάλεια, εκτός αν γνωρίζεις όντως πως μεγαλώνουν οι κότες του (πχ είναι ελευθέρας βοσκής όλη την ημέρα και τρέφονται με καλά φυράματα). Τα αυγά από τα σούπερ μάρκετ υπερέχουν σε αυτόν τον τομέα, γιατί προέρχονται από μονάδες που ελέγχονται για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας (ότι αφορά τα εμβόλια), αλλά δεν γνωρίζεις τον τύπο του φυράματος που ταΐζουν τα κοτόπουλα τους.

Κλείνοντας, η κατανάλωση μερικών αυγών την εβδομάδα, ειδικά αν είσαι υγιής, δεν θα σου κάνει κακό. Αλλά αν ξεφύγεις με την κατανάλωση τους, σίγουρα θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα