Είναι το κόκκινο κρασί τόσο ωφέλιμο;

Άκης

Administrator
Σίγουρα αν διαβάσεις τα τόσα οφέλη που έχει το κόκκινο κρασί στις διάφορες αναρτήσεις στο internet (και όχι μόνο), θα θελήσεις να πιεις και ένα ποτηράκι, έτσι για το καλό.

Και δεν θα έχεις και άδικο, αφού μέσα στα τόσα οφέλη που αναφέρονται, είναι το χάσιμο κιλών, η μείωση της πίεσης, η μακροζωία και άλλα. Με λίγα λόγια λοιπόν, πρόκειται για ένα -ακόμη- θαύμα. Αλλά δυστυχώς, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι τελικά και τόσο ωφέλιμο όσο πιστεύαμε.

Η Ρεσβερατρόλη, η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και θεωρείται θαυματουργή, ήταν και ο στόχος των ερευνητών μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, το κόκκινο κρασί τελικά δεν παράτεινε το όριο ζωής των εθελοντών.

Η έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ Semba του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, παρακολουθούσε τα επίπεδα της Ρεσβερατρόλης στα ούρα 800 εθελοντών (ηλικίας άνω των 65 ετών) και για 9 χρόνια. Όλοι οι εθελοντές ζούσαν στην περιοχή Chianti στην Τοσκάνη της Ιταλίας (όπου φημίζεται και για το κρασί της). Και σύμφωνα με την έρευνα, οι εθελοντές που είχαν υψηλά επίπεδα Ρεσβερατρόλης δεν ήταν καθόλου απίθανο να έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονών, να αναπτύξουν καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο ή να πεθάνουν. Τα επίπεδα Ρεσβερατρόλης σε συνδυασμό με μια δυτικού τύπου διατροφή, δεν είχαν σημαντική επίδραση στην κατάσταση της υγείας και τον κίνδυνο θνησιμότητας των εθελοντών αυτής της έρευνας.

Αν η Ρεσβερατρόλη είχε τόσο θετική επίδραση στην υγεία μας, θα έπρεπε να πιούμε τόσο πολύ κόκκινο κρασί όπου θα πεθαίναμε από την υπερβολική ποσότητα, αφού θα έπρεπε να λαμβάνουμε περί τις 100 με 1.000 φορές την ποσότητα που περιέχεται σε ένα τυπικό ποτήρι κόκκινου κρασιού (περί τα 1000 λίτρα κόκκινου κρασιού) την ημέρα.

Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να έχουμε τα οφέλη της Ρεσβερατρόλης, θα πρέπει να λάβουμε. Από την άλλη, οι εταιρίες προσπαθούν να "χωρέσουν" μεγάλες ποσότητες Ρεσβερατρόλης σε χάπι, ώστε να λαμβάνουμε τα οφέλη της χωρίς τις παρενέργειες του ποτού, αλλά μέχρι στιγμής έχουν και αυτά τα προβλήματα τους.

Σίγουρα αν σου αρέσει το κόκκινο κρασί, μπορείς να πίνεις. Άλλωστε είναι το πιο υγιεινό από όλα τα είδη αλκοολούχων ποτών. Αλλά σίγουρα μην περιμένεις και πολλά στην υγεία σου από αυτό.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα