Γιατί πρέπει να μας προβληματίζουν οι ορμόνες μας;

Άκης

Administrator
Δύσκολα θα ακούσεις από κάποιον, ακόμη και από έναν έμπειρο γυμναστή, την σημασία που έχει να δημιουργήσεις μια ισορροπία στις ορμόνες σου. Είναι σημαντικό για την φυσική και πνευματική σου υγεία.

Για παράδειγμα ένας άντρας με υψηλά ποσοστά οιστρογόνων και της SHBG (sex hormone binding globulin), είναι σίγουρο ότι η διάθεση του για σεξ είναι υπερβολικά χαμηλή και έτσι η φυσική διάθεση του δεν θα είναι και η καλύτερη. Μια φυσιολογική αναλογία τεστοστερόνης και οιστρογόνων, κάνουν έναν άντρα να είναι στα καλύτερα του, να νιώθει γεμάτος ενέργεια.

Επίσης και οι γυναίκες με χαμηλή αναλογία προγεστερόνης και οιστρογόνων, δεν είναι στα καλύτερα τους. Για παράδειγμα αν μια γυναίκα έχει χαμηλά ποσοστά προγεστερόνης, ορμόνη που την χρειάζεται για να διατηρεί φυσιολογικά τα ποσοστά των οιστρογόνων, αναπτύσσει το φαινόμενο "estrogen dominance", το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να αποθηκεύει λίπος στους γλουτούς και στα πόδια της, ενώ η διάθεση της θα είναι και αυτήν στα χειρότερα σημεία της.

Όπως μπορούμε να δούμε, δύο μόνο ορμόνες (από τις πολλές που θα αναφέρουμε στα άρθρα του forum) αν δεν είναι σε φυσιολογικές αναλογίες, μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες. Ξεχάστε τα χάπια, τα βιβλία αυτοβελτίωσης και τις τεχνικές για την αλλαγή της διάθεσης, δημιουργώντας μια ιδανική ισορροπία στο σώμα μας θα είμαστε στα καλύτερα μας.

Αν δεν έχουμε τις ιδανικές αναλογίες στις ορμόνες μας, ξυπνάμε το πρωί και δεν έχουμε όρεξη για τίποτα, ενώ χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης για να συνέλθουμε.
Ξεκίνησα να ψάχνω για τις ορμόνες από την στιγμή που πρωτοάκουσα για την αντίσταση στην ινσουλίνη και με τον καιρό άρχισα να ψάχνομαι όλο και περισσότερο. Παλιότερα είχα αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, όπως το ότι δεν μπορούσα να χτίσω εύκολα μυς, αποθήκευα εύκολα λίπος, είχα χαμηλή διάθεση για σεξ (κάτι που το έριχνα στην φιναστερίδη) και γενικά ήμουν "Αμερικανάκι" κάποια περίοδο (TV και καθιστική ζωή δηλαδή). Ωστόσο αποφάσισα ότι έπρεπε να βρω τρόπο να βελτιώσω την εικόνα μου.

Σε ειδικούς που απευθύνθηκα δεν βρήκα άκρη γιατί έκαναν το κλασικό, σου έδιναν "κάτι" για να μην εμφανίζονται τα συμπτώματα και δεν έμπαιναν στον κόπο να αναζητήσουν το αίτιο, οπότε και αποφάσισα ότι πρέπει να βρω την άκρη μόνος μου.

Για παράδειγμα μια βασική κίνηση που πρέπει να θυμάστε, είναι να παραμένετε ψύχραιμοι και να μην σας αγχώνει κάτι (πχ εμφάνιση, πάχος ή ακόμη και η τριχόπτωση). Η δυνατότητα να μην αγχώνεστε εύκολα θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κορτιζόλη σας, η οποία θα πρέπει να είναι και αυτήν στα φυσιολογικά της όρια. Πολύ λίγη κορτιζόλη και είναι επίσης άσχημα με την αυξημένη κορτιζόλη.

Παρότι ο άνθρωπος χρειάζεται το στρες για να τον βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις του, εντούτοις το πολύ στρες (και άρα η αυξημένη κορτιζόλη) προκαλεί πολλά προβλήματα, αφού εμποδίσει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την σεξουαλικότητα, όπως η πρεγνενολόνη (Pregnenolone) και με την σειρά της την δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), την ανδροστενεδιόνη (androstenedione) και τέλος την τεστοστερόνη.

Όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις, μία και μόνο ορμόνη η κορτιζόλη να είναι για καιρό αυξημένη, τότε προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες ορμόνες και επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του σώματος, γι'αυτό και έχει σημασία η φυσική ισορροπία τους.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα