Ασπαρτάμη: Το πιο δηλητηριώδες, νευροτοξικό πρόσθετο στην ιστορία των τροφίμων

Άκης

Administrator
Το άρθρο αυτό είναι αναδημοσίευση από εδώ.



Απειλητική πραγματικότητα ή αποτέλεσμα εμπορικών «τερτιπιών»; Όπως και να έχει, μία παγκόσμια επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Αιτία ένα χημικό υποκατάστατο ζάχαρης, το οποίο πολλές επιστημονικές έρευνες χαρακτηρίζουν δηλητηριώδες, θεωρώντας το φαρμακευτική ουσία η οποία, σε αλληλεπίδραση με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, αλλάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, είναι από τα λίγα πρόσθετα που δεν έχουν υποβληθεί σε πλήρη τοξικολογικό έλεγχο.

Η χρήση της είναι πλέον τόσο διαδεδομένη που λίγα είναι τα προϊόντα τα οποία δεν την περιέχουν: θα τη βρει κανείς σε φάρμακα (κυρίως σιρόπια) για παιδιά, τσίχλες, αναψυκτικά διαίτης, γιαούρτια, δημητριακά, έτοιμες μαγειρικές σάλτσες, ακόμη και στο εμφιαλωμένο νερό.

Σε έρευνά τους με τίτλο «Επιδράσεις της Ασπαρτάμης στον εγκέφαλο: Νευρολογικές επιπτώσεις της ασπαρτάμης;» [Effects of Aspartame on the Brain: Neurologic Effects of Aspartame?], οι Ρίτσαρντ Βούρτμαν και Τίμοθι Μάχερ, αναφέρουν πως ο λόγος για τον οποίο η ασπαρτάμη θεωρείται τόσο επικίνδυνη είναι γιατί πρόκειται ουσιαστικά για ένα μόριο που αποτελείται από τρία χημικά συστατικά που έχουν στοιχειοθετηθεί ως απολύτως νευροτοξικά: ασπαρτικό οξύ (40%), μεθανόλη (10%) και φαινυλαλανίνη (50%).

Το ασπαρτικό οξύ και η φαινυλαλανίνη είναι νευροτοξικά υπερσυμπυκνώματα, τα οποία πλήττουν απευθείας τον εγκέφαλο, νεκρώνοντας τα κύτταρα. Η δε μεθανόλη (ή μεθυλική αλκοόλη ή ξυλόπνευμα) θεωρείται επικινδυνότατο μεταβολικό δηλητήριο, το οποίο κατηγοριοποιείται επίσης και ως ναρκωτική ουσία, ενώ όταν η ασπαρτάμη μεταβολίζεται παράγει δικετοπιπεραζίνη που θεωρείται ύποπτη για τη δημιουργία όγκων του εγκεφάλου.

Η Ασπαρτάμη αναφέρεται σαν υπεύθυνη για το 75% των παρενεργειών των οφειλόμενων σε πρόσθετα τροφίμων σύμφωνα με την F.D.A. («Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων»). Πολλές από αυτές τις παρενέργειες είναι πολύ σοβαρές συμπεριλαμβανομένων νοητικών βλαβών και θανάτων. Mερικά από τα 90 διαφορετικά τεκμηριωμένα συμπτώματα που αναφέρονται στην έκθεση είναι : Πονοκέφαλοι/ημικρανίες, ζαλάδες, διανοητική σύγχυση, ναυτία, μουδιάσματα, μυϊκοί σπασμοί, αύξηση βάρους, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, εξασθένηση, ευερεθιστικότητα, ταχυκαρδία, αϋπνία, προβλήματα όρασης, απώλεια ακοής, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, αναπνευστικές δυσκολίες, κρίσεις ανησυχίας, γλωσσοδιάρροια, απώλεια γεύσης, σκοτοδίνη, απώλεια μνήμης και πόνοι συνδέσμων.

Σύμφωνα με ερευνητές και γιατρούς που έχουν μελετήσει τις παρενέργειες της Ασπαρτάμης οι παρακάτω χρόνιες ασθένειες μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από την κατανάλωση της : Όγκοι εγκεφάλου, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ασθένεια Parkinson´s, ασθένεια Alzheimer´s, διανοητική καθυστέρηση, λύμφωμα, ελαττώματα κατά τη γέννηση, ινομυώματα και διαβήτης.

Ακολουθεί μία ενδεικτική ξενόγλωσση βιβλιογραφία σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης της ασπαρτάμης, καθώς και τους ελλιπείς τοξικολογικούς ελέγχους που την κατατάσσουν δικαιολογημένα στην υπ' αριθμόν 1 επικινδυνότερη πρόσθετη ουσία:

Roberts, H.J., M.D. (1990) Aspartame (NutraSweet): Is it safe? Philadelphia, PA: The Charles Press

Wurtman, Richard J. & Timothy J. Maher. (1987). Effects of aspartame on the brain: Neurologic effects of aspartame. Presented at the symposium: "Sweeteners: Health Effects," Naylor-Dana Foundation, New York; February 18-20, l987.

Sax's Dangerous Properties of Industrial Materials (eighth edition). New York: Van Nostrand Reinhold: 2251-2252.

Gordon, Gregory. (1987). NutraSweet: Questions swirl. United Press International, 3-part series.

Bowen, James, M.D. (2000). Aspartame murders infants in violation of Title 18 of the Genocide Law. Dorway Web site, June 6.

Roberts, H.J., M.D. (1994). Statement of H.J. Roberts, M.D., concerning the use of products containing aspartame (NutraSweet) by persons with diabetes and hypoglycemia. Dorway Web site, August 9.

Olney, John, M.D. (l996). "Increasing brain tumor rates: Is there a link to aspartame?" Journal of Neuropathology and Experimental Neurology, Vol 55, No 12 (December).

Walton, Dr. Ralph (1993). "Adverse reactions to aspartame: Double-blind challenge in patients from a vulnerable population." Society of Biological Psychiatry.

Monte, Dr. Woodrow. (1984). "Aspartame: Methanol and the public health." Journal of Applied Nutrition, Vol 36, No 1.

Metcalfe, Ed. (2000). "Sweet talking." The Ecologist, Vol 30, No 4 (June).

Trocho, C., R. Pardo, I. Rafecas, J. Virgili, X. Remesar, J.A. Fornandex-Lopez, M. Alemany. (1998). "Formaldehyde derived from dietary aspartame binds to tissue components in vivo." Life Sciences 63 (5), June 26, pp 337-49.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Turbobox

New Member
Όντως για την ασπαρτάμη λένε πως δεν κάνει καλό στην υγεία. Αντί αυτής όσοι θέλετε υποκατάστατο ζάχαρης δοκιμάστε stevia. Γλυκιά γεύση για τον καφέ με ελάχιστες θερμίδες και από ότι λένε δεν πειράζει καθόλου στην υγεία. Τη χρησιμοποιώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
 

Άκης

Administrator
Δεν σου χαλά λίγο την γεύση η στέβια; Εμένα μου φαινόταν κάπως, αν και θα μου πεις συνήθεια είναι.
Δοκιμάστε επίσης και μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη. Την βρίσκω σε μια μορφή που είναι σαν να'ναι μουσκεμένη κάπως και πραγματικά δίνει άλλη γεύση στον καφέ.
Για την ασπαρτάμη είχα διαβάσει μια έρευνα που έλεγε ότι μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διαβήτη, αλλά δεν έχω κάποιο λινκ εύκαιρο αυτήν την στιγμή (βασικά η έρευνα αφορούσε τα αναψυκτικά με ασπαρτάμη).
 

dk1984

Member
οταν λεμε stevia oxi to caderel που εβγαζε την ασπαρταμη και υπαρχουν στα supermarket και περιεχουν και αλλες γλυκαντικες ουσιες
 

Turbobox

New Member
Άκης είπε:
Δεν σου χαλά λίγο την γεύση η στέβια; Εμένα μου φαινόταν κάπως, αν και θα μου πεις συνήθεια είναι.

Το έχω ακούσει και από άλλους να το λένε αυτό. Δεν τους άρεσε η γεύση. Δοκίμασε σε ταμπλέτες αντί σε σκόνη.

dk1984 είπε:
οταν λεμε stevia oxi to caderel που εβγαζε την ασπαρταμη και υπαρχουν στα supermarket και περιεχουν και αλλες γλυκαντικες ουσιες

Ναι καμία σχέση με caderel, καθαρή στέβια. Εγώ παίρνω από μαγαζί με βιολογικά 250 ταπλέτες 6 ευρώ.
 

panoslydios

New Member
'' θα τη βρει κανείς σε φάρμακα (κυρίως σιρόπια) για παιδιά, τσίχλες, αναψυκτικά διαίτης, γιαούρτια, δημητριακά, έτοιμες μαγειρικές σάλτσες, ακόμη και στο εμφιαλωμένο νερό.''

Τα εχω κοψει ολα τα παραπανω.
Νερο απο το βρυση με φιλτρο.(αν και παλι δεν πιστευω τα φιλτραρει ολα).
 

somari

Active Member
Υπάρχει controversy, αλλά σίγουρα δεν είναι "το πιο δηλητηριώδες τοξικό φαγητό evah" (σοβαρά, μόνο το c00clitsa m λείπει από τον τίτλο). Άκη, είπαμε, ψάχνουμε πρώτα... Έστω ότι μπαίνει ένας διαβητικός στο φόρουμ (καθόλου απίθανο μιας και η ινσουλινοαντίσταση βοηθάει της επέκταση της ΑΑ) και βλέπει αυτό το άρθρο. Μπορεί από τον φόβο του να αρχίσει να τρώει ξανά ζάχαρη αντί τεχνητά γλυκαντικά και να του δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Ορίστε όλο του controversy οι πηγές μαζεμένες από την wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame_controversy

Eγώ προσωπικά 10 χρόνια τρώω τα πάντα σε "light" και δεν έχω πάθει τίποτα... Η μάνα μου από όταν την θυμάμαι.


Ορίστε και το αντίστοιχο άρθρο από το Snopes (σάιτ που εξειδικεύεται σε αστικούς μύθους)

http://www.snopes.com/medical/toxins/aspartame.asp
 
Μπλουζα