Απλούστα, διότι έτσι θέλω.
Διότι έχω την ελευθερία της επιλογής, δεδομένων της δυναμικής των συνθηκών και ανάλογα κρίνω και πράττω.
Σε διαβεβαιώ, δεν με απήγαγε η ομάδα του Αναστασάκη για να μου κάνει μεταμόσχευση με το ζόρι, ούτε με λήστεψαν υπό την απειλή όπλου. Το ότι αποφάσισα βάσει των βίντεό του και του υψηλού κόστους, με κριτήρια διαφορετικά δηλαδή από τα δικά σου, δεν συνεπάγεται πως δεν είχα ελευθερία επιλογής. Θα σου έλεγα, μάλιστα, πως για οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους (δεν έχω αντιπάθεια ούτε συμπάθεια προς κανέναν γιατρό/καμία κλινική) είχα απόλυτη ελευθερία επιλογής.
Πρέπει να ξεχωρίσεις στο μυαλό σου την ελευθερία επιλογής από την γνώση. Μπορεί κάποιος να είναι άσχετος και να κάνει απολύτως ελευθέρως μία επιλογή (και να πετύχει ή να αποτύχει). Μπορεί, αντιστρόφως, να είναι κάποιος σχετικότατος, ακόμη και ειδικός, αλλά επειδή α) δεν έχει λεφτά, β) μισεί ή αγαπά κάποιον γιατρό, στο τέλος να έχει μειωμένη ελευθερία επιλογής. Γενικώς μιλώντας.
Μου θυμίζεις κάποιους που όταν διαφωνείς μαζί τους, σου λένε "κάτσε να σου εξηγήσω τί εννοώ", διότι δεν μπορούν να χωρέσουν στο μυαλό τους πως αν και κατάλαβες τι λένε, διαφωνείς μαζί τους." Αποκλείεται", σου λένε, "κάτι δεν κατάλαβε, δεν είναι δυνατόν να διαφωνεί μαζί μου".
Κάτι το οποίο δεν έκανες εσύ κατ' επανάληψη. Βολεύτηκες, θεώρησες ότι το ακριβότερο ισούται με το καλύτερο και προσπαθείς να το πλασάρεις και ως πανάκεια. Σου έδωσε, δεν σου έδωσε αβάντα ο δρακουμέλ για να τον υποστηρίξεις, δεν είναι το ζήτημα μας αυτό.
Πάμε πάλι. Στο
πρώτο μήνυμα του νήματός μου γράφω "το "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις" δεν ισχύει πάντα, αλλά γενικώς ισχύει.
Ελπίζω να μην διαψευστώ σε αυτήν την περίπτωση". Η τιμή είναι μία
ένδειξη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Όποιος διαβάσει αυτό που έβαλα εντός εισαγωγικών και θέλει να καταλάβει, θα καταλάβει, δεν χρειάζεται καν να ξέρεις καλά ελληνικά, άρα δεν είναι γλωσσικό το θέμα. Εν αντιθέσει με εσένα, δεν μπουκάρω σε όποιο νήμα βρω για να πω πως "όταν βλέπετε υψηλές τιμές να πηγαίνετε παιδιά, sans voir". Εν αντιθέσει με εσένα δεν προσπαθώ να παρουσιάσω τίποτα ως πανάκεια, ούτε να πείσω κανέναν για το παραμικρό.
Όχι παίδες, να έχετε κριτική σκέψη και, κατά το δυνατόν, εμπεριστατωμένη άποψη , να ζορίζεστε να μάθετε πράγματα και να αποκτήσετε γνώση για να μην μπορεί να σας πιάνει κορόϊδο κανένας δρακουμέλ γενικότερα στη ζωή σας!
Επαναλαμβάνω, το ότι κάποιος σταθμίζει διαφορετικά τα πράγματα από εσένα, δεν σημαίνει πως δεν έχει κριτική σκέψη. Εγώ, ας πούμε, γιατρό που δεν ανεβάζει βίντεο, δεν μπορώ να τον εμπιστευθώ. Με την σημερινή τεχνολογία, μπορείς να τραβήξεις ένα βίντεο σε 5 λεπτά και να το ανεβάζεις ανεπεξέργαστο σε άλλα 5. Μέσα σε 10 λεπτά το πολύ έχεις "φλεξάρει" το εξαιρετικό αποτέλεσμά σου στον υποψήφιο πελάτη. Καλύτερη διαφήμιση από τα βίντεο δεν υπάρχει. Όταν σαν επαγγελματίας έχεις δυνατότητα να διαφημίσεις ΔΩΡΕΑΝ την δουλειά σου, χωρίς κόπο, μέσα σε 10 λεπτά, αλλά επιλέγεις να μην το κάνεις, κατ'εμέ κάτι δεν πάει καλά,
κατά πάσα πιθανότητα (
όχι σίγουρα, το διευκρινίζω).
Σε προλαβαίνω, δεν γράφω πως τα βίντεο είναι "πανάκεια", αλλά είναι ένας επιπλέον βαθμός διαφάνειας, ειδικά όταν είναι πολλά.
Το άλλο κριτήριο, του κόστους: από την μέχρι τώρα εμπειρία μου στην ζωή, έχω διαπιστώσει, ιδιοφυώς θα τολμούσα να πω, διότι κανείς άλλος δεν το έχει καταλάβει αυτό πριν από εμένα, πως, ετοιμαστείτε για truth bomb... οι άνθρωποι γουστάρουν να βγάζουν πολλά λεφτά... Απίστευτο, το ξέρω. Όταν κάποιος είναι καλός σε αυτό που κάνει, 9.999 στις 10.000 φορές προσπαθεί να το εκμεταλλευθεί όσο περισσότερο γίνεται. Οι γιατροί δε ακόμη περισσότερο. Κάποιοι γιατροί, μάλιστα, είναι διατεθειμένοι να εκβιάσουν βαρέως αρρώστους προκειμένου να τους πιουν το αίμα, όπως λες (και εδώ δεν βάζω εισαγωγικά, διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται). Εδώ ειδικά μιλάμε για μία αισθητική επέμβαση δίχως κανένα ηθικό ζήτημα, δεν πέθανε κανείς από φαλάκρα... Άρα, εάν ένας γιατρός χρεώνει πολλά, είναι πιθανόν να μπορεί να το κάνει αυτό επειδή φέρνει καλά αποτελέσματα, και αν ένας γιατρός χρεώνει λίγα, είναι επίσης πιθανό να αναγκάζεται να το κάνει αυτό επειδή δεν φέρνει και τόσο καλά αποτελέσματα. Παραφράζοντας τον Θουκυδίδη, ο ικανός ανεβάζει την τιμή όσο του επιτρέπει η ικανότητά του και ο λιγότερο ικανός ρίχνει την τιμή όσο τον αναγκάζει η έλλειψη ικανότητος. Ισχύει πάντα; ΟΧΙ, αλλά με πιθανότητες παίζουμε, έτσι κι αλλιώς.
Όσο για σένα φίλε μου, πραγματικά εύχομαι να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα και στο λέω τώρα που είσαι λίγο πριν την ευαίσθητη περίοδο του shading όπου θα πέσουν όλα τα καρφωμένα για να ξαναβγούν! Η πίστη σου σε ένα καλό αποτέλεσμα, εάν έρθει κ μακάρι, θα είναι περισσότερο θέμα τύχης κ όχι ορθολογιστικά σωστής έρευνας.
Σε ευχαριστώ για τις ευχές.
Δεν έχω πίστη σε κανένα αποτέλεσμα, είμαι φύσει απαισιόδοξος αλλά γνωρίζοντας το ελάττωμά μου αυτό, απλώς προχωρώ και κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. "Κάνε ό,τι πρέπει, κι ας γίνει ό,τι θέλει". Αυτό που θεώρησα πως έπρεπε να κάνω το έκανα, και αμαρτίαν ουκ έχω. Δεν προσπάθησα και δεν προσπαθώ να επηρεάσω κανέναν, δεν επιτέθηκα σε κανέναν επειδή έκανε μία διαφορετική επιλογή από εμένα, και ούτε πρόκειται ποτέ να το κάνω. Σίγουρα δε δεν θεωρώ βλάκες (ούτε μίζερους, βεβαίως) όσους δεν πάνε στον Αναστασάκη ή σε ακριβές κλινικές του εξωτερικού. Εγώ στ'αλήθεια εύχομαι ΟΛΟΙ, μηδενός εξαιρουμένου (εσού συμπεριλαμβανομένου), να πάνε καλά, διότι είμαστε ομοιοπαθείς. Αν πάρω ένα καλό αποτέλεσμα δεν θα σκεφτώ "α ρε πούστη, ο άλλος πήρε το ίδιο αλλά με τα μισά λεφτά". Να το χαίρεται, όπως θα το χαίρομαι και εγώ.
Περί της ορθολογικής έρευνας, σου απήντησα παραπάνω.