Raphael2012, fue, ευαγγελάτος, 2435 grafts, 14-15/10/2013

raphael2012

Member
Καλησπέρα φίλοι μου,

Καταρχήν, ένα πολύ σύντομο ιστορικό:

Είμαι 39 χρονών, NW2.5-3 και είμαι μέλος του forum από πέρυσι περίπου. Έχασα μεγάλη ποσότητα μαλλιών στα 18 μου, μετά από μια πραγματικά καταστροφική διατροφή που έκανα τότε. Από εκεί και πέρα είχα μια πολύ αργή τριχόπτωση, καθόλου επιθετική θα έλεγα. Εδώ και λίγα χρόνια όμως, παρά την αργή πορεία, το πρόβλημα έγινε έντονο και αποφάσισα να κάνω κάτι. Δεν θέλω να πάρω oral DHT blocker και δεν πιστεύω πως η μινοξιδίλη αξίζει μακροπρόθεσμα τον κόπο. Μετά από μια οκτάμηνη περίπου προσπάθεια με το Revivogen, η οποία δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο (ίσως να φρέναρε λίγο την ήδη πολύ αργή τριχόπτωση - ούτε λόγος για επανέκφυση φυσικά), αποφάσισα να κάνω κι εγώ επιτέλους το μεγάλο βήμα της μεταμόσχευσης.

Πριν από λίγο καιρό λοιπόν οι συνθήκες ωρίμασαν και μετά από αρκετό ψάξιμο, ανάγνωση των αναρτήσεων άλλων παιδιών, προσωπικά μηνύματα με μέλη, τηλέφωνα αλλά και μια προσωπική συνάντηση (εδώ θέλω να ευχαριστήσω πολύ κάποια παιδιά όπως ο n094, που παρόλο που έχουν λύσει το πρόβλημα τους, δεν διστάζουν να αφιερώσουν όσο χρόνο και ενέργεια τους ζητηθεί για να βοηθήσουν όσους ακόμα ψάχνονται), αποφάσισα να την κάνω στην D*I.

Ξεκινάμε λοιπόν...

1. Πριν την μεταμόσχευση

Καταρχήν, μερικές φωτογραφίες που έχω πάρει εγώ λίγο πριν την μεταμόσχευση.

Στεγνό μαλλί, χτενισμένο προς τα πίσω, φως της ημέρας.

XRuG5Aj.jpg


Επίσης, εστίαση στο μπιφτέκι.

WXANQs0.jpg


Η χειρότερη δυνατή κατάσταση: βρεγμένο μαλλί, κατευθείαν δυνατό φως.

OsirqMD.jpg


Κάπως έτσι φαίνομαι στην καθημερινότητα (sorry αλλά δεν φορούσα μπλουζάκι).

a0Amia5.jpg


Πιο καθαρές φωτογραφίες που πήραν από την D*I:

BqnFiaN.jpg

bUvPoKU.jpg

7KQMYAw.jpg

4kgmgcm.jpg

whr4jFm.jpg


Το φυσικό μου χτένισμα είναι να κάνω τα μαλλιά μου προς τα πίσω (κάτι που δεν γίνεται τόσο άνετα πλέον και τον τελευταίο χρόνο είχα αναγκαστεί να τα χτενίζω προς τα μπρος). Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ευτυχώς δεν έχω αποκτήσει 'μπιφτέκι' και έτσι σε συνδυασμό με το επιθυμητό χτένισμα προς τα πίσω, μπορώ να επικεντρώσω στις μπροστινές ζώνες. Σκοπός μου ήταν λοιπόν να βάλω γύρω στα 2000 grafts, στις ζώνες Α και Β.

2. Οι πρώτες επαφές

Πριν από ένα μήνα, επισκέφθηκα το κτίριο της κλινικής στην Βουλιαγμένης για πρώτη φορά. Εδώ να αναφέρω πως όπως όλοι μας, είχα διαβάσει αρκετά για την D*I στο forum, θετικά και αρνητικά. Γενικά δεν είμαι καθόλου εύκολος άνθρωπος, τελείως ευθύς στις αντιπαραθέσεις και αρκετές φορές απότομος, αρκετά καχύποπτος και αυτό που λέμε "ψείρας". Πήγα λοιπόν διαθετειμένος να μην σπαταλήσω τον χρόνο μου, αλλά ούτε και τον χρόνο της κλινικής.

Όντως το κτίριο είναι πεντακάθαρο. Κάτι που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση είναι τα διάφορα κάδρα που είναι κρεμασμένα σε όλους τους τοίχους (που σε άλλη περίπτωση θα είχα αγνοήσει). Κάποια από αυτά αναφέρουν οδηγίες προς τους εργαζόμενους γιατρούς, κάποια άλλα αναλύουν την φιλοσοφία της D*I, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες από εκδηλώσεις και σεμινάρια με τον ιδρυτή, το προσωπικό της κλινικής και ξένους γιατρούς.

Γιατί η θετική εντύπωση λοιπόν; Παραδόξως, όλα τα κείμενα ήταν ουσιαστικά και όχι διαφημιστικές σαχλαμπούχλες. Οι συγκεκριμένες οδηγίες προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές όπως διαπίστωσα αργότερα τηρούνται αυστηρά, τα διάφορα άλλα κείμενα (πάνω στην FUE πχ.) ήταν όντως χρήσιμα, ενώ ακόμα και οι φωτογραφίες είναι από πρόσφατα συνέδρια (στο ισόγειο νομίζω είναι του 2013). Γενικά όλα αυτά παρουσιάζουν μια πολύ δραστήρια εικόνα κι αυτό άρχισε να με προδιαθέτει θετικά.

Συναντήθηκα και μίλησα με τον κ. Στάθη, τον διευθυντή του παραρτήματος στην Αθήνα. Προσωπικές εντυπώσεις: φιλικός, πολύ συμπαθής, συγκαταβατικός, χωρίς κανένα τουπέ ή αλαζονεία (έχω μιλήσει με πολύ αλαζόνες γιατρούς ή διευθυντές στο παρελθόν). Ενδιαφέρουσα προσωπική λεπτομέρεια που μου έκανε εντύπωση: ξεκίνησε να εργάζεται στην D*I όταν ήταν 20 χρονών, σαν αποθηκάριος.

Γενικά μιλήσαμε πολύ ειλικρινά. Οι όποιες επιφυλάξεις είχα όσον αφορά στο αν θα με πιέσουν για λιγότερα grafts (υπάρχει μια τέτοια εντύπωση που την είχα κι εγώ), σιγά-σιγά υποχώρησαν. Κάναμε μετρήσεις στην λήπτρια και στην δότρια με μια κάμερα και μετά προχωρήσαμε σε μια εκτίμηση για τα τριχοθυλάκια. Ενώ λοιπόν αρχικά μου πρότεινε να βάλουμε γύρω στα 1200 με 1300 grafts μόνο μπροστά, όταν του είπα πως σκεφτόμουν για 2000 δεν επέμεινε, απλά μου πρότεινε σε αυτή την περίπτωση είτε να προχωρήσουμε λίγο προς τα πίσω, είτε να κατεβάσουμε την hairline μισό εκατοστό, κάτι με το οποίο συμφώνησα.

Κλείσαμε άλλα δύο ραντεβού μέσα στον Σεπτέμβριο. Την πρώτη φορά είδα (και με είδε) τον κ. Παπανικολάου και την δεύτερη τον κ. Ευαγγελάτο (οι δύο γιατροί για τους οποίους είχα διαβάσει και μου είχαν συστήσει κιόλας). Ήθελα να ζητήσω να με αναλάβει ένας από τους δύο, αλλά δεν ήξερα ποιος. Μου άφησαν και οι δύο λοιπόν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο κ. Παπανικολάου συνομίληκος (39 χρονών), πολύ καλός επιστήμονας, με πάθος και πολλές γνώσεις για το αντικείμενο του. Μου είπε πως τελευταία έχει διαβάσει κάποιες αναρτήσεις στο forum και θεωρεί πως θα ήταν χρήσιμο ίσως να κανονιστεί ένα Q & A κάποιου είδους, στο οποίο θα μπορούσε να απαντήσει σε απορίες μελών ή και να διορθώσει κάποια πράγματα που αναφέρονται συχνά με τα οποία διαφωνεί (μου ανέφερε χαρακτηριστικά το θέμα του shock loss). Προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου για μια τέτοια κίνηση, αλλά πιστεύω πως θα ήταν πολύ καλή αν μπορούσαν να διασφαλιστούν κάποιες προυποθέσεις (πχ. να μην θεωρηθεί στημένη διαφήμιση της κλινικής, ο άνθρωπος το είπε τελείως αυθόρμητα από ενδιαφέρον).

Ο κ. Ευαγγελάτος, ακόμα πιο νέος (33 χρονών), επίσης πάρα πολύ καλός με παρόμοια εμπειρία με τον κ. Παπανικολάου (νομίζω πως και οι δύο κάνουν καθημερινά επεμβάσεις εδώ και πέντε/έξι χρόνια αντίστοιχα), μου εβγάλε κάτι πιο φιλικό και τελικά ζήτησα να κάνουμε μαζί την επέμβαση (τον οποίο και ευγνωμονώ για την άριστη δουλειά που έκανε). Ρυθμίσαμε το οικονομικό με τον κ. Στάθη (γύρω στα δύο ευρώ το τριχοθυλάκιο, αλλά δέχθηκε να κάνουμε και PRP δωρεάν) και τους είπα πως αν το αποφασίσω θα τους πάρω τηλέφωνο.

3. Πρώτη μέρα επέμβασης

Μετά από λίγο καιρό λοιπόν το αποφάσισα. Πήρα τηλέφωνο ξανά την κλινική και κλείσαμε ραντεβου για την ερχόμενη εβδομάδα, Δευτέρα/Τρίτη 14 και 15 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Γιατρός ο κ. Ευαγγελάτος και νοσηλευτής ο πολύ καλός Χαρζίντ Σινγκ. Άλλη προσωπική λεπτομέρεια: o Χαρζίντ είναι είκοσι χρόνια στην Ελλάδα και κάνει την συγκεκριμένη δουλειά εδώ και δεκαπέντε. Ούτε και ξέρω πόσα τριχοθυλάκια έχει διαχωρίσει στη ζωή του.

Σχεδιάσαμε την επιθυμητή hairline με τον κ. Ευαγγελάτο (πρώτα ελεύθερα και μετά με σχολαστικό μέτρημα και επαλήθευση όλων των σχετικών αποστάσεων με το χαρακάκι) και συζητήσαμε τι θα κάνουμε. Το αρχικό πλάνο ήταν να βάλουμε 2000 grafts, όσο μπορούμε να ενισχύσουμε μπροστά με μάξιμουμ ασφαλή πυκνότητα, κατεβάζοντας παράλληλα και το hairline κατά μισό εκατοστό και *μόνο* αν περισσέψει κάτι, τότε να προχωρήσουμε προς τα πίσω.

Η πρόταση του κ. Ευαγγελάτου ήταν λοιπόν την πρώτη μέρα να ξεκινήσουμε από το κέντρο και να επεκταθούμε λίγο πίσω και λίγο μπροστά. Την δεύτερη μέρα να συνεχίσουμε προς τα εμπρός, βάζοντας όσα grafts μπορούμε καλύπτοντας πλήρως το μπροστινό μέρος και να τελειώσουμε με το πίσω, αν φυσικά περισσέψουν τριχοθυλάκια από αυτά που θα είχαμε εξάγει. Το βρήκα καλό σχέδιο και συμφώνησα.

Ομολογώ πως είχα μια ανησυχία για το αν θα φτάσουμε τα 2000 τριχοθυλάκια γενικά. Είχα εξηγήσει και στον γιατρό πως δεν θα ήθελα να σταματήσουμε στα 1800 ή στα 1900 πχ. (θυμόμουν ιστορίες που είχα διαβάσει παλιότερα στο forum) και με είχε καθησυχάσει. Φανταστείτε την χαρά μου λοιπόν όταν ο κ. Ευαγγελάτος κατάφερε να βγάλει 1212 grafts την πρώτη μέρα, με πρόβλεψη για άλλα τόσα -ίσως και παραπάνω- την επόμενη, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο. Μου εξήγησε πως η δότρια μου είναι καλή με ποιοτική τρίχα, εύκολη εξαγωγή και εισαγωγή, πολύ καλό δέρμα, εξαιρετικά χαμηλό χρόνο πήξης αίματος και γενικά εύκολη να δουλευτεί, γι'αυτό και δεν δυσκολεύθηκε να βγάλει αυτά τα τριχοθυλάκια. Εκεί εκτίμησα πάρα πολύ τον χαρακτήρα του, γιατί πραγματικά δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει αυτό (η επέμβαση κράτησε οκτώ ώρες μαζί με ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα, από τις δέκα το πρωί εώς τις έξι το απόγευμα). Αν επαληθευόταν η πρόβλεψη, θα φτάναμε τα 2500 τριχοθυλάκια συνολικά!

Όσον αφορά στο πλήθος των μοσχευμάτων, είχα κι εγώ αρχικά την ίδια απορία με πολλούς: ξέρει ο γιατρός τον ακριβή αριθμό που έχει εξάγει ή υπολογίζει στο περίπου; Επίσης μπορεί κάποιος να τον επαληθεύσει ή πρέπει να βασιστεί σε αυτό που του λέει η κλινική; Η απορία μου λύθηκε λοιπόν από τον κ. Στάθη (αλλά και από τον κ. Ευαγγελάτο αργότερα που μου έδειξε τα παρατεταγμένα τριχοθυλάκια στο τέλος της εξαγωγής της πρώτης μέρας και τα μετρήσαμε μαζί): ο/η νοσηλευτής βγάζει τα τριχοθυλάκια από τον implanter που του δίνει ο γιατρός κατά την εξαγωγή (δουλεύει με δύο ταυτόχρονα), τα ξεχωρίζει ανάλογα με τον τύπο (μονότριχα, δίτριχα, κλπ.) και τα τοποθετεί πάνω στην ειδική επιφάνεια παραταγμένα ανά δεκάδες, με ορθογώνια διάταξη (πχ. 10 x 5 δεκάδες = 500 τριχοθυλάκια). Είναι πολύ εύκολο έτσι όχι μόνο να μετρηθούν, αλλά και να γεμίζει τον implanter με τον τύπο που του ζητάει ο γιατρός κατά την εισαγωγή. Όλα αυτά τα βλέπεις κι εσύ ο ίδιος όταν είσαι ξαπλωμένος στο πλάι (και κοιτάς προς την σωστή πλευρά).

Εδώ να σημειώσω πως τα μοσχεύματα τοποθετούνται μέσα στο ειδικό διάλυμα, σε ένα δοχείο ακουμπισμένο σε παγοκύστη. Ο κ. Ευαγγελάτος μου είπε στην αρχή της επέμβασης πως η παγοκύστη αυτή θα αλλάζεται κάθε μία ώρα. Πράγματι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο Χαρζίντ έλεγχε την θερμοκρασία της παγοκύστης και κάθε μία ώρα περίπου την άλλαζε με κάποια άλλη από τον καταψύκτη.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης μας επισκέφθηκαν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές (μεταξύ αυτών και ο κ. Παπανικολάου που με διαβεβαίωσε πως είμαι σε άριστα χέρια). Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι πως πήρε τηλέφωνο ο ίδιος ο κ. Γιώτης (ο ιδρυτής της D*I) που βρισκόταν εκτός Αθηνών και ζήτησε να μου μιλήσει καθώς και στον κ. Ευαγγελάτο. Με ρώτησε πως πάει η επέμβαση και μου είπε πως θα με επισκεφθεί αύριο που θα επιστρέψει. Με τον κ. Ευαγγελάτο μίλησαν για τις λεπτομέρειες τις επέμβασης (πως είναι η δότρια μου, τι θα κάνουμε και με τι λόγο επιλέγει να εξάγει τριχοθυλάκια σε κάθε περιοχή). Όταν ρώτησα τον κ. Ευαγγελάτο για το τηλεφώνημα μου είπε πως συνηθίζει ο κ. Γιώτης να παίρνει τηλέφωνο συχνά κατά την διάρκεια μιας επέμβασης και να συνομιλεί με τον εκάστοτε γιατρό για τις λεπτομέρειες, κάτι που επίσης βρήκα θετικό.

Η μέρα κύλησε πάρα πολύ γρήγορα και δεν πόνεσα σχεδόν καθόλου. Με τον κ. Ευαγγελάτο μιλούσαμε συνέχεια, κάναμε πολύ ευχάριστη παρέα και μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω ξανά τον χαρακτήρα του, πέρα από την ικανότητά του στο αντικείμενο. Γενικά, όλα πήγαν όσο καλά θα μπορούσαν να είχαν πάει και ήταν η πρώτη στιγμή που πραγματικά ηρέμησα, ειδικά όταν είδα και το τελικό αποτέλεσμα της πρώτης μέρας το οποίο ήταν πολύ καλό κατα γενική ομολογία όλων όσων ήταν εκεί (και του κ. Παπανικολάου).

Ανάλυση πρώτης μέρας: 1212 grafts, 260 μονότριχα, 658 δίτριχα, 264 τρίτριχα, 30 τετράτριχα, σύνολο 2488 τρίχες (λόγος ~2.05).

Δυστυχώς έχω μόνο μία φωτογραφία από την πρώτη μέρα, τραβηγμένη στην D*I:

http://imgur.com/0GcZu54

4. Δεύτερη μέρα επέμβασης

Πράγματι, την δεύτερη μέρα, ο γιατρός επαλήθευσε την πρόβλεψή του, καταφέρνοντας να βγάλει άλλα 1223 grafts, τα οποία τελικά μπήκαν όλα μπροστά. Υπήρξε επίσης άλλη μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: ο κ. Γιώτης μπήκε κάποια στιγμή στο χειρουργείο και εξετάζοντας το κεφάλι μου πρότεινε στον κ. Ευαγγελάτο να κάνουμε άλλη μία (τρίτη) μέρα και να μου τοποθετήσει άλλα 500 grafts στο πίσω μέρος, δωρεάν φυσικά, μιας που παρόλο που δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα πίσω, η περίπτωση μου το δικαιολογεί (πρώτη επέμβαση, 39 χρονών, NW2.5-3 με πολύ αργή ή σταματημένη τριχόπτωση). Πραγματικά, πολύ ευγενική προσφορά. Αν το κάναμε θα φτάναμε τα 3000 τριχοθυλάκια! Αφού το συζητήσαμε με τον κ. Ευαγγελάτο, ο ίδιος έκρινε πως είναι καλύτερο να μην το κάνουμε αύριο αλλά σε έξι μήνες, έτσι ώστε να πάρουμε καταλληλότερα για εκείνο το σημείο δίτριχα και τρίτριχα grafts από την ανανεωμένη δότρια, παρά περίπου 200 με 300 κυρίως μόνοτριχα που μπορούσαμε ακόμα να βγάλουμε με ασφάλεια από το σημείο που δουλεύαμε. Μου είπε να μην ανησυχώ για την προσφορά, θα μιλήσει ο ίδιος στον κ. Στάθη και όταν το αποφασίσω δεν θα υπάρξει θέμα κόστους. Όταν το είπε στον κ. Στάθη που ήρθε να μας επισκεφθεί αργότερα, αυτός μας απάντησε πως "ήδη μου το έχει πει ο κ. Γιώτης και ισχύει". Αυτή η συμπεριφορά λοιπόν (μεταξύ άλλων) είναι που πραγματικά ξεχωρίζει την κλινική για μένα (από άλλους φραγκοφονιάδες). Χαρακτηριστικά θα αναφέρω (αν και δεν ξέρω αν πρέπει) πως κάποια άσχετη στιγμή άκουσα να αναφέρεται σε συζήτηση η περίπτωση ενός γιατρού στο παρελθόν που το πρώτο πράγμα που ρωτούσε ήταν "πόσα πλήρωσε αυτός;" για να ξέρει πόσα τριχοθυλάκια να του βάλει. Όταν ρώτησα για την περίπτωσή του, μου είπαν "γιατί νομίζεις πως δεν δουλεύει πια αυτός εδώ;".

Και η δεύτερη μέρα κύλησε πολύ εύκολα και ευχάριστα. Μετά την επέμβαση κάναμε PRP και στις δύο περιοχές (λήπτρια και δότρια). Είχαμε ένα μικρό ατύχημα με το μηχάνημα φυγοκέντρισης και χρειάστηκε να ξαναπάρουμε αίμα, αλλά και ο γιατρός και ο υπεύθυνος τεχνικός έμειναν όσο χρειάστηκε για να ξανακάνουμε όλη την διαδικασία (είχε ήδη πάει επτά η ώρα).

Ανάλυση δεύτερης μέρας: 1223 grafts, 310 μονότριχα, 626 δίτριχα, 254 τρίτριχα, 33 τετράτριχα, σύνολο 2456 τρίχες (λόγος 2.0).

Δεύτερη μέρα, δικές μου φωτογραφίες (πέντε εικόνες)

http://imgur.com/hSA0E69,NaEnheV,XYTsCEU,y9lAdt8,2poee48#0

Φωτογραφίες από την D*I (πέντε εικόνες, η λήπτρια είναι σημερινή, 4 μέρες μετά την επέμβαση):

http://imgur.com/YzzdHF2,EMmrVQF,RqmKvDR,C1oZKp1,YqEZUdN#0

5. Μετά την επέμβαση

Μέχρι και σήμερα παίρνω τα φάρμακα που σου δίνουν από την κλινική: κορτιζόνη για το πρήξιμο, αντιβίωση και καταπραϋντικό για το στομάχι (σε περίπτωση που πάρεις την κορτιζόνη χωρίς να έχεις φάει). Παρά την κορτιζόνη (ή ίσως και λόγω της κορτιζόνης σε συνδυασμό με ένα ιδιαίτερα αλατισμένο φαγητό που έφαγα), την Πέμπτη εμφάνισα ένα σχετικά μεγάλο οίδημα (πρήξιμο) στο πρόσωπο. Περίμενα να φουσκώσει λίγο, αλλά όχι τόσο πολύ. Μου θύμιζα τον πρωταγωνιστή από τα Goonies κάποια στιγμή. Ευτυχώς, σήμερα Σάββατο έχει υποχωρήσει σχεδόν τελείως.

Δεν υπάρχει πόνος, ούτε φαγούρα προς το παρόν. Μέχρι χθες ψέκαζα κάθε μισή ώρα ανελλιπώς με τον φυσιολογικό ορό που υπάρχει στο πακετάκι που παραλαμβάνεις μετά την επέμβαση. Την Τετάρτη πήγα στην κλινική και έκανα το πρώτο λούσιμο στην δότρια και σήμερα (μετά από δική μου παράκληση με καθυστέρηση μιας μέρας) το πρώτο λούσιμο στη λήπτρια.

Η μεγάλη δυσκολία των ημερών ήταν (για μένα) στον ύπνο. Προσωπικά δεν μπορώ να κοιμηθώ ανάσκελα, μόνο στο πλάι. Έχω κοιμηθεί λίγο αυτές τις μέρες λοιπόν (την πρώτη νύχτα σχεδόν καθόλου). Από βδομάδα, θα γυρίσω στο πλάι και θα ηρεμήσω.

6. Τελική αίσθηση από την εμπειρία

Όπως φαντάζεστε φίλοι μου, είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος (φαίνεται άλλωστε) και από το αποτέλεσμα αλλά και από τους ανθρώπους που με φρόντισαν. Όλοι όσοι είχαμε/έχουμε αυτό το όνειρο καταλαβαίνουμε πως είναι να ξυπνάς μια μέρα, να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να συνειδητοποιείς πως δεν είναι πια όνειρο αλλά πραγματικότητα. Αυτό το συναίσθημα το εύχομαι για όλα τα παιδιά εδώ μέσα. Γι'αυτό και μόνο είμαι ευγνώμων στον κ. Ευαγγελάτο αλλά και στην υπόλοιπη ομάδα της D*I. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον και πως θα πάει η πορεία της επέμβασης μου (ελπίζω καλά), αλλά ότι κι αν γίνει θεωρώ πως αυτοί οι άνθρωποι μου συμπεριφέρθηκαν πρώτον επαγγελματικά και δεύτερον και σημαντικότερο, ανθρώπινα.

Θα ανεβάζω φωτογραφίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να κρίνουμε την πορεία των μοσχευμάτων. Προς το παρόν, έχω γίνει ο χειρότερος νάρκισσος: όποτε περνάω μπροστά από έναν καθρέφτη σταματάω και κοιτάζομαι για δέκα λεπτά :). Ακόμα να το πιστέψω!
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Jimlykos

Member
Μπράβο φιλαράκι. Φαίνεται καλή η δουλειά. Πιστεύω έλυσες το πρόβλημά σου για αρκετά χρόνια. Μπορείς να μας δώσεις καμμιά πληροφορία για την τιμή; Να ξέρουμε δηλαδή πόσα (grafts) σηκώνει ο κουμπαράς μας...
 

Gio

New Member
Φίλε Ράφαελ, σου εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία αν και είμαι σίγουρος οτι θα την έχεις. Έκανα και εγω την δική μου μεταμόσχευση εναμιση μήνα πριν και διαβάζωντας το κείμενο σου, ξαναέζησα την εμπειρία απο την αρχή. Εμένα με εγχείρησε ο Dr.Παπανικολ@ου, αλλά πιστεύω οτι και ο Eυαγγελ@τος είναι εξίσου καλός επιστήμονας. Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το νήμα μου, αλλά νομίζω οτι πραγματικά αυτό που ζήσαμε δεν ήταν τυχαίο. Μπορώ λοιπόν να πω με σιγουριά πια, οτι στην D*Ι σου συμπεριφέρονται σαν άνθρωπο πρωτίστως, και εν συνεχεία σαν ασθενή. Αυτό για μένα έχει μεγάλη σημασία..

Και πάλι σου εύχομαι οτι καλύτερο..
 

tropheus

Well-Known Member
Καλά αποτελέσματα φίλε raphael2012 και από εμένα και υπομονή :)
Γνωρίζεις σε πόσα τ.εκ τοποθετήθηκαν τα grafts μιας και όπως είπες κάνατε μετρήσεις;
 

n094

Active Member
Εμείς Rapha, τα έχουμε πει και από κοντά. Θεωρώ την τοποθέτηση, με δεδομένο ότι είχες και αρκετά δικά σου μαλλιά στην περιοχή, από τις πολύ καλές που έχω δει. Νομίζω ότι η πυκνότητα που πετύχατε σε συνδυασμό με τα δικά σου μαλλιά πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή της δότριας και πιστεύω ότι θα πας περίφημα. Επίσης, σου πάει και το ξυρισμένο φίλε!!!
 

dim74

Member
raphael ευχομαι να εχεις το καλυτερο αποτελεσμα!
Συμφωνω απολυτα σε οτι εγραψες για την DHI,θα αναφερω κι εγω σε λιγες μερες περισσοτερα για την δικη μου περιπτωση καθως
11 και 12 Νοεμβριου θα κανω την δευτερη μεταμοσχευση μου με τον κ. Παπανικολαου.
 

krhtikos21

Member
καλή επιτυχία φίλε σ εύχομαι τα καλύτερα!! θα γίνεις τούμπανος γτ είσαι σε καλή ηλικία και μικρό πρόβλημα
 

raphael2012

Member
Gio είπε:
Φίλε Ράφαελ, σου εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία αν και είμαι σίγουρος οτι θα την έχεις. Έκανα και εγω την δική μου μεταμόσχευση εναμιση μήνα πριν και διαβάζωντας το κείμενο σου, ξαναέζησα την εμπειρία απο την αρχή. Εμένα με εγχείρησε ο Dr.Παπανικολ@ου, αλλά πιστεύω οτι και ο Eυαγγελ@τος είναι εξίσου καλός επιστήμονας. Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το νήμα μου, αλλά νομίζω οτι πραγματικά αυτό που ζήσαμε δεν ήταν τυχαίο. Μπορώ λοιπόν να πω με σιγουριά πια, οτι στην D*Ι σου συμπεριφέρονται σαν άνθρωπο πρωτίστως, και εν συνεχεία σαν ασθενή. Αυτό για μένα έχει μεγάλη σημασία..

Και πάλι σου εύχομαι οτι καλύτερο..

Σ'ευχαριστώ φίλε Gio. Εύχομαι κι εγώ ολόψυχα το ίδιο και για σένα! Ναι, έχω διαβάσει το νήμα σου. Έκανες μια πολύ καλή και αναλυτική παρουσίαση και μάλιστα σκέφτηκα να κάνω μια αναφορά στο νήμα σου στην αρχή του δικού μου για όσους το είχαν ήδη διαβάσει, μιας και είχαμε (όχι σχεδόν, αλλά ακριβώς) την ίδια εμπειρία. Αν μη τι άλλο, ήμουν λιγότερο αναλυτικός απ'όσο σκόπευα στην αρχή στο δικό μου μήνυμα γιατί με είχες καλύψει απόλυτα!

Για την D*I συμφωνώ... Μάλιστα το συζητήσαμε και στην κλινική το συγκεκριμένο θέμα και νομίζω πως το κατανοούν απόλυτα, κάτι το οποίο το είδα έμπρακτα σε όλη την διάρκεια της επαφής μου μαζί τους.

Ξανά καλή τύχη και σ'εσένα, αν και απ'ότι είδα πας ήδη καταπληκτικά!


n094 είπε:
Εμείς Rapha, τα έχουμε πει και από κοντά. Θεωρώ την τοποθέτηση, με δεδομένο ότι είχες και αρκετά δικά σου μαλλιά στην περιοχή, από τις πολύ καλές που έχω δει. Νομίζω ότι η πυκνότητα που πετύχατε σε συνδυασμό με τα δικά σου μαλλιά πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή της δότριας και πιστεύω ότι θα πας περίφημα. Επίσης, σου πάει και το ξυρισμένο φίλε!!!

Χαχα ναι, για το ξυρισμένο μου το είπαν σχεδόν όλοι όσοι με είδαν: "Έλα, έβαλες μαλλιά; Σου πάει πολύ το ξυρισμένο!". Δεν σου κρύβω πως το σκέφτομαι και σαν επιλογή για το μέλλον, σαν αλλαγή. Γιατί όχι; :).

Για την πυκνότητα μακάρι φίλε μου... Ίσως να φανεί σε λίγες μέρες καλύτερα που θα φύγουν τα καπαλάκια και θα καθαρίσει το μέρος.


krhtikos21 είπε:
καλή επιτυχία φίλε σ εύχομαι τα καλύτερα!! θα γίνεις τούμπανος γτ είσαι σε καλή ηλικία και μικρό πρόβλημα

Σ'ευχαριστώ φίλε μου, επίσης! Παρακολουθώ κι εγώ την περίπτωσή σου από τότε που την ξεκίνησες. Μην αγχώνεσαι, έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά και σ'εσένα! Έγω προς το παρόν πάντως περιμένω πως και πως να ξαναρχίσω το γυμναστήριο.


Flosk είπε:
Good luck φιλε μου! Ευχομαι να εχεις το αποτελεσμα που επιθυμεις!

Σ΄ευχαριστώ Flosk! Όλοι όσοι έχουμε κάνει αυτό το βήμα ξέρουμε πως αισθάνεσαι, ειδικά στην αρχή φαντάζομαι. Μακάρι να πάνε όλα καλά.


dim74 είπε:
raphael ευχομαι να εχεις το καλυτερο αποτελεσμα!
Συμφωνω απολυτα σε οτι εγραψες για την D*I,θα αναφερω κι εγω σε λιγες μερες περισσοτερα για την δικη μου περιπτωση καθως
11 και 12 Νοεμβριου θα κανω την δευτερη μεταμοσχευση μου με τον κ. Παπανικολαου.

Καλή τύχη και σ'εσένα Dim!


tropheus είπε:
Καλά αποτελέσματα φίλε raphael2012 και από εμένα και υπομονή :)
Γνωρίζεις σε πόσα τ.εκ τοποθετήθηκαν τα grafts μιας και όπως είπες κάνατε μετρήσεις;

Φίλε Tropheus, δεν έχω μαζί μου τον αρχικό φάκελο της εκτίμησης, θα τον ζητήσω από την κλινική και θα σου απαντήσω.

Θυμάμαι όμως πως είχα μια μέση πυκνότητα γύρω στα 27-29 τριχοθυλάκια ανά τετραγωνικό μπροστά (λέω μέση γιατί οι κρόταφοι ήταν κενοί, ενώ το τσουλούφι λίγο πιο πυκνό από το κέντρο). Εαν θυμάμαι λάθος, θα το διορθώσω μόλις πάρω τον φάκελο.

Μετρώντας πρόχειρα με μια μεζούρα την περιοχή που τελικά τοποθετήσαμε μοσχεύματα (ορθογώνιο 12 x 9 περίπου, αλλά φυσικά είναι μια έλλειψη), θα πρέπει να είναι λίγο πιο κάτω από τα 110 τετραγωνικά. Τοποθετήσαμε 2,435 grafts, δηλαδή γύρω στα 22 ανά τετραγωνικό. Αν είναι λίγο πιο κάτω από 100 τετραγωνικά (λόγω του ελλειπτικού σχήματος), πάμε στα 25. Σε κάθε περίπτωση, μαζί με τα αρχικά μαλλιά, αν όλα πάνε καλά, ελπίζω να φτάσουμε τους 50-52 θύλακες ανά τετραγωνικό (φυσικά με μια κατανομή που θα δίνει την ψευδαίσθηση μεγαλύτερης πυκνότητας).

Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και για την βοήθειά σου όλο αυτόν τον καιρό!
 

raphael2012

Member
Jimlykos είπε:
Μπράβο φιλαράκι. Φαίνεται καλή η δουλειά. Πιστεύω έλυσες το πρόβλημά σου για αρκετά χρόνια. Μπορείς να μας δώσεις καμμιά πληροφορία για την τιμή; Να ξέρουμε δηλαδή πόσα (grafts) σηκώνει ο κουμπαράς μας...

Σ'ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Γράφω στο μήνυμα πως το αρχικό κόστος ήταν γύρω στα δύο ευρώ ανά τριχοθυλάκιο. Σε αυτή την τιμή βάλε και το PRP που μου το προσέφεραν δωρεάν (νομίζω πως κανονικά κοστίζει περίπου 300 ευρώ). Από εκεί και πέρα μπορείς να υπολογίσεις μόνος σου το τελικό κόστος, όλες οι πληροφορίες υπάρχουν στο μήνυμα.

Το σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι κατανοούν την κατάσταση και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να βοηθήσουν και στον οικονομικό τομέα.
 

Bouklas

Well-Known Member
Καλά αποτελέσματα και από μένα φιλε μου. Υπομονή από εδώ και πέρα τώρα ο χρόνος κυλάει υπέρ σου ;)
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

no_hair

New Member
Μπράβο φίλε πραγματικά για σενα και θα συμφωνήσω απολυτα με οσα ειπες. Δεν θα μπορουσα να τα περιγραψω καλυτερα. Θα το ξαναεκανα χαλαρα! Δυσκολα γνωριζεις στην ζωη σου τετοιους επαγγελματιες.
 

Jimlykos

Member
Πάντως επέλεξες ιδανική εποχή για να κάνεις αυτό το βήμα. Το καλοκαίρι θα είσαι έτοιμος για παραλίες. Τα μαλλιά μεγάλωσαν καθόλου; Φαίνεται κανένα σημάδι; Αυτό που θέλω βασικά να μάθω είναι το σε πόσες μέρες μπορείς να ξαναπάς στη δουλειά σου. Ευχαριστώ.
 

Gio

New Member
Φίλε jim, στην δουλειά σου μπορείς να πας μετά απο 3 μέρες! Ωστόσο αν συναναστρέφεσαι με κόσμο και δεν θέλεις να υποπτευτούν το παραμικρό, καλό είναι πάρεις τουλάχιστον μια βδομάδα άδεια ώστε να έχει καθαρίσει εντελώς το κεφάλι σου.
Τα μαλλιά μεγαλώνουν απο το πρώτο λεπτό της επέμβασης, ωστόσο κάποια πέφτουν με την πάροδο του χρόνου και μέχρι 2 μήνες λόγω shock-loss αλλά επανέρχονται. Σημάδι δεν φαίνεται πουθενά! Ακόμα και στην δότρια, απο την δεύτερη κιόλας μέρα ξεκινάει η επούλωση..
 

raphael2012

Member
Jimlykos είπε:
Πάντως επέλεξες ιδανική εποχή για να κάνεις αυτό το βήμα. Το καλοκαίρι θα είσαι έτοιμος για παραλίες. Τα μαλλιά μεγάλωσαν καθόλου; Φαίνεται κανένα σημάδι; Αυτό που θέλω βασικά να μάθω είναι το σε πόσες μέρες μπορείς να ξαναπάς στη δουλειά σου. Ευχαριστώ.

Ναι, ο Οκτώβριος είναι ιδανική εποχή όντως. Δεν ήθελα να την κάνω καλοκαίρι, γιατί σε περιορίζει σε πολλά πράγματα τον πρώτο καιρό και με την δική μας λιακάδα ή θα σαπίσεις σε ένα δωμάτιο τον πρώτο μήνα ή θα διακινδυνέψεις τα καινούρια σου μαλλάκια.

Τα μαλλιά έχουν μεγαλώσει, όμως δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά αν μεγαλώνουν και τα μεταμοσχευμένα μαζί, τουλάχιστον όχι ακόμα. Τα καπαλάκια δεν έχουν φύγει ακόμα (είμαι στην 5η μέρα) και δεν φαίνεται καθαρά, αλλά η κοκκινίλα έχει μειωθεί σημαντικά. Εγώ πρήστηκα κιόλας πολύ την Πέμπτη (δεν πρήζονται όλοι), αλλά τώρα μου έχει σχεδόν περάσει.

Για την δουλειά, εξαρτάται τι εννοείς. Να δουλέψεις μπορείς μια χαρά (εκτός αν κάνεις βαριά χειρωνακτική εργασία), αλλά τα σημάδια θα φαίνονται. Αν σε νοιάζει αυτό, μάλλον χρειάζονται δέκα με δεκαπέντε μέρες για να μην φαίνεται *καθόλου* πως έχεις κάνει κάτι (δηλαδή να έχει φύγει ο ερεθισμός και το τελευταίο κάπαλο). Αν θες, μπορείς μετά την πρώτη βδομάδα να φορέσεις ένα χαλαρό καπελάκι και να το κρύψεις έτσι.


Bouklas είπε:
Καλά αποτελέσματα και από μένα φιλε μου. Υπομονή από εδώ και πέρα τώρα ο χρόνος κυλάει υπέρ σου ;)

Σ΄ευχαριστώ πολύ φίλε Boukla! Στα 39 μου όμως είμαι αρκετά μεγάλος πια για να ξέρω πως η ζωή περνάει πολύ γρήγορα και είναι για να τη ζεις, οπότε δεν σκοπεύω να περιμένω υπομονετικά για κάτι. Όταν θα έρθει, καλώς να'ρθεί!
 

ΜΙΚΕΣ

Well-Known Member
Καλη επιτυχια φιλε μου.Εχοντας κ εγω γνωρισει τον Κ Σταθη,εχω μονο τα καλυτερα να πω.Εξαιρετος σαν ανθρωπος και καθολου υπερανω οπως καποιοι αλλοι σε αλλες κλινικες της Αθηνας που το παιζουν εξυπνακηδες.Επισης τα καλυτερα εχω να πω και για τον Ευαγγελατο.Πραγματικα εμεινα εκπληκτος απο το ποσο συνεργασιμος ηταν και μου απαντουσε στην οποιαδηποτε απορια.Και γενικα ολο το κλιμα ηταν ευχαριστο απο την ρεσεπσιον μεχρι τον κουρεα.Απο εκει κ περα βεβαια θα πρεπει να δουμε κ την ποιοτητα της δουλειας που γινεται,δηλ το τελικο αποτελεσμα.Το μονο σιγουρο ειναι οτι η DHI προσπαθει παντα για το καλυτερο και ευχομαι καποια στιγμη να δουμε απιστευτα πραγματα και να μην χρειαζεται να μεταναστευει κανενας για να κανει μεταμοσχευση μαλλιων.
 

raphael2012

Member
Καλημέρα φίλοι μου.

Είμαι ήδη στον ένα μήνα μετά την μεταμόσχευση και νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνω ένα update στο νήμα μου με φωτογραφίες και εντυπώσεις.

Η κατάσταση πριν την μεταμόσχευση για υπενθύμιση:

BqnFiaN.jpg


Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι στις δύο εβδομάδες:

zxMOpYd.jpg

Amd42P1.jpg

ZA2uMZQ.jpg

YUmd9p6.jpg

jTEnHQY.jpg


Εδώ δεν φαίνεται να έχουν πέσει κάποιες τριχούλες ακόμα. Τα "κακαδάκια" έχουν φύγει από την πρώτη εβδομάδα κιόλας, ενώ υπάρχει μια έντονη κοκκινίλα (πιο έντονη απ'ότι φαίνεται σε αυτές τις φωτογραφίες).

Ειδικά για την κοκκινίλα, να πω πως σ'εμένα τουλάχιστον ήταν (και είναι ακόμα και τώρα επάνω στον μήνα) ιδιαίτερα έντονη. Ψάχνοντας το θέμα, είδα πως σε πολλούς ανθρώπους ο ερεθισμός αυτός μπορεί να κάνει από ένα εώς πέντε-έξι μήνες (σε σπάνιες περιπτώσεις) να υποχωρήσει τελείως, κάτι που δεν το ήξερα. Αυτό για τα παιδιά που τους απασχολεί το αν θα φανεί πως έχουν κάνει η μεταμόσχευση (προσωπικά δεν μ'ενδιαφέρει καθόλου).

Εδώ σημειώστε πως δεν βάζω καθόλου μινοξιδίλη (που προκαλεί επίσης ερύθεμα), ούτε κάνω κάποια άλλη θεραπεία.

Επειδή υπάρχει ένα μέγιστο όριο δέκα εικόνων σε κάθε μήνυμα, συνεχίζω στο επόμενο με την τωρινή κατάσταση.


Αυτές λοιπόν είναι οι φωτογραφίες του μήνα:

wuLrxAV.jpg

Zf4hq1X.jpg

59A2qoc.jpg

K4M12k8.jpg


Φαίνεται να υπάρχει αρκετά σημαντική αραίωση, που ξεκίνησε στην τρίτη εβδομάδα για μένα. Η κοκκινίλα έχει υποχωρήσει αρκετά εώς πολύ. Πλέον δεν φαίνεται κάτι όταν είμαι έξω, παρά μόνο αν κοιτάξει κάποιος επίμονα και προσεκτικά.

Αυτό που με ανησυχεί είναι το κενό που φαίνεται στον δεξί κρόταφο στην δεύτερη φωτογραφία. Έχει αδειάσει δυσανάλογα από την υπόλοιπη περιοχή και φαίνεται αμέσως σε κανονικές συνθήκες φωτισμού (τουλάχιστον εγώ το βλέπω). Ελπίζω να ξαναγεμίσει, αν και έχω τις ανησυχίες μου.

Μέχρι εδώ, όλα καλά λοιπόν. Αν και πολλά μαλλάκια έχουν ήδη πέσει, πραγματικά αλλάζει η ψυχολογία σου σε σχέση με πριν :).
 
Μπλουζα