Καρπούζι, το επικίνδυνο φρούτο του καλοκαιριού

Άκης

Administrator
Το καρπούζι είναι ίσως το καλύτερο φρούτο του καλοκαιριού, που δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτό, ειδικά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Αλλά θα πρέπει να προσέχεις, ειδικά αν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες.

Σαν φρούτο, είναι δροσιστικό, υγιεινό, θρεπτικό και αναζωογονητικό. Τα 100γρ του περιέχουν 30 θερμίδες, είναι υπερβολικά χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες Α και C [1]. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ίσως να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη [2], ενώ αποκαλείται και ως "φυσικό" Viagra.

![](6t1kzr2nel50fp8ij73h.jpg)

Ο λόγος του άρθρου δεν αφορά το ίδιο το φρούτο, αλλά τις μεθόδους που ακολουθούν οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να το κάνουν το πιο επικίνδυνο φρούτο που κυκλοφορεί (μαζί με την πατάτα, αλλά δεν αφορά το συγκεκριμένο άρθρο).

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η νέα λίστα με τα 15 πιο «μολυσμένα» φρούτα και λαχανικά και τα 15 πιο «καθαρά» από φυτοφάρμακα [3]. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι φράουλες, κάτι που δεν κάνει σε κανέναν έκπληξη, αφού πρόκειται για φρούτο που δέχεται τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Το περίεργο της λίστας είναι ότι το καρπούζι δεν αναφέρεται πουθενά, οπότε θεώρησα χρήσιμο να το αναφέρω, μιας και είναι φρούτο που τρώνε μικροί και μεγάλοι και καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποια πράγματα από την παραγωγή του.

Το καρπούζι φυσιολογικά, φυτρώνει τον Ιούλιο [4]. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος κέρδους, αφού καταναλώνεται το πολύ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι παραγωγοί φορτώνουν αλόγιστα την παραγωγή τους σε φυτοφάρμακα, κάνοντας το να είναι από τα χειρότερα (σε φυτοφάρμακα) φρούτα [5, 6].

Και το πρόβλημα είναι ότι συνήθως τα φυτοφάρμακα αυτά, είναι εισαγόμενα από την Τουρκία (για μείωση του κόστους), τα οποία συνήθως δεν κυκλοφορούν στην Ευρώπη, λόγω απαγόρευσης τους. Πριν από δύο χρόνια μάλιστα έγινε καταγγελία στην Θράκη για καρπούζια "δηλητήριο" στην αγορά, με πολλά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης μετά από κατανάλωση καρπουζιών [7].

Ένας από τους τρόπους που ψεκάζουν τα καρπούζια.

Επίσης, γίνεται χρήση ειδικών χημικών, συνήθως Κινέζικα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να μεγαλώσει το φρούτο γρήγορα [8]. Το χημικό αυτό ευθύνεται για τις "εκρήξεις" των καρπουζιών στα χωράφια [9].

Τα χημικά αυτά έχουν αναφερθεί να χρησιμοποιούνται, εκτός των άλλων χωρών, σε Αφρική, Τουρκία και Ευρώπη [10].


Αν το καρπούζι που ανοίξετε, έχει μέσα και άσπρα κουκούτσια, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην συγκεκριμένη παρτίδα, απ'όπου αγοράσατε το καρπούζι, έχει χρησιμοποιηθεί το παραπάνω χημικό [11].

Πολλοί Έλληνες παραγωγοί, επιλέγουν να ρίχνουν φυτοφάρμακα απευθείας στην ρίζα του καρπουζιού, κοντά με το σύστημα ποτίσματος, επειδή έτσι γίνονται πιο ανθεκτικά [12]. Μάλιστα, στην Τουρκία, το 95% της παραγωγής γίνεται με αυτόν τον τρόπο [13]. Σημειώστε ότι έτσι το φρούτο απορροφάει μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου.

Τον Ιούνιο του 1985, σε ένα νοσοκομείο στην πολιτεία Όρεγκον της Αμερικής, παρατηρήθηκε ότι 5 άτομα αρρώστησαν, μισή ώρα αφότου είχαν καταναλώσει καρπούζι [14]. Ο έκτος, ο οποίος δεν είχε φάει καθόλου καρπούζι, ήταν ο μοναδικός της παρέας που ήταν καλά. Από τότε είναι γνωστό ότι η χρήση των φυτοφαρμάκων είναι επικίνδυνη για την υγεία μας, αλλά και το πως το καρπούζι είναι ένα φρούτο που "ρουφάει" τα φυτοφάρμακα.

Τα φυτοφάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται παντού, προκαλούν πολλά προβλήματα στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, το Thiacloprid (δραστική ουσία που εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια), είναι ύποπτη καρκινογένεσης.Το Linuron (εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων), μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης, πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας. Τα Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan (εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό, σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες), είναι πολύ τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς. Τα Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb (δραστικές ουσίες που εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια), πολύ τοξικές ή επικίνδυνες για τις μέλισσες [15].

Το παρακάτω video, από το NutritionFacts.org, εξηγεί πως το 46% των περιπτώσεων τροφικών δηλητηριάσεων, προέρχεται από τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε.

Τα φυτοφάρμακα επίσης, μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες των παιδιών, κάνοντας τα αγόρια (αλλά και τα κορίτσια) να μπουν στην εφηβεία πρόωρα [16, 17, 18].

Το πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα, είναι ότι δεν απομακρύνονται παρά ελάχιστα, είτε πλένοντας τα φρούτα και τα λαχανικά, όπου αφαιρείτε ένα ποσοστό ως 30%, είτε αφαιρώντας την φλούδα τους, όπου πάλι αφαιρείτε ένα ποσοστό ως 67% του φυτοφαρμάκου [19].

Αν ρωτήσετε κάποιον γνωστό σας παραγωγό, σίγουρα θα σας πει ότι στους δικούς του, δεν δίνει καρπούζια από τις πρώτες "φουρνιές", αλλά διατηρεί ξεχωριστό μποστάνι στο οποίο δεν ρίχνει τα ίδια φάρμακα με τα "εμπορικά" καρπούζια. Αυτό και μόνο ίσως να σας βάλει σε σκέψεις.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα