Πολυκυστικές με φυσιολογικές τιμές ορμονών;

Καλησπέρα.
Είμαι 28,5 ετών, και από την εφηβεία ακόμη, είχα διάφορα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν τις πολυκυστικές ωοθήκες. Μεταξύ αυτών η υπερβολική λιπαρότητα και η τριχόπτωση. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις ορμονολογικές εξετάσεις που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τα υπερηχογραφήματα, δεν είχα πολυκυστικές.
Σήμερα παρόλα αυτά, έδειξα σε μια γυναικολόγο το τελευταίο μου υπερηχογράφημα (που έγινε πριν 6 μήνες, και ο προηγούμενος γιατρός δεν είδε σε αυτό κύστες), και μου είπε πως έχω σίγουρα πολυκυστικές. Είδε επίσης τις ορμονολογικές μου εξετάσεις -που έκανα πριν λίγες μέρες- και οι τιμές είναι όλες καλές. Είμαι τρομερά έκπληκτη που μαθαίνω τώρα πως έχω το σύνδρομο, αλλά με φυσιολογικές τιμές ορμονών! Αν αυτές είναι καλές, τότε πως εξηγούνται τα εμφανισιακά συμπτώματα; Τις παραθέτω παρακάτω, μήπως κάποιο έμπειρο μάτι, πιάσει κάτι. Γίνανε την 10η μέρα του κύκλου, που θεωρείται παραγωγική φάση, και γράφω και τα φυσιολογικά όρια για τη φάση αυτή:


FSH: 7,32 (3,5-12,5)
LH: 6,77 (2,4-12,6)
PRL: 14,3 (4,79-23,3)
E2: 82,0 (12,5-166)
ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ ΟΛΙΚΗ: 0,05 (0,15-0,85)
DHEA'S: 1,4 (0,7-5.0)
17-OH PRG: 0,7 (0,1-0,8)

TSH: 1,64 (0,30-5,0)
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

marian

New Member
Μήπως έχεις τύπου πολυκυστικές; Δηλαδή εικόνα πολυκυστικών χωρίς να έχεις το σύνδρομο. Εγώ έχω εικόνα πολυκυστικών, αυτό μου έχουν πει τουλάχιστον 3 γυναικολόγοι. Οι ορμονικές μου δεν ήταν πάντα κανονικές, υπήρξαν και φορές που λίγο ανέβαινε η τεστο. Τα συμπτώματα που έχω είναι αίμα ανάμεσα στις περιόδους, άστατος κύκλος, έντονος πόνος στην περίοδο , λιπαρότητα και ακμή. Μετά απο χρόνια χρήση αντισυλληπτικών και διακοπή τους, απέκτησα και τριχόπτωση! Βέβαια οι διαταραχές του κύκλου και οι πόνοι περιόδου εξαφανίστηκαν. Γενικά πάντως μπορεί να έχεις ωοθήκες που μοιάζουν πολυκυστικές, χωρίς να έχουν διαταραχές περιόδου ούτε υπερανδρογοναδισμό. Στη θέση σου θα πήγαινα και σε άλλον γυναικολόγο και θα έθετα τις παραπάνω απορίες.
 
Ζήτησα και δεύτερη γνώμη από τότε, και μου είπαν πως έχω φαίνεται "ελαφριάς μορφής". Έκανα και φέτος ορμονολογικές, και τόσο η τεστοστερόνη, όσο και η DHEA'S βγήκαν κάτω από το χαμηλότερο όριο. Τα μόνα μου συμπτώματα είναι η λιπαρότητα και η τριχόπτωση. Με τα χρόνια πάντως ο κύκλος έστρωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό (χωρίς αντισυλληπτικά, που έχει παραπάνω από 4 χρόνια που τα διέκοψα).
 
Τελευταία επεξεργασία:

marian

New Member
Όταν έπαιρνες αντισυλληπτικά είχες τριχόπτωση? Μετά την διακοπή τους? Πάντως αυτό που βγήκαν κάτω από το όριο ακούγεται σαν παράγοντας τριχόπτωσης. Επίσης μπορείς να τσεκάρεις και σίδηρο-φεριτίνη γιατί αν είναι κ αυτά χαμηλά τότε βρήκες την αιτία.
 
Όταν έπαιρνα αντισυλληπτικά τα μαλλιά μου ήταν πολύ πιο δυνατά. Ειδικά με τα yasmin είχαν θεριέψει. Μετά τη διακοπή, ή σε κάποιες φάσεις που άλλαξα αντισυλληπτικά, γινόταν χαμός, με πολλές εκατοντάδες χαμένων τριχών τη μέρα, για μήνες.

Σίδηρο-φερριτίνη-αιματοκρίτη έλεγξα πολύ πρόσφατα. Είναι λίγο μυστήριο θέμα, γιατί από υπέρμετρη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, είχα ανεβάσει στο παρελθόν τις αποθήκες μου σε τιμές πάρα πολύ πιο πάνω από το φυσιολογικό. Με τα χρόνια, κι αφού σταμάτησα να παίρνω, άρχισαν σταδιακά να μειώνονται. Τώρα είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια, αλλά ο ίδιος ο αιματοκρίτης μου είναι 35,5 με κατώτερο φυσιολογικό το 35! Πραγματικά δε ξέρω γιατί δεν αξιοποιείται ο αποθηκευμένος σίδηρος! Πήρα καλού κακού ένα μπουκάλι floradix που έχει αφομοιώσιμο σίδηρο.

Όσο για τις χαμηλές τιμές των ορμονών, θα αναφέρω πως έχω στα χέρια μου νέες εξετάσεις που έκανα σχεδόν ένα χρόνο μετά, και οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες! Τα ανδρογόνα και πάλι κάτω από το φυσιολογικό, αλλά αυτήν τη φορα, είναι και η οιστραδιόλη 50 μονάδες κάτω. Σε σχέση με πέρισυ έχασα κάποιο βάρος, χωρίς να έχω μείνει λιποβαρής (γύρω στα 5 κιλά, κι όχι πολύ απότομα) και γυμνάζομαι αρκετά. Τότε που είχα το παραπάνω βάρος, το μαλλί έπεφτε λιγότερο. Επομένως αν όντως σχετίζεται όλο αυτό, δεν είμαι σίγουρη αν η καθεαυτή ποσότητα λίπους είναι που κάνει τη διαφορά ή η ποσότητα της άσκησης. Έχει συζητηθεί μέσα στο forum η επίδραση της άσκησης στις ορμόνες (χαμήλωμα), αλλά ό,τι πέτυχα αφορούσε στις ανδρικές!
 

marian

New Member
Ακριβώς τα ίδια και με εμένα. Τα τελευταία 2 χρόνια έπαιρνα τα gynofen 35 καμια φορά μαζί με androcur και τα μαλλιά μου ήταν παράδεισος. Από τότε που τα έκοψα χαμός.
Έχεις τσεκάρει ποτέ το TIBC? Είναι η σιδηροδεσμευτική σου ικανότητα. Μου το είχε πει ενας ειδικός παθολόγος κάποτε γιατί δεν αφομοίωνα τον σίδηρο που έπαιρνα. Εμένα ο σίδηρος μου τώρα είναι στο 100 και η φεριτίνη μου στο 13 αλλά μου είπαν ότι δε χρειάζεται να πάρω συμπλήρωμα. Πάντως στη θέση σου θα έπαιρνα τα αποτελέσματα των ορμονικών και θα τα πήγαινα σε έναν ενδοκρινολόγο. Αυτός κάτι παραπάνω μπορεί να σου πει ως πιο εξειδικευμένος σε τέτοια θέματα. Η άσκηση παίζει αποδεδειγμένα σημαντικό ρόλο στις ορμόνες όπως και στα λιπίδια, οπότε θα σου πει ο γιατρός ποια πορεία να ακολουθήσεις από δω και πέρα.
 
Θέλω να πάω σε ενδοκρινολόγο, απλώς τώρα είμαι ανασφάλιστη κι έχω κι άλλα ζητήματα που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Για το TIBC, το κρατάω, γιατί δεν το γνώριζα, και θα κοιτάξω να μπει ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες!
 
Μπλουζα