Cheat days

Άκης

Administrator
Αν κάτι αξίζει να αναφερθούμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής, είναι οι λεγόμενες cheat days, οι ελεύθερες ημέρες της δίαιτας όπου επιτρέπεται να φάμε ότι θέλουμε χωρίς φόβο.

Όπως είπαμε παραπάνω, η ελεύθερη ημέρα, όπως το λέει άλλωστε και το όνομα της, είναι ελεύθερη και μπορείς να φας ότι θέλεις, χωρίς να μετράς θερμίδες και χωρίς να φοβάσαι να μην παχύνεις. Στόχος των cheat days είναι να ικανοποιήσουν πρώτα απ'όλα αυτόν που κάνει δίαιτα και στερείται πολλά -αγαπημένα του- φαγητά και δεύτερον να βάλει σε μια τάξη τις ορμόνες του, που όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο επηρεάζονται από τις δίαιτες.

Μια ημέρα όπου τρως υπερβολικά (ναι, αυτήν είναι η μέρα σου και πρέπει να φας καλά, θα αναφερθώ παρακάτω), έχει σαν σκοπό να αυξήσει τις ορμόνες T3/4, που όπως είπαμε σε παλιότερο άρθρο μειώνονται με τις δίαιτες και παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Έτσι με το να τρως καλά μια ημέρα την εβδομάδα (ναι, μια ημέρα την εβδομάδα είναι), βοηθάς τον μεταβολισμό σου που αρχίζει να παίρνει τα πάνω του, γιατί ο μεταβολισμός "πέφτει" όταν κάνεις δίαιτα.

Επίσης η ημέρα αυτή, βοηθά να βελτιωθούν και τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που μας βοηθά να χάσουμε κιλά. Τα επίπεδα της λεπτίνης αρχίζουν να πέφτουν όταν κάποιος είναι σε μια δίαιτα, με χαμηλότερες από τους συνηθισμένες θερμίδες, ακόμη και σε περίοδο 72 ωρών, που σημαίνει ότι αν ξεκινήσεις δίαιτα (που θα μειώσεις τις θερμίδες σου), μέσα σε τρεις μόλις ημέρες τα επίπεδα της λεπτίνης θα αρχίσουν να πέφτουν.

Στο παρακάτω διάγραμμα, βλέπουμε ότι όταν τα επίπεδα ινσουλίνης αυξηθούν (κάτι που γίνεται όταν τρως επεξεργασμένους υδατάνθρακες) και έπειτα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για κάμποσες ώρες, ξεκινούν οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το κάψιμο του λίπους και κρατάνε για ημέρες. Έτσι, έπειτα από μια ημέρα "κλεψιάς", το σώμα σου ξεκινά να καίει λίπος για ημέρες και ώσπου να πέσουν, θα έχει ήδη φτάσει η επόμενη cheat day κ.ο.κ. [Εικόνα από: thehackedmind.com]
![](insulin-hormonespikes.png)

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Μια ημέρα που "κλέβεις" από την δίαιτα σου, σε βοηθά να χαλαρώσεις και να μην σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να τρως ότι θες και άρα να σε κάνει να παρατήσεις την δίαιτα σου μέσα στον μήνα. Οι περισσότεροι σταματάνε την δίαιτα τους γι'αυτόν τον λόγο, επειδή τους κόβει πολλά πράγματα. Οι cheat days είναι για να σε βγάλουν από αυτήν την ιδέα, ενώ θα αυξηθούν και τα επίπεδα ντοπαμίνης (λόγω της ζάχαρης κυρίως που λογικά θα σου έχει λείψει), της ορμόνης δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την ικανοποίηση.

Πάμε τώρα στο καλύτερο μιας τέτοιας ημέρας και είναι το φαγητό. Μία ημέρα την εβδομάδα λοιπόν, έχεις το ελεύθερο να φας ότι θέλεις. Ναι, ότι θέλεις. Θέλεις για παράδειγμα να φας μια πίτσα το μεσημέρι, το απόγευμα 3-4 ντόνατς, έπειτα από λίγο ακόμη μια πίτσα και το βράδυ μακαρόνια με σάλτσα; Φάε τα, αυτήν είναι η μέρα σου και καλό είναι να την κάνεις όσο πιο "φαγώσιμη" γίνεται. Αγόρασε ότι θέλεις, αλλά το καλύτερο είναι να μην πέσεις με τα μούτρα στο "βρώμικο". Αντί πχ να πάρεις κατεψυγμένη πίτσα, αγόρασε μια από πιτσαρία, αντί να φας μπισκότα από Super Market, αγόρασε από φούρνο, αντί να φας πιτόγυρο, φάε μια μπαγκέτα -λευκή- με ότι θέλεις κλπ, μπορεί να είναι ελεύθερη ημέρα αλλά δεν χρειάζεται να πάρεις trans λιπαρά και να φας ότι σαβούρα υπάρχει εκεί έξω.

Ωστόσο φρόντισε μετά το πέρας της ημέρας, να μην κρατήσεις τίποτα από τα προϊόντα αυτά γιατί ο πειρασμός είναι μεγάλος και θα τα φας και τις επόμενες ημέρες και πίστεψε με, δεν το θέλεις αυτό. Δεν έχει σημασία αν έμειναν "2-3 μπισκότα" και φυσικά δεν υπάρχει δικαιολογία του στυλ "σιγά, μια μπουκιά από αυτό δεν θα μου προσθέσει θερμίδες". Δεν θα σου προσθέσει θερμίδες, αλλά θα βάλει φρένο στις ορμόνες που θέλουμε να αυξήσουμε και θα πάει χαμένη όλη η προσπάθεια σου. Οπότε, είτε φρόντισε να αγοράσεις όσα προϊόντα θέλεις να φας αυτήν την ημέρα, είτε ότι περισσέψει δώσε το σε κάποιο φίλο/συγγενή που έχει κατοικίδιο. Επίσης, δεν χρειάζεται να τρως μέχρι να "σκάσεις". Φάε το αγαπημένο σου φαγητό ως ότου να χορτάσεις, άσε 2-3 ώρες να περάσουν και φάε κάτι άλλο που θέλεις.

Πρόσεξε, είναι ελεύθερη ημέρα. Φάε ότι σου έχει λείψει. Cheat day δεν είναι να πάρεις δύο σουβλάκια κοτόπουλο, με λίγες πατάτες και 1-2 φέτες μαύρο ψωμί. Αυτά άσε τα για άλλη φορά. Τώρα θέλουμε να φάμε επεξεργασμένες τροφές και μόνο ότι είναι "λευκό" μας κάνει, πίτσες, μακαρόνια, λευκό ψωμί αλλά και σοκολάτες, μπισκότα, κουλούρια, ντόνατς κλπ. Άλλες ορμονικές αλλαγές κάνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και άλλες τα ολικής αλέσεως και εμάς αυτήν την ημέρα μας ενδιαφέρουν τα επεξεργασμένα. Φάε τα ελεύθερα και μην σε αγχώνει τίποτα, δεν πρόκειται να πάρεις γραμμάριο. Για την ακρίβεια, αν ζυγιστείς την επόμενη ημέρα η ζυγαριά θα σε δείξει βαρύτερο, αλλά θα δεις ότι την παρά επόμενη θα έχεις γυρίσει το βάρος που είχες πριν την cheat day.

Τώρα όμως ας πούμε τα δύσκολα, τα οποία είναι εξίσου πολλά, όσο και τα καλά των ημερών αυτών. Μια cheat day δεν γίνεται κάθε τρεις και λίγο. Δηλαδή, δεν μπορείς για παράδειγμα να ξεκινήσεις την δίαιτα σου την Δευτέρα και να κάνεις cheat day την Τετάρτη, την Παρασκευή και το Σάββατο που θα βγεις έξω, με την λογική "ωραία, κάνω cheat day σήμερα για να χάσω κιλά". Cheat Day γίνεται μια φορά την εβδομάδα και για να μπεις στην διαδικασία να ξεκινήσεις αυτές τις ημέρες, θα πρέπει το σώμα σου να έχει ήδη ξεκινήσει κάποιες ορμονικές αλλαγές, που δεν γίνονται από την μια ημέρα στην άλλη.

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκινήσεις μια δίαιτα σε χαμηλούς υδατάνθρακες, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες (διάβασε το άρθρο στο προηγούμενο link για να δεις τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα σου), ενώ καλό είναι παράλληλα να κάνεις και διαλείπουσα νηστεία. Θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα αυτό.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα