Τι είναι καλό να τρώω το πρωί;

Άκης

Administrator
Όπως έχουμε δει και σε παλιότερο άρθρο, ένας διατροφικός μύθος είναι ότι το πρωινό είναι το καλύτερο γεύμα της ημέρας και πρέπει να είναι πλούσιο.

Τι καλύτερο από το να ξυπνήσεις το πρωί, να ετοιμάσεις δύο τοστάκια με γαλοπούλα, ψωμί ολικής άλεσης και τυρί χαμηλό σε λιπαρά, μαζί με τον καφέ σου, οποίος ενδεχομένως θα είναι είτε μέτριος (ίσως και με μαύρη ζάχαρη για να σε βοηθήσει στην δίαιτα σου). Εδώ είναι και το λάθος που κάνει κανείς και σπρώχνει άθελα του, το σώμα του να μετατρέψει σε λίπος ότι καταναλώσεις.

Στο σώμα προκαλούνται διάφορες αλλαγές κατά την διάρκεια της ημέρας. Μια από αυτές τις αλλαγές, είναι και η ευαισθησία στην ινσουλίνη, όπου το πρωί είναι στα κορυφαία επίπεδα και πέφτει σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι το πρωί, τα λιποκύτταρα όσο και οι μύες "πεινάνε" για γλυκόζη και με την ευαισθησία στην ινσουλίνη να είναι στα ύψη, απορροφούν την ζάχαρη πολύ γρήγορα. Αν λοιπόν έχεις ας πούμε παραπανίσια κιλά, άρα πολλά λιποκύτταρα, τότε ανταγωνίζονται με τους μύες (οι οποίοι δεν είναι και στα καλύτερα τους, εφόσον έχεις κιλά σημαίνει ότι δεν αθλείσαι ιδιαίτερα), με αποτέλεσμα να απορροφούν περισσότερη ζάχαρη από τους μύες. Αυτό αλλάζει προς το απόγευμα, κάνοντας έτσι τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη (κάτι που θα αναλυθεί σε άλλο άρθρο).

Έτσι λοιπόν, το πρωινό σου "ταΐζει" τόσο τους μύες, όσο και τα κύτταρα που μετατρέπουν την ζάχαρη σε λίπος, με αποτέλεσμα να αποθηκεύεις ότι τρως, νομίζοντας έτσι ότι κάνεις δίαιτα. Επίσης, το χειρότερο είναι η προσθήκη του καφέ. Ο καφές μειώνει -προσωρινά- την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 15%, που σημαίνει ότι το σώμα θα πρέπει να δημιουργήσει περισσότερη ποσότητα ινσουλίνης για να καθαρίσει την γλυκόζη από το αίμα, με αποτέλεσμα όλη αυτή η ινσουλίνη να μετατραπεί σε λίπος.

Το καλύτερο λοιπόν που μπορείς να κάνεις όταν ξυπνήσεις είναι να μην φας τίποτα. Σίγουρα στην αρχή θα πεινάς, αλλά με τον καιρό θα αρχίσεις να συνηθίζεις (διάβασε και την διαλείπουσα νηστεία για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρωινό). Αργότερα, μπορείς να πιεις καφέ (καλό είναι να μην πιεις καφέ 2-3 ώρες αφού ξυπνήσεις, αλλά όχι απαραίτητο), αλλά σκέτο ή με κάποιο γλυκαντικό που δεν θα σου ανεβάσει την ινσουλίνη (πχ SPLENDA®).

Αυτή η πράξη δεν πρέπει να γίνεται όμως σε παιδιά, πχ αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο, γιατί το πρωινό σε αυτήν την περίπτωση τα βοηθάει. Σε τέτοια περίπτωση, χρειάζεται απλά άλλη αντιμετώπιση.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα