Μύθοι διατροφής: τα τρόφιμα ολικής αλέσεως βοηθούν στο αδυνάτισμα

Άκης

Administrator
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν πάρει τεράστια αναγνώριση τα τελευταία χρόνια. Κύριος λόγος που τα επιλέγει ο κόσμος είναι επειδή -πιστεύει ότι- βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Έτσι λοιπόν τελευταία τα προϊόντα αυτά έχουν την τιμητική τους. Ο κόσμος τα αγοράζει πιστεύοντας ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως (Π.Ο.Α.) περιέχουν λιγότερες θερμίδες και γενικά "δεν παχαίνουν". Αλλά πρόκειται για έναν ακόμη διατροφικό μύθο.

Καταρχάς θα πρέπει να θυμίσουμε τον κλασικό κανόνα, η θερμίδα είναι θερμίδα απ'οπου και αν προέρχεται. Είτε είναι από ένα γλυκό, είτε από φρούτο, είτε από ψωμί λευκό ή μαύρο (ολικής), οι θερμίδες που περιέχονται μέσα σε αυτά παραμένουν θερμίδες.

Ένας άλλος λόγος που ο κόσμος τα προτιμά, είναι επειδή τα θεωρεί πιο υγιεινά από τα "λευκά" (επεξεργασμένα). Και πάλι η αλήθεια βρίσκεται στην μέση. Οι περισσότεροι φούρνοι δεν χρησιμοποιούν πολύ αλεύρι ολικής άλεσης και χρησιμοποιούν άλλα μέσα για να του δώσουν αυτό το χρώμα. Επίσης, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν μέσα και ζάχαρη (!), ενώ τα προϊόντα που πωλούνται στα Super Markets (όπως τα ψωμάκια για τοστ) περιέχουν πάρα πολλά συντηρητικά (μια ματιά στα συστατικά τους θα σας πείσουν).

Αφού λοιπόν εξηγήσαμε ότι δεν είναι απαραίτητα και πιο υγιεινά τα προϊόντα αυτά, ας δούμε τώρα αν παχαίνουν λιγότερα (ή ακόμη αν αδυνατίζουν) σε σχέση με τα αντίστοιχα λευκά.

Σε μία έρευνα 40 ατόμων, οι ερευνητές σύγκριναν μια διατροφή πλήρης από Π.Ο.Α. και μια με λευκά. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ο δείκτης μάζας σώματος ήταν μεγαλύτερος στην ομάδα με τα Π.Ο.Α. και παρόλα αυτά δεν παρατήρησαν κάποιες άλλες διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Σε μια άλλη έρευνα επίσης, ήθελαν να δουν κατά πόσο διαφέρει η θερμογένεση ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες τροφών. Εδώ οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι τροφές που αργούν να χωνευτούν, όντως διαφέρουν από τις αντίστοιχες επεξεργασμένες, που σημαίνει ότι οι 100 θερμίδες στο τέλος θα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες των επεξεργασμένων τροφών.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τις διαφορές στον BMR ανάμεσα στα Π.Ο.Α. (λευκά τετράγωνα) και στα αντίστοιχα επεξεργασμένα (μαύρα τρίγωνα).
![](fnr-54-5144-g002.jpg)

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, η βοήθεια των Π.Ο.Α. δεν είναι τόσο σημαντική, ώστε να σε βοηθά να χάσεις κιλά. Σίγουρα, μια τροφή που αργεί να χωνευτεί, συμβάλει στο να λάβεις λιγότερες θερμίδες, αλλά αυτό από μόνο του δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να "χάσεις κιλά", αλλά να μην πάρεις -ίσως- παραπάνω. Άσε δε που πολλά από τα Π.Ο.Α. περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα επεξεργασμένα, οπότε δεν γίνεται κάτι το τρομερό. Αν μπορείς, προτίμησε Π.Ο.Α. που μπορείς είτε να φτιάξεις εσύ, είτε να αγοράσεις από κάποιον συνοικιακό σου φούρνο, αποφεύγοντας τα γεμάτα ζάχαρη και συντηρητικά των Σούπερ Μάρκετ. Αλλά σίγουρα, μην απορρίπτεις τελείως τα "λευκά" προϊόντα.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα