Μύθοι διατροφής: τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στο χάσιμο κιλών

Άκης

Administrator
Ας πούμε ότι πηγαίνεις σε κάποιο γυμναστήριο και συζητάς με κάποιον έμπειρο από εκεί (ή και σε κάποιον διατροφολόγο) και αφού σου λένε περί διατροφής, στο τέλος σου αναφέρουν ότι για να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου, θα πρέπει να τρως πολλά και μικρά γεύματα την ημέρα. Φυσικά είναι κάτι που σε ικανοποιεί (πολλά γεύματα την ημέρα), αλλά λυπάμαι, δεν μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά.

Για να είμαι ακριβής, δεν είναι μόνο οι παραπάνω που το αναφέρουν συχνά σαν "must" στο χάσιμο κιλών, αλλά γενικά ο περισσότερος κόσμος το πιστεύει και το συμβουλεύει και σε άλλους. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι όσοι το λένε αυτό είναι παραπληροφορημένοι και σίγουρα το να τρως έξι γεύματα την ημέρα, δεν σε βοηθά να χάσεις κιλά. Αλλά γιατί το λένε αυτό;

Η απάντηση παραμένει άγνωστη, αλλά η λογική πίσω από αυτό στέκει στο γεγονός ότι εφόσον για να χωνεύεις το φαγητό, καις θερμίδες, άρα με περισσότερα γεύματα, καις και περισσότερες θερμίδες. Αυτήν η λογική είναι αρκετά παλιά και δυστυχώς για εμάς, δεν δουλεύει (τι ωραίο θα ήταν να τρως και να χάνεις κιλά;).

Έτσι κάποιοι ερευνητές αποφάσισαν να το τεστάρουν αυτό, για να δουν αν ισχύει. Τα αποτελέσματα τους; Δυσάρεστα για τους λάτρεις αυτής της θεωρίας. Βρήκαν λοιπόν έπειτα από έρευνες ότι δεν υπάρχει κάποια απόδειξη βελτίωσης στο χάσιμο κιλών τρώγοντας συχνά, αφού το μέγεθος των γευμάτων δεν επηρεάζει το κάψιμο των θερμίδων. Έτσι για παράδειγμα, αν είναι να φας την ημέρα 2000 θερμίδες, δεν έχει σημασία αν φας 5 γεύματα από 400 θερμίδες ή δύο από 1000 θερμίδες, το σώμα θα δουλέψει το ίδιο και θα κάψει (αν κάψει) τα ίδια. Αυτό που έχει σημασία στο τέλος είναι το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνει κανείς την ημέρα και όχι η ποσότητα των γευμάτων.

Και αν σκεφτείς ότι "εντάξει, δεν καίει θερμίδες αλλά βελτιώνει τον μεταβολισμό", μια άλλη έρευνα από το University of Ottawa έρχεται να μας δείξει ότι τα συχνά γεύματα δεν συμβάλουν στην βελτίωση του μεταβολισμού. Σύγκριναν τα τρία γεύματα την ημέρα με τα έξι γεύματα την ημέρα (τρία βασικά γεύματα και τρία σνακ, το κλασικό σύστημα των περισσοτέρων διατροφολόγων) και δεν βρήκαν καμία διαφορά μεταξύ τους, με την διαφορά ότι όσοι έτρωγαν τρία γεύματα την ημέρα, ένιωθαν πιο χορτάτοι από τους άλλους με τα έξι γεύματα.

Φυσικά μπορεί να σκεφτείς ότι αν τα πολλά γεύματα δεν σε βοηθάνε, να τα μειώσεις και να τρως λιγότερο από τρία, ακόμη και ένα γεύμα, όπως κάνουν πολλοί που προσπαθούν να χάσουν κιλά. Καλή ιδέα, αλλά σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθά να χάσεις κιλά, αλλά σου ανεβάζει την πίεση, σε αντίθεση με τα τρία γεύματα την ημέρα τα οποία σε βοηθάνε να μειώσεις την πίεση. Επίσης, το ένα γεύμα την ημέρα οδηγεί στην αντίσταση της ινσουλίνης καθώς και σε δυσανεξία στην γλυκόζη, δύο βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Έτσι λοιπόν, το να τρως μικρά γεύματα έξι ή και περισσότερες φορές την ημέρα, δεν θα σε βοηθήσει κάπου. Αντίθετα, τα τρία γεύματα την ημέρα είναι το ιδανικότερο. Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε περισσότερο σε διατροφικά πλάνα, βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες και θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά χωρίς να αγχώνεσαι κάθε πότε και πόσο πρέπει να τρως.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα