Γλυκαντικά για δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Άκης

Administrator
Η δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες (πχ Atkins) είναι μια νέα -σχετικά- μόδα στον χώρο της διατροφής, η οποία αρχίζει να κατακτά συνεχώς φανατικούς, οι οποίοι θέλουν (τι άλλο) να χάσουν λίπος όσο το δυνατόν πιο εύκολα.

Το εύκολα βέβαια είναι μια κουβέντα σε τέτοια δίαιτα, αφού οι περιορισμοί της είναι αρκετοί, αλλά θα αναφερθούμε και σε επόμενα άρθρα σχετικά. Το πιο δύσκολο για εμένα είναι το τι μπορείς να βάλεις μέσα στο ρόφημα σου, είτε είναι καφές, είτε είναι τσάι.

Η πιο λογική λύση θα είναι να βάλεις μέλι μέσα στο ρόφημα σου, αλλά εκτός από την γεύση που δεν μου αρέσει -εμένα προσωπικά, το μέλι είναι το ίδιο με την ζάχαρη -για τον οργανισμό- αφού στην ουσία πρόκειται για ζάχαρη φτιαγμένη από τις μέλισσες. Βλέπεις η βάση μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες (θα αναφέρεται "δίαιτα" στο άρθρο) είναι ασφαλώς οι κετόνες. Για να υπάρξουν οι κετόνες, απαιτείται να μην υπάρξει η έκκριση ινσουλίνης γιατί θα βάλει τέλος στην προσπάθεια μας ¹. Οπότε, ποιο γλυκαντικό θεωρείται ιδανικό για μια δίαιτα χαμηλής σε υδατάνθρακες;

Ασπαρτάμη
Η λύση της ασπαρτάμης φαντάζει ιδανική για μια τέτοια δίαιτα, αφού δεν περιέχει υδατάνθρακες αλλά ούτε και θερμίδες. Αν ρίξεις μια ματιά στα αναψυκτικά που την περιέχουν, θα παρατηρήσεις το πόσο φανταστικό γλυκαντικό φαντάζει. Αλλά δεν είναι έτσι, αφού η ασπαρτάμη μπερδεύει τον οργανισμό και εκκρίνει ινσουλίνη, ενώ δεν είναι και η πιο safe επιλογή. Οπότε την προσπερνάς σαν επιλογή.

Σιρόπι Αγαύης
Για το σιρόπι Αγαύης έχουμε ξανά αναφερθεί εδώ. Πρόκειται για ένα γλυκαντικό το οποίο έχει ελάχιστους υδατάνθρακες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το ιδανικότερο δηλαδή για την δίαιτα μας. Αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αρχικά να πούμε ότι όλα τα σιρόπια αυτά (όπως και το μέλι), τα "πειράζουν" προσθέτοντας άλλα γλυκαντικά, οπότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την ποιότητα τους. Αλλά ακόμη και αν είναι "αγνό", δεν είναι το ιδανικότερο γλυκαντικό για την δίαιτα για τον λόγο ότι παρότι το φυτό που παράγεται το συγκεκριμένο σιρόπι είναι υγιεινό, η επεξεργασία που γίνεται δεν είναι. Αφού επεξεργαστεί λοιπόν το φυτό, μας βγάζει το σιρόπι το οποίο αποτελείται από φρουκτόζη και γλυκόζη, ότι περιέχει δηλαδή και η ζάχαρη και το μέλι. Για την ακρίβεια περιέχει 92% φρουκτόζη και 8% γλυκόζη, πράγμα καθόλου καλό για την δίαιτα, αφού η φρουκτόζη ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε πάχος ¹. Οπότε προσπέρασε το για την δίαιτα σου.

Ξυλιτόλη
Η ξυλιτόλη είναι ακόμη ένα υποκατάστατο της ζάχαρης, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται ευρέως στην Φινλανδία ¹. Πρόκειται για ένα είδος υδατάνθρακα, αλλά δεν απορροφάτε το ίδιο από τον οργανισμό και παρότι έχει λιγότερες θερμίδες από την ζάχαρη, περιέχει ίσα ποσότητα σε υδατάνθρακες αφού μια κουταλιά σου δίνει περί τα 4γρ ¹. Η ποσότητα που περιέχει δεν την κάνει ιδανική επιλογή για την δίαιτα, αφού αν πίεις 3 καφέδες (την ημέρα) με δυο κουταλιές ξυλιτόλης, αμέσως θα πάρεις 24γρ υδατάνθρακες μόνο από τα ροφήματα. Αν δεν πίνεις πολλά ροφήματα την ημέρα ή αν βάζεις ελάχιστη ποσότητα γλυκαντικού, αξίζει να το δοκιμάσεις αλλιώς απέφυγε το.

Σουκραλόζη
Η σουκραλόζη είναι ακόμη ένα υποκατάστατο ζάχαρης που χρησιμοποιείται ευρέως, λόγω της γλυκαντικής του αξίας (είναι 600 φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη), των χαμηλών θερμίδων, της ελάχιστης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (0,5γρ ανά κουταλιά) και φυσικά επειδή μπορείς να μαγειρέψεις αφού δεν χάνει την γλυκύτητα της στις υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο η σουκραλόζη δεν είναι κάτι φυσικό, αφού παρασκευάζεται σε εργαστήρια. Γι'αυτό και μόνο θα πρέπει να την αποφύγεις, αλλά και γιατί προκαλεί την έκκριση της ινσουλίνης ¹, πράγμα που δεν την κάνει ιδανική για δίαιτα.

Στέβια
Τα γλυκαντικά από στέβια είναι ίσως από τα πιο διαδεδομένα σε όσους θέλουν να κάνουν δίαιτα, κυρίως επειδή η στέβια δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και υδατάνθρακες. Μάλιστα η στέβια δεν έδειξε καμία επίδραση στην γλυκόζη και στην ινσουλίνη ¹. Σίγουρα η στέβια είναι η πιο κατάλληλη για την δίαιτα, αλλά με μια μικρή παρατήρηση. Στις εμπορικές συσκευασίες με στέβια, χρησιμοποιούν και άλλα υλικά όπως δεξτρόζη (γλυκόζη) αν και σε μικρή ποσότητα ¹ και σίγουρα περιέχει θερμίδες.

Με λίγα λόγια, καλό είναι να αποφεύγεται οτιδήποτε είναι γλυκό, όταν κάνετε δίαιτα με πολύ λίγους υδατάνθρακες. Ακόμη και αν η γλυκιά γεύση προέρχεται από "φυσικό" γλυκαντικό, έρευνες έχουν δείξει ότι ο οργανισμός θα εκκρίνει ινσουλίνη, πράγμα που δεν θέλεις. Μπορείς να χρησιμοποιείς σε περιορισμένη ποσότητα στέβια, αλλά καλό είναι να μάθεις χωρίς την προσθήκη γλυκαντικών, ώστε να είσαι σίγουρος για την επιτυχία της δίαιτας.

Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα γάλακτος αντί για κάτι άλλο. Με μόλις 3,4γρ υδατάνθρακες ανά 100m (λιγότερο από 1γρ ανά κουταλάκι), ενώ δεν είναι προϊόν εργαστηρίου, το κάνει ιδανικό για την δίαιτα. Συν ότι δίνει ωραία γεύση.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα