Avodart

Avodart
Info

Χρήση από: Άντρες
Τύπος: Αναστολέας DHT
Κύριος σκοπός: Μακροχρόνια χρήση, αύξηση τριχών (μεγαλύτερο ποσοστό από το Propecia)
Η δουταστερίδη είναι μία νέα θεραπεία που πρόσφατα κυκλοφόρησε στην αγορά. Ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων για την DHT, ωστόσο αναστέλλει και τους δύο τύπους του 5-Alpha ενζύμου, ενώ το Propecia αναστέλλει μόνο το ένα.Οι άντρες που το δοκίμασαν, παρατήρησαν ως και 50% περισσότερη αύξηση τριχών απ'ότι στο Propecia, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές αντενδείξεις για το Dutasteride μέχρι στιγμής.

Η δουταστερίδη (dutasteride, η οποία και βρίσκεται στο εμπόριο με την ονομασία Avodart, Avidart, Avolve, Duagen, Dutas, Dutagen, Duprost) είναι ένα πρόσφατο φάρμακο που πήρε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Αμερική. Το συγκεκριμένο φάρμακο που εγκρίθηκε από το FDA, κυκλοφορεί με την ονομασία Avodart και κυκλοφόρησε από την εταιρεία GlaxoSmithKline.

Η δουταστερίδη ένας (διπλός όπως αναφέρεται, για τους τύπους 1 και 2 δηλαδή του ενζύμου σε αντίθεση με τη φιναστερίδη που αναστέλλει μόνο έναν) αναστολέας για το ένζυμο 5-α αναγωγάσης (5-a reductase) όπου όπως η φιναστερίδη, έτσι και αυτό κυκλοφορεί σαν φάρμακο για την καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Προς το παρών βρίσκεται σε κλινικές έρευνες για την θεραπεία της τριχόπτωσης για τους άντρες. Το συγκεκριμένο πολλοί που το δοκίμασαν είχαν καλύτερα αποτελέσματα από το Propecia.

Ενώ η δουταστερίδη έχει εγκριθεί από το FDA σαν φάρμακο για την καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, οι κλινικές έρευνας για την χρήση του και σαν φάρμακο για την τριχόπτωση ήταν πολλά υποσχόμενες. Ωστόσο, για άγνωστους προς το κοινό λόγους, ματαιώθηκαν τέλη του 2002. Πάντως οι αρχικές έρευνες έδειξαν ότι 2.5mg δουταστερίδη είχαν αρκετά καλύτερο αποτέλεσμα από 5mg φιναστερίδης σε διάστημα 24 εβδομάδων.Τον Δεκέμβριο του 2006, η κατασκευάστρια εταιρεία του Avodart, GlaxoSmithKline, ξεκίνησε νέες κλινικές έρευνες στην Κορέα για να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του σαν θεραπεία σε χάπι (0,5mg δουταστερίδης). Αναφορικά, η εταιρεία σκοπεύει να το κυκλοφορήσει (αν εγκριθεί) για τις φάσεις 3α, 4 και 5 της κλίμακας Norwood. Πάντως, αρκετοί είναι οι δερματολόγοι στην Αμερική που συνιστούν άτομα με αρκετά μεγάλο βαθμό τριχόπτωσης, να πάρουν δουταστερίδη.

Σε ποιόν απευθύνεται

To Avodart, έχει εγκριθεί να χρησιμοποιείται μόνο από άντρες ηλικίας πάνω των 18 ετών. Το ίδιο θα ισχύει και αν πάρει έγκριση για θεραπεία κατά της τριχόπτωσης.
Που χρησιμοποιείτε

Το Avodart, έχει σαν κύριο σκοπό του να περιορίσει την ανάπτυξη της DHT στο σώμα μας.Έτσι σαν αποτέλεσμα έχει να σταματά η τριχόπτωση και να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας. Το συγκεκριμένο έχει εγκριθεί ΜΟΝΟ για για την καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Ακόμη δεν έχουν τελειώσει οι κλινικές έρευνες που να δείχνει ότι έχει αποτέλεσμα για την τριχόπτωση. Το Avodart, έχει σαν στόχο του να χρησιμοποιείται από τους νέους που θέλουν να σταματήσουν την τριχόπτωση τους. Επίσης θα πρέπει και αυτό να χρησιμοποιείται με συνδυασμό άλλων σκευασμάτων για να επαναφέρει στο αρχικό (όσο αυτό είναι δυνατόν) των αριθμό των μαλλιών που έπεσαν.
Τι κάνει

Η τεστοστερόνη βρίσκεται στο αίμα κάθε ενήλικα και ενώνεται με ένα ένζυμο ονόματι 5-α αναγωγάσης (5-a reductase). Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί η ποιο ισχυρή σεξουαλική ορμόνη, η διυδροτεστοστερόνη, η οποία παίζει ρόλο στην σωστή ανάπτυξη του σεξουαλικού οργάνου στο έμβρυο και στην σωστή ανάπτυξη των αντρικών χαρακτηριστικών κατά την εφηβεία. Όταν ο άντρας αρχίζει να χάνει τα μαλλιά του, κάποιοι γενετικά προγραμματισμένοι αδένες ξεκινούν να παράγουν υποδοχείς διυδροτεστοστερόνης. Η διυδροτεστοστερόνη επιτίθεται σε αυτούς τους υποδοχείς σαν ξένα σώματα. Αυτή η διαδικασία, εκτός της τριχόπτωσης, επιφέρει φαγούρα, ερεθισμό και λιπαρότητα.Έτσι περιορίζοντας την DHT, περιορίζουμε και όλη αυτήν την δράση της διυδροτεστοστερόνης.
Τι περιέχει

Το Avodart δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση από το FDA για να κυκλοφορεί σαν φάρμακο κατά της τριχόπτωσης. Ωστόσο, η εταιρία σκοπεύει να το κυκλοφορήσει με 0,5 mg δουταστερίδης, ουσίας που έχει αποδειχτεί ότι περιορίζει την DHT και πρόσφατα κυκλοφόρησε σαν νέα θεραπεία της καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη.
Ανεπιθύμητες ενέργειες

Το Avodart, είναι πιθανόν, να παρουσιάσει ανεπιθύμητες ενέργειες.Αν και όσοι το έχουν δοκιμάσει, δεν έχουν παρουσιάσει κάτι. Παρακάτω θα δούμε τις πιο κοινές. Φυσικά, εάν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε αυτό, ο γιατρός σας θα σας πει περισσότερα.
Οι κυριότερες παρενέργειες είναι:

 • Αδυναμία στύσης (σε 4,7% των αντρών)

 • Χαμηλή λίμπιντο (σε 3% των αντρών)

 • Νερωμένο και μειωμένη ποσότητα σπέρματος (σε 1.4% των αντρών)

 • Γυναικομαστία (σε 1.1% των αντρών)
  Χρήση

  Το Avodart θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα. Αυτό είναι δεδομένο. Πολλοί χρήστες όμως το χρησιμοποιούν και πιο αραιά, πχ ένα ανά δύο ή και τρεις ημέρες, λόγω του μεγάλου χρόνου ζωής που έχει η δουταστερίδη. Η αραιή χρήση του δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα, αλλά καλό είναι να μην ξεπερνά το ένα χάπι ανά τρεις ημέρες. Επίσης απαιτείται η χρήση ενός πολύ καλού σαμπουάν.
  Το προτεινόμενο σαμπουάν είναι το Fungoral, το οποίο είναι ίσως το καλύτερο που κυκλοφορεί και θα σας προφυλάξει από κοκκινίλες, φλεγμονή κλπ που είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας της τριχόπτωσης.

  Σχετικές έρευνες

  Comparison of Clinical Trials With Finasteride and Dutasteride
  Finasteride selectively inhibits the Type 2 isoenzyme of 5α-reductase (5AR) (the enzyme responsible for converting testosterone to dihydrotestosterone [DHT]) whereas dutasteride inhibits both Type 1 and Type 2 5AR. General conclusions regarding the differences and similarities of these 2 agents, in terms of pharmacologic effect, safety, and efficacy, can be drawn from evaluation of short-term comparative trials and similar but non-comparative long-term trials. Dutasteride therapy reduces serum DHT significantly more than does finasteride. In men with benign prostatic hyperplasia (BPH), treatment with either agent results in similar prostate gland volume reduction, flow rate and symptom improvement, and similar reductions in long-term risk of BPH development in terms of symptom progression and acute urinary retention (AUR) and BPH-related surgery. There does not appear to be any clinically significant difference between the adverse event profiles of dutasteride and finasteride. Although weak evidence suggests a difference in the onset of clinical benefit, the available non-comparative trial data do not confirm this finding. Patients with symptomatic BPH who receive dutasteride or finasteride, either as monotherapy or combination therapy with α-blockers, can expect to experience significant prostate gland size reduction, improved symptoms, and reduced risk of progression in terms of long-term adverse outcomes.
  Effect of dutasteride on clinical progression of benign prostatic hyperplasia in asymptomatic men with enlarged prostate

  Objective:To assess the role of dutasteride in preventing clinical progression of benign prostatic hyperplasia in asymptomatic men with larger prostates.
  Conclusions:This study is the first to explore the benefit of treating asymptomatic or mildly symptomatic men with an enlarged prostate. Dutasteride significantly decreased the incidence of
  benign prostatic hyperplasia clinical progression.
  Περισσότερα

  Για περισσότερα σχετικά με την δουταστερίνη (και το Avodart), μπορείτε να απευθύνεστε στο forum.
24 Νοεμβρίου 2014