Χάσε κιλά εύκολα και ακίνδυνα

Άκης

Administrator
Πολλοί έχουν ασχοληθεί με διάφορες δίαιτες, που άλλοτε καταλήγουν να πεινάνε σαν λύκοι και άλλοτε να τα παρατάνε από τις πρώτες ημέρες. Δες πως μπορείς να χάσεις εύκολα κιλά, τρώγοντας ορισμένες τροφές.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ότι αναφέρω, είναι καθαρά δικές μου απόψεις, οι οποίες και είναι έπειτα από αναζήτηση και δοκιμή. Δεν συνιστώ να ακολουθήσεις κάτι και δεν είμαι γιατρός ή ειδικός σε θέμα διατροφής. Γι'αυτό πρώτα μίλησε με τον γιατρό-διατροφολόγο σου.

Στο θέμα δίαιτα, υπάρχει ένας κοινός μύθος. Για να χάσεις κιλά, πρέπει να κόψεις θερμίδες για κάποιο x διάστημα, έτσι; Λάθος. Το να μειώσεις από το σώμα σου θερμίδες, ειδικά σε υπερβολικό βαθμό που κάνουν οι περισσότεροι, οδηγεί σε ανεπάρκεια διατροφικών στοιχείων στο σώμα σου.
Το σώμα μας είναι μια (τέλεια) μηχανή, που σαν μηχανή χρειάζεται το απαραίτητο καθημερινό καύσιμο της, ανάλογα μες τις ανάγκες του καθενός.
Έτσι η μείωση των θερμίδων, έχει σαν αποτέλεσμα να πεινάμε συχνά, καθώς το μυαλό στέλνει συνεχώς το σήμα "χαμηλά ποσοστά τροφής" στο στομάχι, ώστε να ζητά περισσότερο φαγητό. Αυτό έχει σαν κατάληξη την λήψη τελικά περισσοτέρων θερμίδων από όσες έχουμε καθημερινά ανάγκη. Εάν νιώθεις συνέχεια πείνα, τώρα ξέρεις γιατί.

Ωστόσο, όπως είπα και παραπάνω, το σώμα μας είναι μια τέλεια μηχανή. Τα πάντα προσπαθεί να τα επαναφέρει. Έτσι και εδώ, έπειτα από μια εβδομάδα εξαντλητικής δίαιτας, το σώμα μας προσπαθεί να "πολεμήσει" αυτήν την απώλεια μειώνοντας τον μεταβολισμό, ώστε να μειώσει όσο ποιο πολύ μπορεί την καύση των θερμίδων, αλλά επίσης μειώνει και την ορμόνη λεπτίνη (παρατηρείται σε δίαιτες υπερβολικά χαμηλές σε θερμίδες), η οποία και είναι υπεύθυνη για την καύση του επιπλέον λίπους αλλά και του μεταβολισμού.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο φαγητό σαν λίπος, μιας και πλέον προσπαθεί να μην το κάψει και έτσι αυτό θα μας γυρίσει μπούμερανγκ καθώς θα θεωρήσουμε σωστό να μειώσουμε και άλλο την πρόσληψη θερμίδων αλλά και να κάψουμε το επιπλέον λίπος, είτε με υπερβολική γυμναστική είτε με τα ανάλογα συμπληρώματα δια(σ)τροφής που πλασάρουν στα γυμναστήρια.
Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να κρατάει λίπος για ώρα ανάγκης, σαν ρεζέρβα και δεν γνωρίζει αν έχουμε κατοχή και δεν λαμβάνουμε φαγητό ή ότι κάνεις δίαιτα. Το σώμα δουλεύει το ίδιο.

Μια καλή λύση είναι να τρως φαγητά τα οποία θα σε κρατάνε χορτάτο αλλά και θα καίνε (κατά κάποιο τρόπο) το λίπος, ειδικά αυτό που μαζεύεται στην μέση.
Οι θερμίδες αλλά και τα λιπαρά, διαφέρουν από τροφή σε τροφή και δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στο σώμα μας.

Μερικές πηγές:
Λιπαρά

Σαν λιπαρά, έχουμε τα κακά και τα καλά λιπαρά. Τα καλά λιπαρά που είναι τα προτιμότερα, περιέχονται σε τροφές όπως η ελιά, το λινάρι, η καρύδα, το αβοκάντο αλλά και οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, αμύγδαλα και τα φιστίκια αιγίνης.
Επίσης καλή πηγή είναι και τα ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός. Τα καλά λιπαρά δεν έχουν καμία σχέση με τα κακά λιπαρά που παίρνουμε από τις περισσότερες τροφές. Ένα καλό που έχουν είναι ότι μας βοηθούν να μειώσουμε το συσσωρευμένο λίπος που έχουμε στο σώμα μας.
Επίσης, ο οργανισμός μας, κατά την κατανάλωση λιπαρών, αυξάνει τον μεταβολισμό μας κατά 5% και για να χωνέψει/επεξεργαστεί/αφομοιώσει 1000 θερμίδες που έχουμε λάβει από λιπαρές τροφές, θα χρειαστεί 50 θερμίδες, γιατί όπως είπα το σώμα μας είναι μηχανή που απαιτεί ενέργεια για να κάνει κάτι. Όπως αυτήν την στιγμή που σκέφτεσαι αυτά που αναφέρω, καις θερμίδες :)

Υδατάνθρακες
Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, είναι κακό (όπως και οι δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες). Ωστόσο υπάρχουν και εδώ οι λάθος και οι σωστοί υδατάνθρακες, τους οποίους πρέπει να καταναλώνει κανείς.
Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που καταναλώνει κανείς, είναι οι λάθος και περιέχονται σε αναψυκτικά, γλυκά, ζαχαρωτά, παγωτά, δημητριακά, ψωμί και σε ότι άσπρο, όπως μακαρόνια, ρύζι κλπ.
Ειδικά τα "άσπρα" φαγητά, είναι και αυτά που μας κρατάνε την κοιλιά αυξημένη σαν σωσίβιο.
Τροφές με σωστούς υδατάνθρακες, είναι τα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης.
Όταν τρώμε υδατάνθρακες, το σώμα μας αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 10% (περισσότερο για τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, λιγότερο για επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη). Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας, για να χωνέψει/επεξεργαστεί/αφομοιώσει 1000 θερμίδες από υδατάνθρακες, καίει 100 θερμίδες.

Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι αυτές που καίνε και περισσότερες θερμίδες, αφού η κατανάλωση τους αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 20-30%, ενώ μειώνει και την όρεξη. Επειδή η πρωτείνη είναι σύνθετη τροφή, ο οργανισμός μας για να χωνέψει/επεξεργαστεί/αφομοιώσει 1000 θερμίδες από πρωτείνη, θέλει 300 θερμίδες. Έτσι, με λίγα λόγια, χάνεις 300 θερμίδες , άρα μένουν 700 για τον οργανισμό.
Η πρωτείνη επίσης βοηθά στην μυική ανάπτυξη (μαζί με άσκηση) και για κάθε κιλό μυικής μάζας που θα παίρνεις, θα καις επιπλέον θερμίδες, οι οποίες θα πηγαίνουν στην διατήρηση των μυών.

Με λίγα λόγια, αν τρώει κανείς τροφές (ή snack) πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες που απορροφούνται αργά από τον οργανισμό (οι καλοί που έλεγα παραπάνω) και καλά λιπαρά, τότε εκτός ότι κάνει καλό στην υγεία του, βοηθά το σώμα του να αυξήσει τον μεταβολισμό του και να διώξει το περιττό λίπος, ενώ δεν θα πεινάει, αν σπάσει τα γεύματα του σε πολλά την ημέρα.

Ωστόσο δεν λέω να καθίσει κανείς στην τηλεόραση και να φορτώσει το Pro στην κονσόλα του και να τρώει για να χάσει κιλά. Θέλει και άσκηση.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα