Το πατζάρι μειώνει την αρτηριακή πίεση

Άκης

Administrator
Το πατζάρι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε σίδηρο, ποτάσιο, νιασίνη, βιταμίνες Α και C και πολλά άλλα. Το κυριότερο συστατικό του είναι το betaine που είναι ιδανικό για την υγεία.Έχει μπει στο "στόχαστρο" των ερευνητών εδώ και πολλά χρόνια, λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.Για παράδειγμα, σε παλιότερες έρευνες, έχει βρεθεί ότι το betaine βοηθά στην μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τώρα, μια νέα μία νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως εξηγούν Βρετανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Hypertension», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, ο χυμός με το φωτεινό κόκκινο χρώμα περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία ελαττώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών φάνηκε να ελαττώνει την πίεση μόλις 24 ώρες αργότερα.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ερευνητικό Ιδρυμα Ουίλιαμ Χάρβεϊ του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη, στο Λονδίνο, οι οποίοι συνέκριναν εθελοντές οι οποίοι έπιναν κάθε μέρα 250 ml χυμό παντζαριού με εθελοντές οι οποίοι έπαιρναν συμπληρώματα νιτρικών αλάτων.

Όπως διαπίστωσαν, και τα δύο μείωναν εξίσου την αρτηριακή πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι «τα νιτρικά άλατα που εκ φύσεως υπάρχουν στα παντζάρια είναι υπεύθυνα για την ωφέλιμη δράση τους», κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Αμρίτα Αχλουβάλια, καθηγήτρια Αγγειακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα στα Νέα, ενώ διαβάστε και την σχετική έρευνα εδώ (αλλά και εδώ).
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα