Τα χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προκαλούν προβλήματα υγείας;

Άκης

Administrator
Ένα από τα παράδοξα που αφορούν την διατροφή, είναι πως άτομα που κάνουν χρήση αναψυκτικών και γαλακτοκομικών σε χαμηλά λιπαρά, παραμένουν το λιγότερο στάσιμοι στα κιλά τους. Πρόσφατα αναφέρθηκα στα αναψυκτικά με υποκατάστατα ζάχαρης, σήμερα θα δούμε για τα γαλακτοκομικά.

Αν είναι να διαλέξεις ανάμεσα σε κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, θα σου συνιστούσα να επιλέξεις τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά, αφού δεν πρέπει να σε ανησυχεί το «λιπαρά» στην ετικέτα του, δεν θα σε παχύνει (θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο σχετικά). Τα λιπαρά των τροφών και η συσχέτιση τους με το σωματικό πάχος είναι ένας διατροφικός μύθος που κρατάει καιρό τώρα.

Αν παρακολουθείς τις εξελίξεις και τις σχετικές έρευνες, θα μάθεις πολλά πράγματα σχετικά με τους διατροφικούς μύθους, κάτι που θα γίνεται συχνά από αυτό το blog. Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρει και ο Dr. Chris Kresser στο blog του, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είναι και η καλύτερη επιλογή.

Για παράδειγμα η ανάλυση από τα αποτελέσματα 16 ερευνών έδειξαν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά όχι μόνο δεν συσχετίζονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τα καρδιακά προβλήματα, αλλά το αντίθετο μάλιστα.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι το παλμιτελαϊκό οξύ που βρίσκεται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (το οποίο και αφαιρείται από τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά), μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη σε άτομα που είχαν υψηλή ποσότητα παλμιτελαϊκού οξέος στο αίμα τους, ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν 69% λιγότερες πιθανότητες για πεθάνουν από καρδιοαγγειακά προβλήματα από τα άτομα που έτρωγαν τα χαμηλών λιπαρών προϊόντα.

Επίσης, μια ακόμη έρευνα που έγινε στο Harvard School of Public Health έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο και περισσότερες μερίδες την ημέρα από γάλα ή/και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αύξησαν τον κίνδυνο να προκαλέσουν προβλήματα στο παραγωγικό τους σύστημα ως και 85%, σε αντίθεση με όσες γυναίκες έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα την ημέρα.

Με βάση τις παραπάνω έρευνες λοιπόν, αν είναι να καταναλώσετε κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, προτιμήστε την πλήρη έκδοση του αντί για την έκδοση με χαμηλά λιπαρά.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα