Μεταμόσχευση - Μη επεμβατικές μέθοδοι (φαρμακευτικές αγωγές)

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Δεκτο Cvial, απλα κ σε εμενα αν αναφεροσουν δε θα ειχα προβλημα γτ καταλαβαινω το υφος που γραφεις οτι ειναι αμεροληπτο και δε θα το ελεγες με κακεντρεχεια.
Ολα καλα.

Panos1982, προφανώς νόμισες ότι απευθύνθηκα σε σένα λόγω του παραδείγματος για τις αγωγες. Η αλήθεια είναι ότι είσαι ο μόνος ο οποίος έδωσε κάποιο στοιχείο για να γίνει συζήτηση για αυτό και αναφέρθηκα σε σένα. Οι άλλοι απλά «ούρλιαζαν» και «υπέθεταν».

Τώρα ως προς την ουσία. Καταρχήν η άποψη που εξέφρασα ήταν του Λορενζο, νομίζω ότι ήταν σαφές, αφού ερωτήθηκα για το τι έλεγε στο consultation. Άρα δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ αλλά τι μας λέει ένας κορυφαίος γιατρός ο οποιος είναι και μακροχρόνιος χρήστης φίνας. Κατ’ αυτόν δεν υπάρχουν μόνιμες (και όταν λέμε μόνιμες εννοούμε lifetime, μη αναστρέψιμες) παρενεργειες πέραν των κινδύνων που επισημαίνονται από τον παραγωγό του φαρμάκου. Επίσης όπως μου τόνισε με βάση την δική του εμπειρία αλλά και άλλων Ισπανών γιατρών με τους οποίους έχει σχέση δεν έχουν δει μέχρι τώρα τέτοιου είδους περιστατικό και στην Ισπανία γίνεται ευρύτατη χρήση φίνας. Προφανώς και μπορεί να υπάρξει, για αυτό και το σχόλιο περί ασπιρίνης, αλλά είναι άλλο το ποσοστό του να είναι 0.01% και άλλο 5 ή 10%. Η ποσοτικοποίηση λοιπόν έχει μεγάλη σημασία.

Ως προς τις αγωγές. Έχοντας ζήσει στην Αμερική για κάποια χρόνια να αναφέρω ότι είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο εκεί - ιδιαίτερα με τον τρόπο που λειτουργούν τα δικηγορικά γραφεία (σημαντική προμήθεια επί του ποσού που επιδικαζεται). Αξία δεν έχει το settlement, αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς απαραίτητα να είναι κάποιος ένοχος αλλά με βάσει την αρχή του opportunity risk, αλλά το ύψος αυτού. Το συγκεκριμένο ποσό 4.3Μ$ για 562 περιπτώσεις (δηλαδή 8000$ άνα περίπτωση) δεν νομίζω να αφορά ανήκεστες lifetime βλάβες που μπορούν να αποδειχθούν γιατί αν υπήρχε strong case από την πλευρά των μηνυόντων δεν θα δεχόνταν τέτοια ποσά. Φυσικά περιμένουμε να δούμε και την συνέχεια αλλά το συγκεκριμένο το βλέπω μάλλον ευνοϊκό για την Merck με την έννοια ότι τέτοια μικρά ποσά δημιουργούν αντικίνητρο στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία να ασχοληθούν με την υπόθεση, αφού η αμοιβή τους θα είναι πολύ περιορισμένη.

Και για του λόγου το αληθές η άποψη ενός δικηγόρου που είναι στην κατηγορία αυτών που είχαν παρενέργειες.

7ad7814ec9c76b912ad97e50744a113e.jpg


Και η αλήθεια για τους δικηγόρους και τα ποσοστά τους. Συμφωνώ απολύτως.

892d2e60a94fceb634cfba084c8e0962.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Flosk, έχει σημασία να βρίσκουμε πηγές που αναφέρονται σε δόσεις φίνας για μαλλιά (1mg or less)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Tsek

Well-Known Member
Civial κάνεις εξοργιστικες υποθεσεις. Ο αλλος μιλαει για ΙΑΤΡΙΚΑ εξοδα κάποιων χιλιαδων δολαριων και για να φτασει καποιος στην αναγκη να πληρώσει ενα πόσο που ανερχεται σε καποιες χιλιάδες δολάρια -άγνωστο το πόσες-
μιλαμε για σημαντικες παρενέργειες.
Δεν μπαίνεις χωρίς σοβαρό λόγο σε τετοια εξοδα.
 

koumparos

Well-Known Member
Να δούμε και εάν υπάρχει( που το βλέπω δύσκολο) έρευνα για τις μακροχρόνιες παρενέργειες από επίσημο κρατικό φορέα.Ασχολουμαι με το φάρμακο 12 χρόνια.Επισης είχα επικοινωνία στο παρελθόν με εκατοντάδες χρήστες σε φορουμς του εξωτερικού.Δεν έχω συναντησει κανέναν μα κανέναν που να απέκτησε μόνιμες παρενέργειες από τη φίνα.Δυσκολα η εύκολα όλοι επανέρχονταν ανεξάρτητος εάν συνέχιζαν το φάρμακο η όχι.Δυστυχως αυτήν την τρομολαγνεια μόνο στο δικό μας το φόρουμ την συναντά κάποιος.Τελος το θεωρώ ανόητο να μην δοκιμάσει κάποιος το φάρμακο βασιζόμενος σε μαρτυρίες και όχι σε επισημα στοιχεία φορέα δημόσιας υγείας.Μου θυμίζει τις βλακείες που σπέρνουν ανόητοι κατά καιρούς περί εμβολίων και φαρμάκων.Εαν δεν υπήρχαν τα φάρμακα και η βοήθεια της ιατρικής δύσκολα θα έφτανε κάποιος σήμερα τα 60.
 
Τελευταία επεξεργασία:

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Civial κάνεις εξοργιστικες υποθεσεις. Ο αλλος μιλαει για ΙΑΤΡΙΚΑ εξοδα κάποιων χιλιαδων δολαριων και για να φτασει καποιος στην αναγκη να πληρώσει ενα πόσο που ανερχεται σε καποιες χιλιάδες δολάρια -άγνωστο το πόσες-
μιλαμε για σημαντικες παρενέργειες.
Δεν μπαίνεις χωρίς σοβαρό λόγο σε τετοια εξοδα.

Tsek δεν υπάρχει τίποτα «εξοργιστικό» στην ανταλλαγή απόψεων με επιχειρήματα. Κανείς δεν αμφισβήτησε το ότι κάποιος κάνει έξοδα χιλιάδων δολαρίων αλλά το αν η φίνα είναι υπεύθυνη για αυτό. Αυτό εξάλλου είναι και το ζητούμενο των αγωγών. Ο συσχετισμός της φίνας με μόνιμες παρενέργειες μετά την διακοπή της.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Τελευταία επεξεργασία:

giamakr1

Active Member
Καλημέρα και καλή χρονιά.
Όπως μπορεί κάποιος να διαβάσει στο παρακάτω screenshot η MHRA (ρυθμιστική αρχή για φάρμακα στην Μεγάλη Βρεταννία) αλλά και ο αντίστοιχος σουηδικός οργανισμός συμπεριλαμβάνει στις παρενέργειες ,άγνωστης συχνότητας, του φαρμάκου επίμονες σεξουαλικές παρενέργειες ακόμα και μετά την διακοπή λήψης του φαρμάκου (1mg φιναστερίδης για α.α).
upload_2019-1-5_11-22-42.png
(Όλο το leaflet εδώ:
http://www.mhra.gov.uk/spc-pil/?pro...BLETS&subsName=FINASTERIDE&pageID=SecondLevel)
Η λέξεις "επίμονες" και "άγνωστης συχνότητας" είναι και οι λέξεις κλειδιά.
Μιλάμε για μία αόριστη χρονική διάρκεια η οποία δεν ποσοτικοποιείται εύκολα.
Το άρθρο του ενδοκρινολόγου Michael S. Irwig ,απόσπασμα του οποίου παραθέτω παρακάτω , αναφέρεται σε μέση διάρκεια παρενεργειών μετά την διακοπή χρήσης του φαρμάκου 40 μήνες.
Βέβαια η συγκεκριμένη δειγματοληπτική έρευνα έχει περιορισμούς,με σοβαρότερο το γεγονός ότι στρατολόγησε αποκλειστικά ασθενείς με παρενέργειες και όχι γενικό δείγμα χρηστών φιναστερίδης καθώς και post hoc approach αλλά και άλλους οι οποίοι αναφέρονται.
Παραθέτω και το link στο απόσπασμα στο οποίο προαναφέρθηκα
https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)33556-6/abstract
Φαντάζομαι ότι όπως και τα περισσότερα πράγματα στην ζωή ,έτσι και η λήψη ή όχι φιναστερίδης είναι υπόθεση cost-benefit analysis..
 

kk20

Member
Δεν ενστερνίζομαι τις φωνές υστερίας περί του φαρμάκου, και έχει βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους. Το συγκεκριμένο φόρουμ, όπως ειπώθηκε, δεν θεωρώ ότι είναι το μοναδικό που εκφράζει αμφοβολία για την βιωσιμότητα της λήψης φιναστερίδης. Σε όλα τα φόρουμ του εξωτερικού, που τουλάχιστον ψιλοδιάβαζα πριν μερικά χρόνια, υπήρχαν άνθρωποι με παρενέργειες και επέμεναν και μετά την διακοπή του φαρμάκου.

Αυτό που θεωρώ λάθος ειδικά σε αυτό το φόρουμ, αλλά και γενικά από όλη την καραφλοκοινότητα (φόρουμς, γιατροί, κλινικές ακόμα και οι τοπ) είναι τα εξής πράγματα:

1. Η διάδοση της άποψης ότι αν είναι να εμφανιστούν παρενέργειες αυτό γίνεται τους πρώτους μήνες οπότε κάποιος μπορεί να θεωρήσει με σχετική ασφάλεια ότι ο οργανισμός του το σηκώνει. Πέραν εμού προσωπικά, θυμάμαι άπειρα posts σε ελληνικά και ξένα φόρουμ που αναφέρονταν σε παρενέργειες ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης.

2. Η διάδοση της άποψης ότι το κόβεις και οι παρενέργειες εξαφανίζονται. Εδώ είναι το πρόβλημα. Ένα ποσοστό τραβάει μεγάλο λούκι μετά την διακοπή, που προσωπικά (αφού το έχω ζήσει, όπως νομίζω και μερικοί ακόμα χρήστες του εδώ φόρουμ) το βίωσα ως έναν φρικτό εφιάλτη μέχρι να συνέλθω. Για μήνες δεν μπορούσε να με βοηθήσει κανείς. Υπήρχε και ένα φόρουμ στο ίντερνετ με το όνομα post-finasteride-syndrome, αν θυμάμαι καλά, με χρήστες στην ίδια φάση με μένα που πάλευαν για 2 και 3 χρόνια να συνέλθουν. Πάνω ειπώθηκε για μέσο χρόνο αποκατάστασης περίπου 40 μήνες μετά την διακοπή (για όσους εννοείται εμφανίσουν τέτοιες) και από αυτά που διάβαζα, κάπου εκεί έπαιζε ο χρόνος. Εγώ ήμουν τυχερός μου πήρε περίπου εξάμηνο. Όπως καταλαβαίνετε αν συμβεί κάτι τέτοιο η ζωή κάποιου καταστρέφεται για μερικά χρόνια. Μετά κάποια στιγμή πιστεύω ότι όντως τελικά συνέρχεται αλλά ΟΚ.

3. Η άποψη περί διακοπής του φαρμάκου, σε περίπτωση παρενεργειών δεν είναι λεπτομερής όσο πρέπει. Ενδοκρινολόγοι που έχουν ασχοληθεί με το PFS (το σύνδρομο που μόλις ανέφερα) πιστεύουν ότι οφείλεται σε rebound του προστάτη που τελικά καταλήγει να προκαλεί μία κατάσταση σαν το χρόνιο πυελικό άλγος, μιας μορφής προστατίτιδας. Οι συγκεκριμένοι ενδοκρινολόγοι προτείνουν λοιπόν σε περίπτωση παρενεργειών, για να αποφευχθεί το παραπάνω, να κάνουν σταδιακή διακοπή του φαρμάκου (μείωση της δόσης και τελικά μηδενισμό) σε ένα χρονικό έυρος περίπου 1 έως 3 μήνες, ανάλογα του συνολικού χρόνου που ο χρήστης έπαιρνε φιναστερίδη. Οπότε το να το κόβει κάποιος απότομα ίσως να θέλει προσοχή.

4. Η άποψη ότι οι αρνητικές κριτικές για το φάρμακο οφείλονται στο ότι το ίντερνετ συγκεντρώνει από τη φύση του αυτούς που εμφανίζουν πρόβλημα με ένα θέμα. Εδώ διαφωνώ κάθετα. Σε όλα τα φόρουμ που διάβαζα παλαιότερα, όπως και σε αυτό, πρώτα έμπαινε να ρωτήσει κάποιος τι να κάνει για την αραίωση. Αυτό δηλαδή ήταν το πρόβλημα που τον έφερνε στο διαδίκτυο. Μετά ξεκίναγε φιναστερίδη και έπειτα κάποιοι εμφάνιζαν συμπτώματα και διέκοπταν. Σπάνια θυμάμαι περιπτώσεις να γράφεται κάποιος σε φόρουμ τριχόπτωσης επειδή πρώτα πήρε φιναστερίδη, του εμφάνισε παρενέργειες και θέλησε να γράψει για αυτό. Θέλω να πω ότι υπάρχει τεράστειο δείγμα ανθρώπων σε φόρουμ, που real time και δημοσίως ξεκίνησαν περιχαρείς να παίρνουν φιναστερίδη και real time πάλι το διέκοψαν. Δεν γράφτηκαν στο ενδιάμεσο. Και σε αυτό το φόρουμ επίσης. Για αυτό κάποτε είχα προτείνει να γίνει ένα poll με χρήστες που ξεκίνησαν να παίρνουν φιναστερίδη, αφού ήδη είχαν γραφτεί σε αυτό το φόρουμ (για να εξαιρέσουμε το φαινόμενο που αφορά αυτή η κριτική).

Μπορεί κάποιος να δοκιμάσει την τύχη του αλλά κατ εμέ οφείλει να ενημερωθεί για τα 4 παραπάνω πράγματα που αποτρέπουν τον σχηματισμό ολοκληρωμένης άποψης σε έναν μελλοντικό χρήστη του φαρμάκου.
 

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Καλημέρα και καλή χρονιά.
Όπως μπορεί κάποιος να διαβάσει στο παρακάτω screenshot η MHRA (ρυθμιστική αρχή για φάρμακα στην Μεγάλη Βρεταννία) αλλά και ο αντίστοιχος σουηδικός οργανισμός συμπεριλαμβάνει στις παρενέργειες ,άγνωστης συχνότητας, του φαρμάκου επίμονες σεξουαλικές παρενέργειες ακόμα και μετά την διακοπή λήψης του φαρμάκου (1mg φιναστερίδης για α.α).
Προβολή συνημμένου 20402
(Όλο το leaflet εδώ:
http://www.mhra.gov.uk/spc-pil/?prodName=FINASTERIDE 1 MG FILM-COATED TABLETS&subsName=FINASTERIDE&pageID=SecondLevel)
Η λέξεις "επίμονες" και "άγνωστης συχνότητας" είναι και οι λέξεις κλειδιά.
Μιλάμε για μία αόριστη χρονική διάρκεια η οποία δεν ποσοτικοποιείται εύκολα.
Το άρθρο του ενδοκρινολόγου Michael S. Irwig ,απόσπασμα του οποίου παραθέτω παρακάτω , αναφέρεται σε μέση διάρκεια παρενεργειών μετά την διακοπή χρήσης του φαρμάκου 40 μήνες.
Βέβαια η συγκεκριμένη δειγματοληπτική έρευνα έχει περιορισμούς,με σοβαρότερο το γεγονός ότι στρατολόγησε αποκλειστικά ασθενείς με παρενέργειες και όχι γενικό δείγμα χρηστών φιναστερίδης καθώς και post hoc approach αλλά και άλλους οι οποίοι αναφέρονται.
Παραθέτω και το link στο απόσπασμα στο οποίο προαναφέρθηκα
https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)33556-6/abstract
Φαντάζομαι ότι όπως και τα περισσότερα πράγματα στην ζωή ,έτσι και η λήψη ή όχι φιναστερίδης είναι υπόθεση cost-benefit analysis..

Καταρχήν σε ευχαριστώ για τα στοιχεία που παραθέτεις. Υπάρχουν μερικές μελέτες που αναφέρονται από τους σκεπτικιστές τις οποίες παραθέτω. Αυτή του 2011 που παρουσίασες είναι η χειρότερη στατιστικά αφού όπως αναφέρεις και εσύ, οι συμμετέχοντες ήταν μέλη του propeciahelp. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιες μελέτες αναφέρονται στα 5mg και ποιές στο 1mg γιατί υπάρχει τεράστια διαφορά στην δοσολογία.

2015 Northwestern University Study

This study was essentially a review of 34 finasteride trials. It concluded that not one of those 34 published finasteride trials “provided adequate information about the severity, frequency or reversibility of sexually adverse effects.” Researchers found that adverse effects were not sufficiently graded in terms of their toxicity. According to the study’s lead author Dr. Steven Belknap, “people who take or prescribe the drug assume it’s safe, but there is insufficient information to make that judgment.”

Potential Problem with this Study – The lead researchers received direct funding from the Post-Finasteride Syndrome Association.

2011 Journal of Sexual Medicine Survey

This study essentially went viral in 2011 and really put Propecia’s safety profile into question. It’s very controversial, primarily because the study’s lead researcher, Dr. Michael Irwig of George Washington University, recruited his subjects from an online Propecia support group. In other words, the overwhelming majority of men involved in his survey were already having serious issues with the drug (or perhaps other, psychological problems). So while the statistics are somewhat shocking at face value, they’re really not all that surprising. Irwig found that:

  • 94% suffered low libido
  • 92% experienced erectile dysfunction
  • 92% had decreased sexual arousal
  • 69% developed problems with orgasm
  • Side effects lasted an average of 40 months after treatment had been discontinued
Second 2015 Study

This study compared the safety of finasteride to tamsulosin; tamsulosin, like finasteride, is used to treat BPH and is a 5α-reductase inhibitor. The researchers in this study concluded that long-term finasteride use lowered testosterone levels and resulted in the worsening of ED symptoms. They also stated that ED symptoms did not worsen among patients who took tamsulosin.

Καμμία όμως από τις ανωτέρω μελέτες (πιθανώς και άλλες) δεν ήταν τόσο μεγάλης έκτασης και τόσο αναλυτικες όσο αυτές που έγιναν πριν την έγκριση του φαρμάκου για τον FDA. Παραθέτω παρακάτω μερικές από τις μελέτες για την μακροχρόνια χρήση φινας.

Five Year Propecia Study

This was perhaps the most significant, long-term study on Propecia. It was double-blinded, placebo-controlled, and involved 1,553 men. Hair counts, before-and-after photos, patient self-evaluations, and investigator assessments were all conducted as part of the study. The results were as follows:

  • By the end of the fifth year, in a one-inch diameter area of the scalp, men on Propecia had an average 277 more hairs than the placebo group.
  • 65% of the patients on Propecia either improved or maintained their hair counts compared to their counts at the start of the study.
  • In their photo analyses, dermatologists found that 90% of the men on Propecia showed no further, visible hair loss at the study’s conclusion, compared to 25% in the placebo group.
  • Overall satisfaction ratings were much higher in the treatment group than the placebo group — 63% to 20%, respectively. Men were treated with Propecia reported higher satisfaction with their hair’s appearance on their vertexes (59% vs. 13% on the placebo) and on their frontal hairlines (48 percent vs. 7 percent). Men in the Propecia group were also more likely to notice shrinking bald spots (61% vs. 20%), increased hair growth (75% vs. 40%) and a slower rate of hair loss (90% vs. 67%).
  • Physician investigators found that 77% of patients on Propecia had increases in scalp hair, compared to 15% of patients in the placebo group (source).
  • Side effects were rare. A few of the most common ones included less desire for sex (1.8% vs. 1.3% on placebo), difficulty in achieving an erection (1.3% vs. 0.7% on placebo), and a decrease in semen upon ejaculation (.8% vs .4%).
  • All sexual side effects reportedly went away in men who discontinued treatment.
10-Year Study

This Italian study is the longest Propecia study I’m aware of. It tracked 118 men on Propecia for 10 years. The patients were evaluated at baseline and then after 1, 2, 5, and 10 years of treatment. This wasn’t a double-blinded or placebo controlled study. Here are a few of the pertinent results:

  • After 10 years, only 14% patients experienced a worsening of hair loss.
  • 86% benefited from the treatment, and its effectiveness was not found to diminish significantly over time in most of the patients.
  • About 48% of the patients saw improvements over time.
  • 7 subjects (5.9%) experienced side effects, and some of those patients stayed in the study because of the benefits they reported.
Prostate Cancer Prevention Trial (17,000+ Participants)

Finasteride is believed to lower the risk of certain types of prostate cancer, especially in older men. This 7-year study included over 17,000 participants. It was double-blinded and placebo-controlled. Researchers used the study as an opportunity to evaluate the sexual side effects of finasteride. They utilized a comprehensive Sexual Activity Scale, ranging from 1 to 100; higher numbers indicated a higher degree of sexual dysfunction.

Keep in mind, finasteride is typically prescribed at a much higher dosage for prostate cancer prevention (5 mg’s, vs. only 1 mg for hair loss).

In the study, researchers found:

  • Finasteride increased sexual dysfunction only slightly in the control group, and that its effects diminished over time.
  • The average Sexual Activity Scale score in the finasteride group was 3.21 points higher than the placebo group at the first assessment; It was only 2.11 points higher (again, on a 100 point scale) at the study’s conclusion.
  • The researchers concluded that finasteride’s impact on sexual function is minimal in most men, and should therefore doctors should not alter their prescribing practices.
In a 2014 article, Meena K. Singh, MD and Marc Avram, MD state that this particular Prostate Cancer Prevention Study was “the most informative trial specifically analyzing the effect of finasteride and sexual functioning” (source). They conclude that based on the data of hundreds of controlled, randomized trials, finasteride should still be regarded as a safe and well-tolerated medication.

Αξίζει τον κόπο κάποιος να του ρίξει μια ματιά:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285451/#B15
 
Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Δεν ενστερνίζομαι τις φωνές υστερίας περί του φαρμάκου, και έχει βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους. Το συγκεκριμένο φόρουμ, όπως ειπώθηκε, δεν θεωρώ ότι είναι το μοναδικό που εκφράζει αμφοβολία για την βιωσιμότητα της λήψης φιναστερίδης. Σε όλα τα φόρουμ του εξωτερικού, που τουλάχιστον ψιλοδιάβαζα πριν μερικά χρόνια, υπήρχαν άνθρωποι με παρενέργειες και επέμεναν και μετά την διακοπή του φαρμάκου.

Αυτό που θεωρώ λάθος ειδικά σε αυτό το φόρουμ, αλλά και γενικά από όλη την καραφλοκοινότητα (φόρουμς, γιατροί, κλινικές ακόμα και οι τοπ) είναι τα εξής πράγματα:

1. Η διάδοση της άποψης ότι αν είναι να εμφανιστούν παρενέργειες αυτό γίνεται τους πρώτους μήνες οπότε κάποιος μπορεί να θεωρήσει με σχετική ασφάλεια ότι ο οργανισμός του το σηκώνει. Πέραν εμού προσωπικά, θυμάμαι άπειρα posts σε ελληνικά και ξένα φόρουμ που αναφέρονταν σε παρενέργειες ακόμα και μετά από χρόνια χρήσης.

2. Η διάδοση της άποψης ότι το κόβεις και οι παρενέργειες εξαφανίζονται. Εδώ είναι το πρόβλημα. Ένα ποσοστό τραβάει μεγάλο λούκι μετά την διακοπή, που προσωπικά (αφού το έχω ζήσει, όπως νομίζω και μερικοί ακόμα χρήστες του εδώ φόρουμ) το βίωσα ως έναν φρικτό εφιάλτη μέχρι να συνέλθω. Για μήνες δεν μπορούσε να με βοηθήσει κανείς. Υπήρχε και ένα φόρουμ στο ίντερνετ με το όνομα post-finasteride-syndrome, αν θυμάμαι καλά, με χρήστες στην ίδια φάση με μένα που πάλευαν για 2 και 3 χρόνια να συνέλθουν. Πάνω ειπώθηκε για μέσο χρόνο αποκατάστασης περίπου 40 μήνες μετά την διακοπή (για όσους εννοείται εμφανίσουν τέτοιες) και από αυτά που διάβαζα, κάπου εκεί έπαιζε ο χρόνος. Εγώ ήμουν τυχερός μου πήρε περίπου εξάμηνο. Όπως καταλαβαίνετε αν συμβεί κάτι τέτοιο η ζωή κάποιου καταστρέφεται για μερικά χρόνια. Μετά κάποια στιγμή πιστεύω ότι όντως τελικά συνέρχεται αλλά ΟΚ.

3. Η άποψη περί διακοπής του φαρμάκου, σε περίπτωση παρενεργειών δεν είναι λεπτομερής όσο πρέπει. Ενδοκρινολόγοι που έχουν ασχοληθεί με το PFS (το σύνδρομο που μόλις ανέφερα) πιστεύουν ότι οφείλεται σε rebound του προστάτη που τελικά καταλήγει να προκαλεί μία κατάσταση σαν το χρόνιο πυελικό άλγος, μιας μορφής προστατίτιδας. Οι συγκεκριμένοι ενδοκρινολόγοι προτείνουν λοιπόν σε περίπτωση παρενεργειών, για να αποφευχθεί το παραπάνω, να κάνουν σταδιακή διακοπή του φαρμάκου (μείωση της δόσης και τελικά μηδενισμό) σε ένα χρονικό έυρος περίπου 1 έως 3 μήνες, ανάλογα του συνολικού χρόνου που ο χρήστης έπαιρνε φιναστερίδη. Οπότε το να το κόβει κάποιος απότομα ίσως να θέλει προσοχή. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. Και ο τρόπος που πέρνεται η φίνα και ο τρόπος που κόβεται είναι λάθος σε πολλές περιπτώσεις. Αρκετά μέλη αυξομειώνουν τις δόσεις κατά το δοκούν ανάλογα με τις παρενέργειες ή και την επίδραση στην τριχόπτωση λες και είναι παυσίπονο. Πριν την ξεκινήσει κάποιος οφείλει να έχει ένα στρατηγικό πλάνο, να έχει συμβουλευτεί πραγματικά ειδικούς για το θέμα έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τις σωστές κινήσεις.

4. Η άποψη ότι οι αρνητικές κριτικές για το φάρμακο οφείλονται στο ότι το ίντερνετ συγκεντρώνει από τη φύση του αυτούς που εμφανίζουν πρόβλημα με ένα θέμα. Εδώ διαφωνώ κάθετα. Σε όλα τα φόρουμ που διάβαζα παλαιότερα, όπως και σε αυτό, πρώτα έμπαινε να ρωτήσει κάποιος τι να κάνει για την αραίωση. Αυτό δηλαδή ήταν το πρόβλημα που τον έφερνε στο διαδίκτυο. Μετά ξεκίναγε φιναστερίδη και έπειτα κάποιοι εμφάνιζαν συμπτώματα και διέκοπταν. Σπάνια θυμάμαι περιπτώσεις να γράφεται κάποιος σε φόρουμ τριχόπτωσης επειδή πρώτα πήρε φιναστερίδη, του εμφάνισε παρενέργειες και θέλησε να γράψει για αυτό. Θέλω να πω ότι υπάρχει τεράστειο δείγμα ανθρώπων σε φόρουμ, που real time και δημοσίως ξεκίνησαν περιχαρείς να παίρνουν φιναστερίδη και real time πάλι το διέκοψαν. Δεν γράφτηκαν στο ενδιάμεσο. Και σε αυτό το φόρουμ επίσης. Για αυτό κάποτε είχα προτείνει να γίνει ένα poll με χρήστες που ξεκίνησαν να παίρνουν φιναστερίδη, αφού ήδη είχαν γραφτεί σε αυτό το φόρουμ (για να εξαιρέσουμε το φαινόμενο που αφορά αυτή η κριτική). Μα δεν λέμε αυτό. Αυτό που λέμε είναι ότι αν την ξεκίνησαν 10 (όλοι από το ιντερνετ) και οι 9 δεν έχουν παρενέργειες αυτοί συνήθως δεν γράφουν ή δεν συμμετέχουν σε poll, ενώ ο ένας που έχει, γράφει προσπαθώντας να βρει κάποια λύση ή βοήθεια οπότε αλλοιώνεται το ποσοστό που αφορά τις παρενέργειες. Γενικά τα φόρουμ δεν είναι καθόλου ασφαλής στατιστικά τρόπος να κάνεις τέτοια έρευνα, ούτε για τα θετικά ούτε για τα αρνητικά. Μόνο οι πραγματικά σωστές και ανεξάρτητες ΙΑΤΡΙΚΕΣ έρευνες μπορούν να δώσουν μια απάντηση.

Μπορεί κάποιος να δοκιμάσει την τύχη του αλλά κατ εμέ οφείλει να ενημερωθεί για τα 4 παραπάνω πράγματα που αποτρέπουν τον σχηματισμό ολοκληρωμένης άποψης σε έναν μελλοντικό χρήστη του φαρμάκου.

Τα σχόλια μου bold και underlined στο κειμενό σου.
 
Τελευταία επεξεργασία:

tol

Well-Known Member
Φιλοι μου, ως χρηστης 28 μηνων φιναστεριδης 1,25 mg, θα ηθελα σε αυτο το νημα να εξετασουμε/επισημανουμε, εκτος απο τις όποιες πραγματικες ή υποθετικες παρενεργειες του χαπιου, και τις θετικες επιπτωσεις του.

Για να γινω πιο συγκεκριμενος, μπορει η φιναστεριδη να εχει προκαλεσει προβληματα σε καποιες χιλιαδες χρηστες, αλλα ταυτοχρονα εχει θετικοτατες συνεπειες σε εκατομμυρια αλλους (κυριως στο ψυχολογικο τομεα, σε θεματα που απτονται της αυτοεκτιμησης, της αυτοπεποιθησης και κατ' επεκταση της καλυτερης κοινωνικης συμπεριφορας).

Αναφερονται καποια μελη στις αρνητικες παρενεργειες της φιναστεριδης........πιθανολογω οτι τα ιδια ατομα καθημερινα βιωνουν πολυ πιο σοβαρα προβληματα (κυριως ψυχολογικα) αναγκαζομενα να "παλευουν" καθημερινα με την ανιατη ψυχικη αρρωστεια της καραφλας.

Αναφερονται στο βασικο (πιο συχνο υπαρκτο) προβλημα της μειωσης της σεξουαλικης επιθυμιας/ικανοτητας.

Αραγε τα ιδια ατομα με τα φοβερα ψυχολογικα προβληματα κατωτεροτητας και χαμηλης αυτοεκτιμησης (εξαιτιας "της καταρας" της τριχοπτωσης) εχουν ικανοποιητικες σεξουαλικες επιδοσεις; Εχουν επιτυχιες σε ερωτικα θεματα και ειναι χαρουμενα με τη ζωη τους;

Μια ζωη που πολλες φορες συνεπαγεται κοινωνικη απομονωση, αποφυγη κοινωνικων συναναστροφων λογω συναισθηματων κατωτεροτητας;

Αν λοιπον δεν ειναι ικανοποιημενα απο τη ζωη τους, ισως δε θα επρεπε να προβουν σε ενεργειες που θα μπορουσαν να τη βελτιωσουν;

Καταληγοντας, ταπεινη μου αποψη ειναι οτι, ζυγιζοντας τα αρνητικα και τα θετικα της συγκεκριμενης θεραπειας, πολλοι ειναι εκεινοι που θα προτιμησουν (θυσιαζοντας ισως ενα μερος της υπερβολικης τεστοστερονης τους) να ανακτησουν τη χαμενη αυτοπεποιθηση τους με την αναχαιτιση της τριχοπτωσης.

Εξαλλου πολλα θεματα (οπως και το σεξουαλικο) εχουν αμεση σχεση με τη θετικη ψυχολογια. Αρα, η ανεβασμενη αυτοπεποιθηση και αυτοεκτιμηση μπορει να λειτουργησει ως αντισταθμισμα στην πτωση της σεξουαλικης επιθυμιας λογω του χαπιου.
 

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Ενα κομματι του ποστ σου το δημοσίευσα παραπανω στα ελληνικα.

Γιώργο, συγγνώμη που θα το πω έτσι ωμά αλλά το συγκεκριμένο άρθρο είναι δημοσιογραφία του "κ*λο*". Ειδικά αν διαβάσεις την τελευταία παράγραφο καταλαβαίνεις ότι ο συντάκτης δεν ξέρει που του παν τα τέσσερα.
 

Giorgos-3

Well-Known Member
Γιώργο, συγγνώμη που θα το πω έτσι ωμά αλλά το συγκεκριμένο άρθρο είναι δημοσιογραφία του "κ*λο*". Ειδικά αν διαβάσεις την τελευταία παράγραφο καταλαβαίνεις ότι ο συντάκτης δεν ξέρει που του παν τα τέσσερα.
Ουσιαστικά αναφερει τα στοιχεία του 2011 που δημοσίευσες....αναδημοσιευμενο άρθρο ηταν ... τεσπα.
 

athenian

Well-Known Member
Επειδη την ερχομενη εβδομαδα θα επισκεφτω εναν απο τους κορυφαιους ουρολογους/ανδρολογους θα θελατε να του κανω καποια ερωτηση για την φιναστεριδη?
 

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Ουσιαστικά αναφερει τα στοιχεία του 2011 που δημοσίευσες....αναδημοσιευμενο άρθρο ηταν ... τεσπα.

Μακάρι να ήταν έτσι. Κοπτοραπτική είναι και μάλιστα χαμηλού επιπέδου για μα παραχθεί η γνωστή τρομολαγνία που τόσο αρέσει στα μέσα γιατί πουλάει. Κουβέντα για το biased δείγμα που συμμετείχε στην έρευνα. Και φυσικά καταλήγει με το αμίμητο:

"Οι αγωγές με φιναστερίδη αποτελούν τις πιο διαδεδομένες φαρμακευτικές αγωγές παγκοσμίως για την πρόληψη της τριχόπτωσης και την αντιμετώπιση αυτής κυρίως στα πρώτα στάδια κατά τα οποία τα μαλλιά λεπταίνουν και συρρικνώνονται προοδευτικά. Ας σημειωθεί ότι το φάρμακο αυτό δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα στην τριχόπτωση και επίσης ότι είναι ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο, που χορηγείται στον καρκίνο του προστάτη."

Για πες μου τώρα, τι να σχολιάσω?
 

Giorgos-3

Well-Known Member
Μακάρι να ήταν έτσι. Κοπτοραπτική είναι και μάλιστα χαμηλού επιπέδου για μα παραχθεί η γνωστή τρομολαγνία που τόσο αρέσει στα μέσα γιατί πουλάει. Κουβέντα για το biased δείγμα που συμμετείχε στην έρευνα. Και φυσικά καταλήγει με το αμίμητο:

"Οι αγωγές με φιναστερίδη αποτελούν τις πιο διαδεδομένες φαρμακευτικές αγωγές παγκοσμίως για την πρόληψη της τριχόπτωσης και την αντιμετώπιση αυτής κυρίως στα πρώτα στάδια κατά τα οποία τα μαλλιά λεπταίνουν και συρρικνώνονται προοδευτικά. Ας σημειωθεί ότι το φάρμακο αυτό δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα στην τριχόπτωση και επίσης ότι είναι ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο, που χορηγείται στον καρκίνο του προστάτη."

Για πες μου τώρα, τι να σχολιάσω?
Εγω εννοουςα για τα στατιστικά στοιχεία που λεει οτι το 94% των χρηστών εχουν μειωμένη σεξουαλικη διαθεση, το 92% μειωμένη στύση αφου ουσιαστικα χτυπά το ένζυμο της τεστο κτλ κτλ κτλ ....είναι ουσιαστικα τα ιδια στατιστικά που δημοσιεύσες εσυ στο κομματι του αποσπάσματος του 2011. Τεσπα οπως και να χει τα ανεφερες εσυ μαζι με αλλες έρευνες .
 

giamakr1

Active Member
Καταρχήν σε ευχαριστώ για τα στοιχεία που παραθέτεις. Υπάρχουν μερικές μελέτες που αναφέρονται από τους σκεπτικιστές τις οποίες παραθέτω. Αυτή του 2011 που παρουσίασες είναι η χειρότερη στατιστικά αφού όπως αναφέρεις και εσύ, οι συμμετέχοντες ήταν μέλη του propeciahelp. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιες μελέτες αναφέρονται στα 5mg και ποιές στο 1mg γιατί υπάρχει τεράστια διαφορά στην δοσολογία.

2015 Northwestern University Study

This study was essentially a review of 34 finasteride trials. It concluded that not one of those 34 published finasteride trials “provided adequate information about the severity, frequency or reversibility of sexually adverse effects.” Researchers found that adverse effects were not sufficiently graded in terms of their toxicity. According to the study’s lead author Dr. Steven Belknap, “people who take or prescribe the drug assume it’s safe, but there is insufficient information to make that judgment.”

Potential Problem with this Study – The lead researchers received direct funding from the Post-Finasteride Syndrome Association.

2011 Journal of Sexual Medicine Survey

This study essentially went viral in 2011 and really put Propecia’s safety profile into question. It’s very controversial, primarily because the study’s lead researcher, Dr. Michael Irwig of George Washington University, recruited his subjects from an online Propecia support group. In other words, the overwhelming majority of men involved in his survey were already having serious issues with the drug (or perhaps other, psychological problems). So while the statistics are somewhat shocking at face value, they’re really not all that surprising. Irwig found that:

  • 94% suffered low libido
  • 92% experienced erectile dysfunction
  • 92% had decreased sexual arousal
  • 69% developed problems with orgasm
  • Side effects lasted an average of 40 months after treatment had been discontinued
Second 2015 Study

This study compared the safety of finasteride to tamsulosin; tamsulosin, like finasteride, is used to treat BPH and is a 5α-reductase inhibitor. The researchers in this study concluded that long-term finasteride use lowered testosterone levels and resulted in the worsening of ED symptoms. They also stated that ED symptoms did not worsen among patients who took tamsulosin.

Καμμία όμως από τις ανωτέρω μελέτες (πιθανώς και άλλες) δεν ήταν τόσο μεγάλης έκτασης και τόσο αναλυτικες όσο αυτές που έγιναν πριν την έγκριση του φαρμάκου για τον FDA. Παραθέτω παρακάτω μερικές από τις μελέτες για την μακροχρόνια χρήση φινας.

Five Year Propecia Study

This was perhaps the most significant, long-term study on Propecia. It was double-blinded, placebo-controlled, and involved 1,553 men. Hair counts, before-and-after photos, patient self-evaluations, and investigator assessments were all conducted as part of the study. The results were as follows:

  • By the end of the fifth year, in a one-inch diameter area of the scalp, men on Propecia had an average 277 more hairs than the placebo group.
  • 65% of the patients on Propecia either improved or maintained their hair counts compared to their counts at the start of the study.
  • In their photo analyses, dermatologists found that 90% of the men on Propecia showed no further, visible hair loss at the study’s conclusion, compared to 25% in the placebo group.
  • Overall satisfaction ratings were much higher in the treatment group than the placebo group — 63% to 20%, respectively. Men were treated with Propecia reported higher satisfaction with their hair’s appearance on their vertexes (59% vs. 13% on the placebo) and on their frontal hairlines (48 percent vs. 7 percent). Men in the Propecia group were also more likely to notice shrinking bald spots (61% vs. 20%), increased hair growth (75% vs. 40%) and a slower rate of hair loss (90% vs. 67%).
  • Physician investigators found that 77% of patients on Propecia had increases in scalp hair, compared to 15% of patients in the placebo group (source).
  • Side effects were rare. A few of the most common ones included less desire for sex (1.8% vs. 1.3% on placebo), difficulty in achieving an erection (1.3% vs. 0.7% on placebo), and a decrease in semen upon ejaculation (.8% vs .4%).
  • All sexual side effects reportedly went away in men who discontinued treatment.
10-Year Study

This Italian study is the longest Propecia study I’m aware of. It tracked 118 men on Propecia for 10 years. The patients were evaluated at baseline and then after 1, 2, 5, and 10 years of treatment. This wasn’t a double-blinded or placebo controlled study. Here are a few of the pertinent results:

  • After 10 years, only 14% patients experienced a worsening of hair loss.
  • 86% benefited from the treatment, and its effectiveness was not found to diminish significantly over time in most of the patients.
  • About 48% of the patients saw improvements over time.
  • 7 subjects (5.9%) experienced side effects, and some of those patients stayed in the study because of the benefits they reported.
Prostate Cancer Prevention Trial (17,000+ Participants)

Finasteride is believed to lower the risk of certain types of prostate cancer, especially in older men. This 7-year study included over 17,000 participants. It was double-blinded and placebo-controlled. Researchers used the study as an opportunity to evaluate the sexual side effects of finasteride. They utilized a comprehensive Sexual Activity Scale, ranging from 1 to 100; higher numbers indicated a higher degree of sexual dysfunction.

Keep in mind, finasteride is typically prescribed at a much higher dosage for prostate cancer prevention (5 mg’s, vs. only 1 mg for hair loss).

In the study, researchers found:

  • Finasteride increased sexual dysfunction only slightly in the control group, and that its effects diminished over time.
  • The average Sexual Activity Scale score in the finasteride group was 3.21 points higher than the placebo group at the first assessment; It was only 2.11 points higher (again, on a 100 point scale) at the study’s conclusion.
  • The researchers concluded that finasteride’s impact on sexual function is minimal in most men, and should therefore doctors should not alter their prescribing practices.
In a 2014 article, Meena K. Singh, MD and Marc Avram, MD state that this particular Prostate Cancer Prevention Study was “the most informative trial specifically analyzing the effect of finasteride and sexual functioning” (source). They conclude that based on the data of hundreds of controlled, randomized trials, finasteride should still be regarded as a safe and well-tolerated medication.

Αξίζει τον κόπο κάποιος να του ρίξει μια ματιά:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285451/#B15
Ωραιές παραπομπές CVIAL, σε ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου.
Νομίζω,ότι δεδομένου του γεγονότος ότι δυστυχώς υπάρχουν επίμονες διαταραχές στυτικής λειτουργίας αξίζει να ερευνηθούν και αυτές εώς δεδομένες.
Επίσης υπάρχουν και μελέτες που παράγουν αναφέρουν αντίθετες παρατηρήσεις από αυτές που παράθεσες.
Δες πχ
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4064044/
Αναφέρεται εδώ το εξής:

2. 5α-RIs therapy contributes to high Gleason grade PCa

The premise put forth by Huggins (1941) suggested that PCa is androgen-dependent and androgen deprivation results in tumor shrinkage [56]. Androgen-dependency of PCa is predictable because tumor cells are derived from normal prostate cells, which retain expression of the androgen receptor (AR). Androgen deprivation therapy (ADT) of PCa initially results in tumor regression, but the cancer often relapses into androgen-independent cancer within 18-24 months and tumors no longer require androgens for growth [5,6]. ( τα bold και υπογραμμισμένα είναι δικές μου παρεμβάσεις στο κείμενο)

Όμως το πιο ανησυχητικό αναφέρεται λίγο πιο κατω και πιο συγκεκριμένα:

3. Potential adverse effects of 5α-R therapy on the CNS
The CNS has the capacity and the machinery to synthesize a host of neurosteroids [72]. Neurosteroids play a pivotal role in modulating neural activity through interaction with neurotransmitter receptors and neurotransmitter-gaited ion-channels [73]. These neurosteroids interact with a host of neurotransmitter receptors and modulate seizure susceptibility, anxiety, stress, and depression [74]. 5α-R reaction is the rate limiting step in the conversion of testosterone, progesterone, cortisol, corticosterone, and DOC into their respective 5α-dihydro-deratitves, which serve as precursors for 3α-hydroxysteroid dehydrogenase which transfroms such precursors into their respective neurosteroids (androstanediol, allopregnanolone [AP], tetrahydrocortisol, tetrahdyrocorticosterone, and tetrahydrodeoxycorticosterone) (Fig. 1) [1,2]. All three isoforms of 5α-R are expressed in the various regions of brain and are thought to be critical for brain development since fetal brain express high concentrations of 5α-R [1,2].

It has recently been shown that patients who had been treated with finasteride have reduced or undetectable levels of neuroactive steroids in their cerebro-spinal fluid and plasma, and exhibited higher levels of precursor steroids [75]. This observation strongly suggests that 5α-RIs have a deleterious effect on the biosynthesis and function of neurosteroids in the central nervous system. Finasteride treatment resulted in decreased levels of 5α-DHT and 3α, 5α-tetrahydroprogesterone (AP) and increased levels of testosterone supporting the hypothesis that deleterious effects of finasteride may be persistent or irreversible. This may explain some of the noted symptoms such as anxiety, depression and suicide in patients who have been treated with finasteride [76].

Στο ίδιο κείμενο, για όποιους έχουν την όρεξη να το διαβάσουν στην ολότητά του , εξηγείται και η αξία των νευροστεροειδών για την υγεία του ΚΝΣ αλλά και την σχέση τους με νευροεκφυλιστικές ασθένειες

NEUROPROTECTIVE EFFECTS OF NEUROSTEROIDS
Neuroactive steroids elicit important neuroprotective effects during trauma and injury to the central nervous system [75]. AP is shown to be beneficial in the treatment of traumatic brain injury, attenuating edema, trauma, stress, inflammation, apoptosis, and reducing oxidative stress [76,77,78]. AP is not only a protective agent in ischemia, but also in maintaining blood brain barrier integrity, and in memory and learning [78,79,80,81]. Studies on CNS injury in which asphyxiation was induced in fetal sheep to stimulate neurological stressors, in the presence or absence of finasteride, showed an increase in apoptotic cell death in the cerebellum and hippocampus in the animals treated with finasteride (Fig. 5) [82]. Furthermore, treatment with an AP analogue, alfaxalone, prevented cell death as assessed by the increase in activity of caspace-3 and expression of ki-67 protein. This observation suggests that AP exerts a neuroprotective role in the brain, which is inhibited by finasteride.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η αντιπαράθεση κειμένων και ερευνών , από την πλευρά μου τουλάχιστον, δεν σκοπεύει να αποθαρρύνει πιθανούς χρήστες του φαρμάκου ,άλλωστε είμαι σίγουρος ότι για κάθε paper υπάρχει και τουλάχιστον ένα ,ίσης επιστημονικής εγκυρότητας, το οποίο το αναιρεί.
Δεν είμαι γιατρός, μηχανικός είμαι κι εγώ όπως ο CVIAL και για να είμαι ειλικρινής συμμετέχω σε αυτή την συγκεκριμένη συζήτηση λόγω πάθους για τις επιστήμες γενικά ,αλλά και για να καταθέσω την ταπεινή μου άποψη ότι στο θέμα των μακροχρόνιων παρενεργειών της φιναστερίδης και των άλλων αναστολέων της 5AR , the jury is still out.
 
Μπλουζα