Χαμηλός μεταβολισμός

Άκης

Administrator
Ο χαμηλός μεταβολισμός είναι ίσως η κυριότερη αιτία αύξησης βάρους (και άλλων προβλημάτων) και συνήθως οι άνθρωποι, ειδικά όσοι προσπαθούν να χάσουν τα περιττά τους κιλά, το κομμάτι αυτό το προσπερνούν. Ας δούμε παρακάτω που οφείλεται ο χαμηλός μεταβολισμός, τι συμπτώματα έχει και πως μπορείς να καταλάβεις αν ο μεταβολισμός σου κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Σου έχει τύχει να "φουσκώνεις" εύκολα με το παραμικρό γεύμα; Να "κολλάει" η ζυγαριά, παρά τις φιλότιμες σου προσπάθειες; Να είσαι παρέα με κάποιον πολύ πιο αδύνατο από εσένα, να τρως πολύ λιγότερο από αυτόν, αλλά να καταλήγεις να παίρνεις εσύ κιλά ενώ αυτός όχι; Να φοβάσαι ακόμη και να μυρίσεις το ψωμί, γιατί θα πάρεις κιλά, ενώ να πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να λέει ότι παχαίνεις ακόμη και με την ιδέα και ότι έχεις χαμηλό μεταβολισμό [1];

Αν σου έχουν τύχει τα παραπάνω, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις αργό μεταβολισμό. Ο μεταβολισμός μειώνεται μεν μετά τα 30, αλλά οι διατροφικές αλλαγές συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση. Στην Αμερική, ο κόσμος έχει αρχίσει σιγά σιγά να "στρίβει" από τις δίαιτες και να προσπαθεί να επαναφέρει τον μεταβολισμό του, κάτι που θα στηρίξω και εγώ σε επόμενα άρθρα, αφού όταν τελειώσεις αυτό το άρθρο, θα καταλάβεις πόσο μεγάλη σημασία έχει.

Επίσης, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο μεταβολισμός δεν οφείλεται στα γονίδια και μπορεί να αλλάξει. Τον μεταβολισμό τον μειώνει καθαρά η διατροφή σου (ή κάποιες άλλες παθήσεις, αλλά το κυριότερο οφείλεται στην διατροφή) και από την διατροφή μπορεί να ξανά πάρει μπροστά και να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά. Έχεις βρεθεί σε θέση να μην μπορείς να χάσεις ούτε γραμμάριο; Δεν θα ήταν καλύτερο να τρως ότι θέλεις και να μην μπορείς να πάρεις γραμμάριο, αλλά να παραμένεις στα ιδανικά σου επίπεδα (για το σώμα σου);



Τι συμβαίνει όταν κάνουμε δίαιτα
Μπορεί να ακούς από διαφόρους αθλητές ότι το να μειώσεις τους υδατάνθρακες θα σε βοηθήσει όχι μόνο να χάσεις λίπος, αλλά θα αποκτήσεις και μύες, αλλά λυπάμαι που θα σε πληροφορήσω, δεν ισχύει και πρόκειται καθαρά για "bro-sciense".

Κόβοντας τους υδατάνθρακες από την διατροφή σου, δίνεις το πράσινο φως στο σώμα σου να αρχίσει να μειώνει τον μεταβολισμό σου. Συνήθως οι τύποι που βλέπεις "φέτες" στα γυμναστήρια και ακολουθούν τέτοιου είδους δίαιτες, παίρνουν και τα ανάλογα φάρμακα που τους βοηθάνε να διατηρούν τις ορμόνες τους σε ιδανικά επίπεδα, οπότε και δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα το τι γίνεται στις ορμόνες τους φυσιολογικά, αφού έχουν τα φάρμακα να τους βοηθάνε σε αυτό.

Κάνοντας δίαιτα και ειδικά μειώνοντας τους υδατάνθρακες, την κυριότερη και καλύτερη πηγή ενέργειας που σου παρέχει η φύση, το σώμα σου αρχίζει να αντιδρά. Πρώτα αρχίζει να μειώνεται η λεπτίνη, η οποία με την σειρά της παρασέρνει και άλλες ορμόνες, ώσπου ο οργανισμός μπαίνει σε μια κατάσταση υπολειτουργίας.

Μπορεί στην αρχή να χάνεις κιλά, αλλά δεν είναι πάντα από λίπος, αλλά από μυικό ιστό [2, 3], αλλά είναι κάτι που δεν θα το αναλύσω περισσότερο, καθώς έχει ήδη καλυφθεί από προηγούμενα άρθρα.

Σκέψου λιγάκι ως εξής. Φαντάσου ότι θέλεις να πας ένα μεγάλο ταξίδι και σκέφτεσαι ότι χρειάζεσαι πολύ καύσιμο. Στην προσπάθεια σου να μειώσεις την κατανάλωση του αυτοκινήτου σου, αρχίζεις να μειώνεις και ότι θεωρείς περιττό σε αυτό, όπως προσπεράσεις, πολλές στροφές στον κινητήρα, κλιματιστικό κλπ.

Καλώς ήρθες λοιπόν στο σώμα σου. Όταν το σώμα σου του δίνεις μειωμένες θερμίδες, ειδικά αν κάνεις και κάποια αερόβια άσκηση παράλληλα, η οποία καίει ακόμη περισσότερες θερμίδες που δεν καλύπτεις, γιατί πολύ απλά έτσι σου έχουν πει ότι θα χάσεις κιλά, το σώμα σου μπαίνει σε μια κατάσταση όπως το αυτοκίνητο στο παραπάνω παράδειγμα, αρχίζει μειώνει την κατανάλωση του.

Το πρώτο που μειώνει το σώμα σου; Τις αναβολικές και σεξουαλικές ορμόνες, οι οποίες απαιτούν πολύ ενέργεια. Γι'αυτό και υπάρχει αυτήν η υποτονία όταν κάνεις κάποια δίαιτα και η έλλειψη επιθυμίας για σεξ, η αδυναμία στύσης κλπ. Παράλληλα μειώνονται και οι θυροειδής ορμόνες, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό (ο ιατρικός όρος για τον υπολειτουργούντα θυρεοειδή αδένα). Ο θυρεοειδής παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού.

Το χειρότερο πρόβλημα είναι ότι σε κάποιον/α που κάνει μακροχρόνια δίαιτα, τα προβλήματα στο σώμα του ίσως και να είναι μόνιμα και να μην επιδιορθώνονται εύκολα ή και καθόλου. Βλέπεις κανένας γιατρός ή διατροφολόγος δεν θα κοιτάξει αν ο μεταβολισμός σου είναι χαμηλός, θα σου δώσουν ακόμη μια δίαιτα, ενώ αν δεν χάνεις κιλά, θα το θεωρήσουν δικό σου πρόβλημα και θα σου μειώσουν ακόμη περισσότερο τις ποσότητες σου, βάζοντας σε μεγαλύτερη πίεση το σώμα σου.

Είναι μια μάχη με το σώμα σου που δεν μπορείς να κερδίσεις. Από την μία πιέζεις το σώμα σου να χάσει κιλά και από την άλλη αυτό προσπαθεί να σε κρατήσει ζωντανό, κόβοντας επιπλέον λειτουργίες ή μειώνοντας τες, ώστε να ισορροπήσει με την ενέργεια που λαμβάνει.

Το σεξ όπως ανέφερα αλλά και η μυική ανάπτυξη είναι τα πρώτα που θα αρχίσουν να μειώνονται, όσο καιρό εσύ κάνεις δίαιτα και όσο εσύ συνεχίζεις, άλλο τόσο θα συνεχίζει και αυτό. Και ακόμη έπειτα από καιρό, αποφασίσεις να κόψεις την δίαιτα, ίσως και να μην επανέλθει ποτέ το σώμα σου στην προηγούμενη του κατάσταση.

Επίσης κάτι που δεν αναφέρουν οι "φαν" των "SuperDuper" διατροφών, είναι ότι ο μεταβολισμός διαφέρει από τον άντρα και την γυναίκα και δεν είναι ο ίδιος [4]. Έτσι, δεν μπορείς να συνιστάς την ίδια διατροφή σε έναν άντρα και μια γυναίκα (πχ "κόψε τους υδατάνθρακες μαχαίρι" και αυτό ήταν), πόσο μάλλον όταν ένα άρθρο το γράφει γυναίκα και απευθύνεται σε όλους.



Τι μπορεί να σου μειώσει τον μεταβολισμό
Ας δούμε μερικά πράγματα που κάνει κάποιος και μπορεί να του κάνει ζημιά στον μεταβολισμό του. Σημειώστε ότι πολλές έρευνες από τα παρακάτω έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα και δεν θα τις αναφέρω ξανά εδώ. Επίσης, σαν υδατάνθρακες εννοώ τους υδατάνθρακες που λαμβάνεις από τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά και όχι τους επεξεργασμένους.



Οι δίαιτες ελάχιστων υδατανθράκων
Οι πιο διάσημες δίαιτες, οι οποίες έχουν "χτίσει" διάφορες εταιρίες αναλόγων προϊόντων, με μια τεράστια fan base. Αν έπαιρνα ένα ευρώ για κάθε άρθρο, φαν και βιβλίο που υπάρχει εκεί έξω υπέρ αυτού του τρόπου διατροφής, σίγουρα θα είχα αφήσει πολύ πίσω σε περιουσία ακόμη και τον Bill Gates [5].

Παρότι την έχω δοκιμάσει για καιρό, είχα πολλές απορίες σχετικά με τέτοιου είδους διατροφές. Μου είναι αδιανόητο κάποιος να μου απαγορεύει να τρώω μπανάνες ή πατάτες, πράγματα που σου τα παρέχει η ίδια η φύση, αλλά να μου επιτρέπει να τρώω άφοβα κρέας (το οποίο έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες, διάβασε προηγούμενα μου άρθρα), πόσο μάλιστα επεξεργασμένο (πχ αλλαντικά) και τα προϊόντα πρωτεΐνης, τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε κάποιο εργαστήριο.

Ότι και αν διαβάζεις ή ακούς από διαφόρους, είναι η μια όψη του νομίσματος μόνο, ότι το να κόψεις τους υδατάνθρακες, θα γίνεις "φέτες" και ότι η ινσουλίνη είναι ο... τζιχαντιστής του σώματος σου, που πρέπει να αποφύγεις πάση θυσία. Μπορεί μεν να χάνεις κιλά, αλλά τα περισσότερα είναι από υγρά, τα οποία θα επιστρέψουν [6].

Οι δίαιτες αυτές είναι απλά το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στο σώμα σου. Ο Atkins έκανε την χειρότερη ζημιά, έκανε τους ανθρώπους να βλέπουν μακαρόνι και να τρέμουν. Το να αφαιρείς τους υδατάνθρακες από την διατροφή σου, ανεβάζει την κορτιζόλη, σου προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνει τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα [7, 8], ενώ ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως κάνουν οι υδατάνθρακες [9].

Όσοι ακολουθούν για πολύ καιρό μια τέτοια διατροφή, είναι και αυτοί που παχαίνουν πιο εύκολα όταν αρχίσουν να τρώνε κανονικά. Αν κάνεις μια τέτοια δίαιτα, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι αν φας για μερικές ημέρες κανονικά, θα πάρεις πολύ γρήγορα κιλά, σημάδι χαμηλού μεταβολισμού επίσης.



Οι δίαιτες με μειωμένες θερμίδες
Η λογική μιας -γενικού τύπου- δίαιτας, έχει ως εξής. Μειώνεις τις θερμίδες που λαμβάνεις, με σκοπό το σώμα σου να αναζητήσει την ενέργεια του από το λίπος. Μπορεί αρχικά να δουλεύει, αλλά στην πορεία το σώμα αρχίζει να "κλειδώνει" τα λίποκύτταρα, γιατί θεωρεί ότι πεινάς επειδή δεν βρίσκεις φαγητό και άρα θα πρέπει να κρατήσει ενέργεια πάση θυσία, οπότε και παίρνει την απαιτούμενη ενέργεια από τους μύες.

Ακολουθώντας κάποια δίαιτα, όπου μειώνεις αρκετά τις θερμίδες σου, έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεις μύες και όσο λιγότερο τρως, τόσο περισσότερους μύες χάνεις, ενώ παράλληλα ο μεταβολισμός αρχίζει να πέφτει [10, 11], υπάρχει κίνδυνος οστεοπόρωσης [12] και άλλων προβλημάτων υγείας [13].



Υγιεινή διατροφή
Εντάξει, μπορεί να σκεφτείς, όλα μπορώ να τα δεχτώ, αλλά όχι και ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μου μειώσει τον μεταβολισμό. Τα πολυακόρεστα λιπαρά, για παράδειγμα, τα οποία διαφημίζονται ως μια υγιεινή επιλογή, μειώνουν τον μεταβολικό σου ρυθμό [14, 15, 16].

Οπότε, ακολουθώντας μια διατροφή που αποτελείται αποκλειστικά από "καλά" λιπαρά, όπως ξηρούς καρπούς, avocado, ελαιόλαδο κλπ, οδηγείς τον μεταβολισμό σου σε μείωση.

Ωστόσο η υγιεινή διατροφή δεν αφορά μόνο τα λιπαρά. Όταν ακολουθείς πιστά και κατά γράμμα μια "υγιεινή διατροφή", με τον καιρό μειώνεις τις θερμίδες που λαμβάνεις, ενώ δεν απολαμβάνεις και το φαγητό σου. Δεν είναι ψέμα ότι τα νόστιμα φαγητά, έχουν και περισσότερες θερμίδες.

Όταν για παράδειγμα, το σώμα σου αναζητάει παγωτό, αλλά αντί αυτού, την βγάζεις με ένα μήλο, τότε σίγουρα δεν λαμβάνεις τις ίδιες θερμίδες που θα λάμβανες με μια κακή διατροφή.

Δεν λέω να τρως κάθε μέρα παγωτό, αλλά οι περισσότεροι διατροφολόγοι προσθέτουν μια ημέρα "ζαβολιάς" σε κάθε δίαιτα, γιατί και σου δίνει την ευκαιρία να φας ότι σου αρέσει, αλλά και κρατάει τις ορμόνες σου (που ανέφερα παραπάνω) σε ιδανικά επίπεδα. Για τις ημέρες ζαβολιές και το πως επηρεάζουν τις ορμόνες έχω αναφερθεί εδώ, ενώ υπάρχει και πρόσφατη έρευνα που το επιβεβαιώνει και την έχω αναφέρει εδώ.

Οπότε έχε αυτό στο νου σου, κάθε φορά που τρως κάτι με ελάχιστα λιπαρά, ελάχιστους υδατάνθρακες ή την βγάζεις μόνο με φρούτα, όσπρια και λαχανικά.



Υπερβολική κατανάλωση νερού
Όλοι μας έχουμε ακούσει την συμβουλή ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ μερικοί το πηγαίνουν πιο πέρα και συνιστούν επιπλέον κατανάλωση νερού, κάθε φορά που πεινάς, ώστε να σε φουσκώνει το νερό και να τρως λιγότερο (ήδη θα έχεις καταλάβει ότι πρόκειται για λάθος συμβουλή).

Ωστόσο οι περισσότερες τροφές περιέχουν νερό, ενώ πίνουμε και κάμποσα ροφήματα την ημέρα, συμβάλλοντας σε ακόμη περισσότερη κατανάλωση υγρών από όσο χρειαζόμαστε, έχοντας σαν αποτέλεσμα μια αναλογία πολλών υγρών και ελάχιστου νατρίου στο σώμα μας. Αν συνεχώς τα ούρα σου είναι άχρωμα, τότε το σώμα σου έχει υπερβολικά υγρά και μπορεί να σου προκαλέσει πολλά προβλήματα [17, 18, 19, 20, 21].



Διαλείπουσα νηστεία/Carb Cycling
Και όμως, παρότι η διαλείπουσα νηστεία βοηθάει σε πολλά πράγματα το σώμα σου [22], εντούτοις σε συνδυασμό με μακροχρόνια αποφυγή των υδατανθράκων, μπορεί να προκαλέσει την επιβράδυνση του μεταβολισμού σου, ενώ σε πρόσφατη έρευνα βρήκαν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της IGF-1 [23]. Σίγουρα η νηστεία δεν είναι για όλους.

Το ίδιο ισχύει και με το Carb Cycling (κυκλικοί υδατάνθρακες). Βοηθάνε στο χάσιμο κιλών, αλλά μπορούν να σου γυρίσουν την δίαιτα σου μπούμερανγκ, αν κάνεις cycling για πολύ καιρό.



Δυσανεξία στη γλουτένη;
Τελευταία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι αυτοί που υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, πολλά αέρια, φουσκώματα, ή ακόμα και διάρροια. Τα προβλήματα αυτά, τα έχουν συνδέσει με την δυσανεξία στην πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι.

Το θέμα είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν πάσχει κάποιος από δυσανεξία στην γλουτένη, αλλά πιστεύει ότι πάσχει. Τα συμπτώματα αυτά θα κάνουν την εμφάνιση τους, όταν κάποιος αποφεύγει για καιρό τους υδατάνθρακες και αποφασίσει να αρχίσει να τρώει κανονικά. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα δεν έχει συνηθίσει στους υδατάνθρακες, είναι πιο ευαίσθητο και θα αντιδράσει κάπως περίεργα στην αρχή. Δεν σημαίνει ότι πάσχεις από δυσανεξία στην γλουτένη, επειδή κάποιες εταιρίες που πουλάνε σχετικά προϊόντα θέλουν να σε πείσουν ότι πάσχεις. Ναι, υπάρχει σαν πάθηση, αλλά δεν είναι τόσο κοινή όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.



Τα συμπτώματα του χαμηλού μεταβολισμού
Όταν ο μεταβολισμός σου έχει πιάσει πάτο, μαζί με την αποθήκευση λίπους, θα δεις και κάποια άλλα σημάδια. Παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά, γιατί δεν μπορούν να καλυφτούν όλα.



Αδυναμία στύσης
Το κυριότερο ίσως σημάδι, όταν οι σεξουαλικές ορμόνες έχουν αρχίσει να μειώνονται [26, 27, 28]. Όλο και περισσότεροι άντρες έχουν αρχίσει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για προβλήματα που έχουν να κάνουν με την στύση τους, ο οποίος όμως δεν τους δίνει συνήθως κάποιες ορμονικές εξετάσεις, αλλά τους χορηγεί τα ανάλογα φάρμακα.



Μειωμένη λίμπιντο
Η μειωμένη επιθυμία για σεξ είναι επίσης ένα από τα πρώτα σημάδια ενός μειωμένου μεταβολισμού, για άντρες και γυναίκες [29, 30].



Συχνοουρία, νυκτουρία
Αν πηγαίνεις τουαλέτα πολλές φορές την ημέρα, τότε είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, ειδικά αν θες επειγόντως να ουρήσεις όταν έχεις φάει κάτι και τα ούρα σου είναι άχρωμα σαν νερό. Αυτό είναι ένα πιθανό σημάδι χαμηλού μεταβολισμού [31].

Επίσης όταν σηκώνεσαι την νύχτα για να επισκεφτείς την τουαλέτα και μάλιστα κάθε 1-2 ώρες, τότε θα πρέπει να σου πω ότι πιθανόν να μην φταίει τόσο ο προστάτης σου, αλλά να οφείλεται στον μεταβολισμό σου. Εκτός των άλλων, ο μεταβολισμός συνδέεται με το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα [32], του οποίου τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την συχνοουρία και την νυχτερινή ούρηση [33].

Μια άλλη αιτία είναι ότι ο χαμηλός μεταβολισμός, εφόσον μειώνει την τεστοστερόνη, αυξάνονται στο σώμα τα οιστρογόνα (η τεστοστερόνη και ειδικά η DHT, είναι ανταγωνιστές των οιστρογόνων στους άντρες). Τελευταία, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα οιστρογόνα οφείλονται για την υπερπλασία του προστάτη και όχι η DHT [34].

Και το πρόβλημα εδώ είναι ότι πολλοί νέοι πάσχουν από συχνοουρία/νυκτουρία, αλλά ο γιατρός πάντα θεωρεί ότι είναι προστατίτιδα (λόγω ηλικίας) και χορηγεί αναλόγως τα αντιβιοτικά, τα οποία θα τα λάβεις παράλληλα με τα ειδικά φάρμακα για την στύση.

Επίσης και η υποκαλιαιμία (μη φυσιολογικές τιμές του καλίου) προκαλεί νυκτουρία/πολυουρία [35] και οφείλεται στην διατροφή.



Προβλήματα με τον ύπνο
Σου έχει τύχει να μην μπορείς να κοιμηθείς εύκολα; Ή να ξυπνάς κατά της 2-3 το βράδυ και μετά να μην σου κολλάει ύπνος, παρά μόνον αν περάσουν 2-3 ώρες; Φυσιολογικά, όταν κοιμάσαι και τα επίπεδα σακχάρου μειώνονται, το συκώτι απελευθερώνει την αναγκαία ποσότητα γλυκογόνου, ώστε να κρατήσει τα επίπεδα φυσιολογικά. Όταν όμως δεν τρέφεσαι σωστά και παράλληλα γυμνάζεσαι και έντονα, οι αποθήκες γλυκογόνου σου είναι άδειες, αναγκάζοντας το σώμα σου να εκκρίνει τις ορμόνες κορτιζόλη και αδρεναλίνη, ώστε να ξεκινήσει η γλυκονεογένεση και να γίνει έτσι η σύνθεση γλυκόζης. Αν οι ορμόνες αυτές είναι σε υψηλά επίπεδα, θα σου παρουσιάσουν προβλήματα στον ύπνο σου.



Διαταραχές περιόδου και κολπική ξηρότητα για τις γυναίκες
Πρόκειται για ένα σημάδι που δείχνει ότι έχεις πρόβλημα με τον μεταβολισμό σου.



Επιπλέον
Επίσης μπορεί να ιδρώνεις υπερβολικά τη νύχτα, να έχεις ξαφνικά "ανάμματα" και να θεωρείς ότι ανέβηκε ξαφνικά η θερμοκρασία, να τρως κάτι και να το νιώθεις για ώρες στο στομάχι σου σαν πέτρα, να έχεις δυσκοιλιότητα και να μην πηγαίνεις συχνά τουαλέτα παρά μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα, να έχεις πρησμένα μάτια, να είσαι υπερβολικά ευαίσθητος/η στο κρύο και στις παθήσεις/αλλεργίες, να αργούν τα μαλλιά και τα νύχια σου να μεγαλώσουν, ενώ επίσης να αργούν οι πληγές σου να θεραπευτούν, να έχεις άσχημη αναπνοή και μυρωδιά στον ιδρώτα σου, να μην ιδρώνεις εύκολα, να έχεις χαμηλή τεστοστερόνη και υψηλή "κακή" χοληστερίνη και τέλος, να έχεις κρύα χέρια και πόδια.



Πως μπορείς να ελέγξεις τον μεταβολισμό σου;
Δεν θα αναφερόμουν σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα, όπως ο μεταβολισμός, χωρίς να αναφέρω πως μπορείς να ελέγξεις τον μεταβολισμό σου, στο σπίτι σου και πολύ γρήγορα.

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα ψηφιακό θερμόμετρο, το οποίο καλό είναι να το έχεις δίπλα από το κρεβάτι σου. Για 3 συνεχόμενες ημέρες, θα πρέπει να μετράς την θερμοκρασία σου (στην μασχάλη), αμέσως μόλις ξυπνήσεις το πρωί και να την σημειώνεις κάπου.

Αν οι μετρήσεις σου, δείχνουν θερμοκρασία κάτω από τους 36,3 βαθμούς Κελσίου, τότε θα πρέπει να αρχίσεις να θεωρείς ότι το σώμα σου δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά τον έλεγχο του θυρεοειδή (αυτός ελέγχει όπως είπαμε την θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό σου), είναι ο καλύτερος τρόπος να δεις αν ο μεταβολισμός σου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επίσης, μπορείς να μετρήσεις την θερμοκρασία του σώματος σου, πριν και μισή ώρα μετά από κάποιο καλό γεύμα (το οποίο δεν πρέπει να περιέχει πολλά υγρά). Κανονικά η θερμοκρασία σου θα πρέπει να είναι αυξημένη.

Ο παραπάνω τρόπος δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν ιατρικό έλεγχο, αλλά μπορεί να σου δώσει ένα σημάδι του μεταβολισμού σου.



Κλείνοντας
Όπως είπα, ήδη έχει αρχίσει ένα κίνημα στην Αμερική, όπου ο κόσμος αποφεύγει τις δίαιτες και έχει αρχίσει να ασχολείται με το πως θα επαναφέρει το σώμα του σε μια ιδανική κατάσταση. Οι δίαιτες είναι αποδεδειγμένο ότι αποτυγχάνουν και προκαλούν προβλήματα, ειδάλλως θα είχαμε μόνο μια δίαιτα και ο κόσμος θα έχανε τα κιλά του και θα διατηρούσε εύκολα την σιλουέτα του και όχι 15 διαφορετικές δίαιτες και άλλα τόσες κατηγορίες προϊόντων με τα πάντα μειωμένα. Το αστείο είναι, ότι αν θελήσεις να συνδυάσεις δύο δίαιτες (χαμηλών υδατανθράκων και λιπαρών), δεν θα έχεις τι να φας, σημάδι του πόσο περιοριστικές είναι οι περισσότερες δίαιτες.

Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθώ περισσότερο σε τρόπους που μπορούν να διορθώσουν προβλήματα που έχει προκαλέσει μια μακροχρόνια δίαιτα, χαμηλή σε υδατάνθρακες και θερμίδες, καθώς επίσης και πως μπορεί να επανέλθει ο μεταβολισμός.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα