Οι βασικές αρχές μμ - πυκνότητα

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
Ήθελα να το κάνω πολύ καιρό. Επειδή οι ίδιες ερωτήσεις επανέρχονται σε κάθε νήμα, θα προσπαθήσω να καταγράψω στο παρόν τις βασικές αρχές που διέπουν τις μμ έτσι ώστε και τα νέα αλλά και τα παλαιότερα μέλη να μπορούν να ανατρέχουν εδώ όταν προκύπτει ανάγκη. Το θέμα δεν θα είναι ανοιχτό και θα ενημερώνεται διαρκώς από εμένα. Θα υπάρξει τεκμηρίωση των θέσεων με παραπομπές και επιστημονικές δημοσιεύσεις για όποιον θέλει να εμβαθύνει. Φυσικά είναι ευπρόσδεκτα όλα τα μέλη να μου στέλνουν pm για θέματα που θα ήθελαν να καλύψω, όπως και να με "τροφοδοτούν" με όποια χρήσιμη πληροφορία γνωρίζουν.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

CVIAL

Moderator
Μέλος του προσωπικού
ΠΕΡΙ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ


Πριν αρχίσουμε την ανάλυση για την πυκνότητα είναι χρήσιμο να ορίσουμε την διαφορά μεταξύ της νεανικής (Juvenile) hairline (η γραμμή των μαλλιών στο εμπρόσθιο μέρος της κεφαλής) και της ώριμης (mature) hairline.

mature%20and%20balding[1].jpg

Η γραμμή των μαλλιών ενός αγοριού ή ενός εφήβου είναι σχετικά επίπεδη (νεανική hairline). Μεταξύ της ηλικίας 17 και 27, πολλοί άνδρες (αλλά όχι όλοι) αρχίζουν να παρατηρούν μια υποχώρηση της hairline πάνω από το μεσαίο τμήμα μεταξύ των φρυδιών με τις τρίχες να λεπταίνουν (thinning) και να εξαφανίζονται.

Αν ανασηκώσετε τα φρύδια σας, θα παρατηρήσετε στο μέτωπό σας ρυτίδες. Η ψηλότερη ρυτίδα σηματοδοτεί το όριο της νεανικής σας hairline. Μια ώριμη hairline είναι συνήθως 1-1.5cm πάνω από αυτή. Σε άνδρες που πάσχουν από ΑΑ η hairline υποχωρεί πάνω από αυτό το όριο. Επίσης υπάρχει και σημαντική υποχώρηση στα temples. Όλες μας οι αναφορές για πυκνότητα κλπ αφορούν την ώριμη hairline.

Για χρόνια οι γιατροί πίστευαν ότι τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής μεγάλωναν ως μεμονωμένες τρίχες. Στην πραγματικότητα όμως τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής μεγαλώνουν σε μικροσκοπικές ομάδες των 1-4 τριχών το καθένα (και πιο σπάνια των 5 ή 6). Αυτές οι ομάδες ονομάζονται "τριχοθυλάκια" (follicular units ή grafts). Η ονομασία follicular unit (FU) είναι ιστολογικός όρος και αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον Headington το 1984. Ο ακριβής ορισμός είναι: «pilosebaceous unit as disclosed at the mid-dermal level» . Ο Headington παρατήρησε ότι η πυκνότητα της follicular unit (FU) ήταν περίπου μία ανά τετραγωνικό χιλιοστό.

d-anatomy-and-physiology-of-the-hair-and-skin-4-728.jpg

Ο Headington δεν ανάλυσε την ανατομία της τρίχας στην επιφάνεια του κρανίου. Όμως η ανατομία στην επιφάνεια του κρανίου είναι αυτή που ενδιαφέρει περισσότερο για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Έτσι, ο πιο δόκιμος όρος είναι αυτός του follicular group (FG). Οι τρίχες τις περισσότερες φορές εξέρχονται του δέρματος σε ομάδες είτε από το ίδιο κανάλι είτε από διαφορετικά αλλά γειτονικά κανάλια. Σε αυτή την περίπτωση ανήκουν μεν στο ίδιο follicular group (FG) αλλά μπορεί να αποτελούνται από διαφορετικά follicular units (FU). Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν σε άτομα με υψηλή πυκνότητα τα FG πλησιάζουν το ένα το άλλο. Εκεί είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κάποιος αν οι ομάδες τριχών προέρχονται από ένα ή περισσότερα FU.

5 hair group surface.jpg
3 hair and 2 hair groups.jpg

Για αυτούς τους λόγους δεν είναι σωστό να αποκαλούμε τις παρατηρούμενες τρίχες που εξέρχονται του δέρματος σαν ομάδες με την ορολογία FU αλλά με την ορολογία FG.

Υπάρχουν 3 ειδών πυκνότητες οι οποίες πρέπει να αξιολογούνται πριν κάθε μμ.

Η πρώτη είναι η hair density (πυκνότητα τριχών) και αφορά των συνολικό αριθμό τριχών (terminal hairs) ανά τετραγωνικό εκατoστό.

Η δεύτερη είναι η follicular density (πυκνότητα τριχοθυλακίων) και αφορά των αριθμό των follicular groups (FG) ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Η τρίτη είναι η hairs per FG (ο αριθμός των τριχών ανά follicular group ή λόγος) και προκύπτει έμμεσα, αφού είναι το πηλίκο της hair density δια της follicular density.

O Bernstein και Rassman ερεύνησαν σε βάθος την κατανομή των FU στο ανθρώπινο κρανίο. Βρήκαν, επιβεβαιώνοντας τις μετρήσεις του Headington, ότι ο απόλυτος αριθμός των FU ανά μονάδα μέτρησης είναι σταθερός και ισούται περίπου με 1FU ανά τετραγωνικό χιλιοστό. Αυτό που καθορίζει μεγαλύτερες ή μικρότερες πυκνότητες (hair densities) είναι ο λόγος των hairs per FU.

Τα FG ακολουθούν συμμετρικά μοτίβα, συνήθως τριγωνικά, παρόλο που πολλές φορές είναι ακανόνιστη η διάταξή τους εντός του μοτίβου.

triangular donor.jpg

Ο Jimenez and Ruifernandez εισήγαγαν την παρακάτω φόρμουλα για να υπολογίσουν την απόσταση L μεταξύ των FU (μετρημένη από κέντρο σε κέντρο):

formula.jpg , όπου n η πυκνότητα FU/cm2

Η μέση απόσταση L μεταξύ των FU κυμαίνεται από 1.0mm (για υψηλές πυκνότητες 200 τρίχες/cm2) έως 1.4mm (για χαμηλές πυκνότητες 140 τρίχες/cm2).

Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αποκαλύπτει μια σημαντική διασπορά στην μετρηθείσα πυκνότητα μαλλιών (hair density) στο τριχωτό της κεφαλής των ανδρών εκφραζόμενη σαν τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό (terminal hairs per square centimeters), όπως καθορίζεται από ανατόμους της επιφάνειας, μικροσκοπικές ιστολογικές μελέτες, και από τα ευρήματα των χειρουργών αποκατάστασης μαλλιών. Να σημειωθεί ότι αυτά τα ευρήματα επηρεάζονται σημαντικά από την ηλικία και την φυλή. Είναι γνωστό ότι η πυκνότητα μειώνεται όσο αυξάνεται ή ηλικία ανεξάρτητα από την ύπαρξη αλωπεκίας. Οι Καυκάσιοι έχουν την μεγαλύτερη πυκνότητα (περίπου 200 τρίχες ανά cm2, ακολουθούμενοι από τους Aσιάτες (170 τρίχες ανά cm2) και τους Αφρικάνους (160 τρίχες ανά cm2). Ακόμα και μεταξύ των Καυκάσιων, διαφοροποιήσεις στην πυκνότητα είναι συνηθισμένες μεταξύ διαφορετικού χρώματος μαλλιών (οι ξανθοί έχουν συνήθως μεγαλύτερη πυκνότητα από τους μελαχρινούς) και διαμέτρου τρίχας. Επίσης, ρόλο παίζει αν η τρίχα είναι ίσια ή σγουρή. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η μετρηθείσα πυκνότητα στην επιφάνεια είναι μεγαλύτερη από την πυκνότητα στην mid-dermal επιφάνεια.


O Headington (1984) μέτρησε πυκνότητες 160 - 280 τριχών (terminal hairs) ανά τετραγωνικό εκατοστό σε άνδρες χωρίς αλωπεκία. Ανατόμοι επιφάνειας έχουν βρει μέσο όρο πυκνότητων που κυμαίνονται από 154 έως 240 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο επιφάνειας, ο Barman et al βρήκε στο μετωπιαίο του τριχωτού της κεφαλής ανδρών ηλικίας 16-46 ετών πυκνότητες κατά μέσο όρο περίπου 210 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό. O Limmer (1997) βρήκε μια διασπορά από 120-240 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Συνοψίζοντας τις πυκνότητες που διαπίστωσαν όλοι οι παραπάνω ερευνητές φαίνεται με εύλογη βεβαιότητα ότι η φυσικά απαντώμενη πυκνότητα στο ενήλικο αρσενικό βρίσκεται σε μία περιοχή από 130 έως 280 τριχών ανά τετραγωνικό εκατοστό. Μία μέση πυκνότητα εκτιμάται κοντά στις 180-200 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Όσον αφορά την follicular density κυμαίνεται από 60-100FU/cm2 με τον μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω 80FU/cm2. (O J.Cole μέτρησε σε δείγμα 67.5% white, 12.5% Asian/non-Indian, 10% Middle Eastern, 5% Hispanic, and 5% Asian/ Indian μέσο όρο 85FU/cm2 με διαπορά +/- 12FU/cm2). Και εδώ η φυλή παίζει ρόλο (οι Καυκάσιοι έχουν μεγαλύτερες πυκνότητες - με τούς ξανθούς 20% παραπάνω και τους κοκκινότριχους 20% λιγότερο, οι μαύροι και οι Ασιάτες τις μικρότερες).

Ο λόγος (hair per FG) είναι για τους μαύρους ο μεγαλύτερος με την πλειοψηφία των FU να είναι 3τριχα, ενώ για τους Ασιάτες να είναι 1τριχα και 2τριχα. Η πλειοψηφία των μαλλιών στους Καυκάσιους είναι 2τριχα. H δεύτερη πιο κοινή ομάδα είναι τα 3τριχα. Μόνο σε άτομα με πολύ χαμηλή πυκνότητα μαλλιών (με σοβαρή ΑΑ) τα 1τριχα υπερισχύουν των 3τριχων. Η προοδευτική τριχόπτωση είναι πιθανώς αυτή που ορίζει αυτή την δυναμική αλλάζοντας τις αναλογίες των hair/FU. Επομένως 3τριχα FU μετατρέπονται σε 2τριχα, 2τριχα σε 1τριχα και ορισμένα από τα 1τριχα εξαφανίζονται. Έτσι ενώ ο συνολικός αριθμός FU παραμένει σταθερός (άρα και η FU πυκνότητα), ο αριθμός των 1τρίχων αυξάνεται με συνέπεια να πέφτει ο λόγος hairs/FU και να μειώνεται ο συνολικός αριθμός τριχών ανά cm2 (hair density). H απόσταση μεταξύ των FU παραμένει σταθερή από 1.0-1.4mm όπως προαναφέρθηκε. Ο λόγος στους Καυκάσιους κυμαίνεται στο σύνολο του κρανίου περίπου στα 2.0-2.2 FU/cm2.

Η πυκνότητα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή του κρανίου. Είναι κοινή πεποίθηση πως η περιοχή του πίσω μέρους της κεφαλής (occipital area) έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το μπροστινό μέρος (hairline). H συνήθης FU πυκνότητα του πίσω μέρους κυμαίνεται από 65-85FU/cm2 και 120-200 τρίχες/cm2 λόγω του υψηλού λόγου (αρκετά 3+/τριχα). Οι πυκνότητες στην hairline κυμαίνονται από 40-80FU/cm2 για άνδρες από 25-70 ετών, με μικρότερο λόγο από την occipital area λόγω της ύπαρξης αρκετών 1τρίχων στο μπροστινό μέρος της hairline. Οι πλάγιες μπροστινές περιοχές έχουν ακόμη μικρότερη FU πυκνότητα, από 25-65FU/cm2.

Σχολιασμός του παρόντος νήματος μπορεί να γίνει εδώ:
http://www.hairlossgr.com/threads/Συζήτηση-γύρω-από-τις-βασικές-αρχές-μμ.11202/
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα