Νέα/Γενική συζήτηση

Άκης

Administrator
Επειδή πολλοί είναι που ενδιαφέρονται για την σωστή διατροφή, σε αυτό το thread μπορούμε να συζητάμε οτιδήποτε αφορά την σωστή διατροφή, όπως βασικοί κανόνες, έρευνες, δοκιμές είτε για κάποια αποκλειστική ανάγκη (πχ γυμναστήριο, θεραπεία), είτε απλώς για καλύτερη ποιότητα ζωής, διάφορα νέα σχετικά με κακές συνήθειες της διατροφής, σχετικά video, μύθους σχετικά με την διατροφή κλπ.

Αυτό το thead ας μην το αναλώσουμε σε θεωρίες συνωμοσίας και ειρωνικά σχόλια plz και να το κρατήσουμε "καθαρό" από συμβουλές για συμπληρώματα δια(σ)τροφής και άλλες παπ@ριές της βιομηχανίας.
Μιλάμε για "απλή" και σωστή διατροφή.

Ότι θα αναφέρεται εδώ αποτελούν απλώς απόψεις. Εγώ προσωπικά δεν είμαι ούτε γιατρός, ούτε φυσικά και διατροφολόγος, οπότε καλό είναι κάποιος να μιλήσει πρώτα με τον γιατρό-διατροφολόγο του.

Η ιδέα για το thread αυτό δεν είναι δική μου αλλά ενός μέλους του forum.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Άκης

Administrator
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Στο θέμα δίαιτα, υπάρχει ένας κοινός μύθος. Για να χάσεις κιλά, πρέπει να κόψεις θερμίδες για κάποιο x διάστημα. Αλλά αν το ψάξεις θα δεις ότι είναι λάθος αυτήν η προσέγγιση.
Το να μειώσεις από το σώμα σου θερμίδες, ειδικά σε υπερβολικό βαθμό που κάνουν οι περισσότεροι, οδηγεί σε ανεπάρκεια διατροφικών στοιχείων στο σώμα σου.

Το σώμα μας είναι μια (τέλεια) μηχανή, που σαν μηχανή χρειάζεται το απαραίτητο καθημερινό καύσιμο της, ανάλογα μες τις ανάγκες του καθενός.
Έτσι η μείωση των θερμίδων, έχει σαν αποτέλεσμα να πεινάμε συχνά, καθώς το μυαλό στέλνει συνεχώς το σήμα "χαμηλά ποσοστά τροφής" στο στομάχι, ώστε να ζητά περισσότερο φαγητό.
Αυτό έχει σαν κατάληξη την λήψη τελικά περισσοτέρων θερμίδων από όσες έχουμε καθημερινά ανάγκη.

Έπειτα από μια εβδομάδα εξαντλητικής δίαιτας, το σώμα μας προσπαθεί να "πολεμήσει" αυτήν την απώλεια μειώνοντας τον μεταβολισμό, ώστε να μειώσει όσο ποιο πολύ μπορεί την καύση των θερμίδων, αλλά επίσης μειώνει και την ορμόνη λεπτίνη (παρατηρείται σε δίαιτες υπερβολικά χαμηλές σε θερμίδες), η οποία και είναι υπεύθυνη για την καύση του επιπλέον λίπους αλλά και του μεταβολισμού.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο φαγητό σαν λίπος, μιας και πλέον προσπαθεί να μην το κάψει και έτσι αυτό θα μας γυρίσει μπούμερανγκ καθώς θα θεωρήσουμε σωστό να μειώσουμε και άλλο την πρόσληψη θερμίδων αλλά και να κάψουμε το επιπλέον λίπος, είτε με υπερβολική γυμναστική είτε με τα ανάλογα συμπληρώματα διατροφής που πλασάρουν στα γυμναστήρια.
Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να κρατάει λίπος για ώρα ανάγκης, κάτι σαν ρεζέρβα σας πούμε και φυσικά δεν γνωρίζει αν έχουμε κατοχή και δεν λαμβάνουμε φαγητό ή ότι κάνεις δίαιτα. Το σώμα δουλεύει το ίδιο.

Μια καλή λύση είναι να τρως φαγητά τα οποία θα σε κρατάνε χορτάτο αλλά θα σε βοηθούν να μειώσεις και το συσσωρευμένο λίπος.
Οι θερμίδες αλλά και τα λιπαρά, διαφέρουν από τροφή σε τροφή και δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στο σώμα μας.

Μερικές πηγές:
Λιπαρά

Σαν λιπαρά, έχουμε τα κακά και τα καλά λιπαρά. Τα καλά λιπαρά που είναι τα προτιμότερα, περιέχονται σε τροφές όπως η ελιά, το λινάρι, η καρύδα, το αβοκάντο αλλά και οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, αμύγδαλα και τα φιστίκια αιγίνης.
Επίσης καλή πηγή είναι και τα ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός. Τα καλά λιπαρά δεν έχουν καμία σχέση με τα κακά λιπαρά που παίρνουμε από τις περισσότερες τροφές. Ένα καλό που έχουν είναι ότι μας βοηθούν να μειώσουμε το συσσωρευμένο λίπος που έχουμε στο σώμα μας.
Επίσης, ο οργανισμός μας, κατά την κατανάλωση λιπαρών, αυξάνει τον μεταβολισμό μας κατά 5% και για να χωνέψει/επεξεργαστεί/αφομοιώσει 1000 θερμίδες που έχουμε λάβει από λιπαρές τροφές, θα χρειαστεί 50 θερμίδες, γιατί όπως είπα το σώμα μας είναι μηχανή που απαιτεί ενέργεια για να κάνει κάτι. Όπως αυτήν την στιγμή που σκέφτεσαι αυτά που αναφέρω, καις θερμίδες :)

Υδατάνθρακες
Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, είναι κακό (όπως και οι δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες). Ωστόσο υπάρχουν και εδώ οι λάθος και οι σωστοί (ή καλοί) υδατάνθρακες, τους οποίους και πρέπει να καταναλώνει κανείς.
Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε είναι οι κακοί και περιέχονται σε αναψυκτικά, γλυκά, ζαχαρωτά, παγωτά, δημητριακά, ψωμί και σε ότι άσπρο, όπως μακαρόνια, ρύζι κλπ.
Ειδικά τα "άσπρα" φαγητά, είναι και αυτά που μας κρατάνε την κοιλιά αυξημένη σαν σωσίβιο.
Τροφές με σωστούς υδατάνθρακες, είναι τα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης.
Όταν τρώμε υδατάνθρακες, το σώμα μας αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 10% (περισσότερο για τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, λιγότερο για επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη). Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας, για να χωνέψει/επεξεργαστεί/αφομοιώσει 1000 θερμίδες από υδατάνθρακες, καίει 100 θερμίδες.

Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι αυτές που καίνε και περισσότερες θερμίδες, αφού η κατανάλωση τους αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 20-30%, ενώ μειώνει και την όρεξη. Επειδή η πρωτείνη είναι σύνθετη τροφή, ο οργανισμός μας για να χωνέψει/επεξεργαστεί/αφομοιώσει 1000 θερμίδες από πρωτείνη, θέλει 300 θερμίδες. Έτσι, με λίγα λόγια, χάνεις 300 θερμίδες , άρα μένουν 700 για τον οργανισμό.
Η πρωτείνη επίσης βοηθά στην μυική ανάπτυξη (μαζί με άσκηση) και για κάθε κιλό μυικής μάζας που θα παίρνεις, θα καις επιπλέον θερμίδες, οι οποίες θα πηγαίνουν στην διατήρηση των μυών.

Με λίγα λόγια, αν τρώει κανείς τροφές (ή snack) πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες που απορροφούνται αργά από τον οργανισμό (οι καλοί που λέμε) και καλά λιπαρά, τότε εκτός ότι κάνει καλό στην υγεία του, βοηθά το σώμα του να αυξήσει τον μεταβολισμό του και να διώξει το περιττό λίπος, ενώ δεν θα πεινάει. εδικά αν σπάσει τα γεύματα του σε πολλά την ημέρα.
 

Άκης

Administrator
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Μερικές σημαντικές (ίσως) έρευνες:
-Η κανέλα είναι πολύ επωφελής για τους διαβητικούς (σε ποσότητα 1γρ/μέρα) και στους bodybuilders (σε ποσότητα 3γρ/μέρα). [Έρευνα]
-Ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο στο έντερο. [Έρευνα]
-Τα ξηροψημένα αλλά και τηγανητά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο (?).
-Τα χάμπουργκερ και οι τηγανιτές πατάτες, χειροτερεύουν το άσθμα. Πηγή #1, #2
-Το τσάι και ο καφές εμποδίζουν από καρδιακή πάθηση. Πηγή #1, #2
 

Άκης

Administrator
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Και μερικά video:
http://www.youtube.com/watch?v=SBBFTpTMUbc

http://www.dailymotion.com/video/xeqjbh_τρόφιμα-α-ε_people

http://www.youtube.com/watch?v=NaYPmHHP5S0

http://www.youtube.com/watch?v=mYyDXH1amic
 

Άκης

Administrator
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Ενδιαφέρων παρουσιάζει η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων αθλητών και η μια είναι "Η δίαιτα του παλαιστή" και η άλλη η "Δίαιτα δρομέα". Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν όλα αυτά, αλλά το προσθέτω.
Τώρα για να ακολουθήσει κάποιος την συγκεκριμένη διατροφή θα πρέπει να κάνει δυο δουλειές, όπου η μια θα'ναι για να πληρώνει την διατροφή του.
Η διατροφές αυτές έχουν δημοσιευτεί εδώ.

Η δίαιτα του παλαιστή
Πρωινό
Παξιμάδια κριθαρένια
Γάλα
Ελιές 4-5
Μέλι 3-4 κουταλιές
Καρύδια και σύκα 4-6

Γεύμα
Κρέας από κατσίκι, κοτόπουλο ή λαγό, ψητό στη σχάρα
Πουρές από μπιζέλια
Σαλάτα χόρτα, ήμερα ραδίκια με 2 κουταλιές ελαιόλαδο
Τυρί κατσικίσιο ψημένο στη σχάρα, 1 κομμάτι
Ψωμί κριθαρένιο 3 φέτες
Μήλο 1 (ή φρούτο εποχής)

Ενδιάμεσα
Σύκα ή δαμάσκηνα (2-3)
Γάλα κατσικίσιο 1-2 ποτήρια
Ψωμί μαύρο 1 φέτα
Μέλι 3-4 κουταλιές
Αμύγδαλα 5

Δείπνο
Ψάρι, σαρδέλες φρέσκες ψητές στη σχάρα
Πλιγούρι με γάλα και λίγο τυρί
Σαλάτα με λάχανο, σέλινο, δυόσμο, φρέσκο κρεμμύδι, ραπανάκι, ρόδι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, λίγο κόκκινο κρασί και ελάχιστο μέλι
Ψωμί κριθαρένιο 2-3 φέτες
Σύκα 3
Κρασί κόκκινο νερωμένο

Προ του ύπνου
Γιαούρτι ή γάλα, 1 ποτήρι
Μέλι 3-4 κουταλιές
Αμύγδαλα 5 ψημένα

Η δίαιτα του δρομέα (μικρών αποστάσεων)
Πρωινό
Αφέψημα από αρωματικά βότανα, όπως τσάι του βουνού για αποτοξίνωση ή 1 ποτήρι υδρόμελι (μείγμα νερού και μελιού)
Γάλα κατσικίσιο 1 ποτήρι
Σύκα φρέσκα 3-4 ή φρούτα εποχής
Ελιές 4-5
Παξιμάδια κριθαρένια 2 μέτρια
Μέλι 3 κουταλιές

Γεύμα
Πουρές από ρεβίθια ή πλιγούρι με γάλα και λίγο τυρί
Σαλάτα με μαρούλι, αγγούρι, σέλινο, σταφίδες, ρόδι, τυρί κατσικίσιο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι - πιπέρι
Κριθαρένιο ψωμί 3 φέτες
Μήλο 1 (ή 1 φρούτο εποχής)

Ενδιάμεσα
Σταφύλι, 1 μικρό τσαμπί
Γιαούρτι ή γάλα, 1-2 ποτήρια
Ψωμί μαύρο 1 φέτα
Μέλι 2 κουταλιές

Δείπνο
Χοιρινή μπριζόλα ψητή στη σχάρα ή 1 ψάρι ψητό
Σαλάτα 1 πιάτο με λάχανο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο σκόρδο, άνηθο με δύο κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, σουσάμι και ελάχιστο μέλι
Ψωμί σταρένιο 2-3 φέτες
Δύο σύκα (ή 1 φρούτο εποχής)
Κρασί νερωμένο, 1 ποτήρι

Προ του ύπνου
Γάλα κατσικίσιο 1 ποτήρι
Μέλι 2 κουταλιές
Καρύδια 3-4
 

tropheus

Well-Known Member
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Να προτείνω ένα super και πλήρες πρωϊνό για όσους γυμνάζονται αλλά και για όσους τους ενδιαφέρει η σωστή διατροφή.

Σε μια κούπα ρίχνουμε :
- το χυμό από 2 στυμμένα πορτοκάλια,
- 6 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού βρώμη,
- 1 κουταλιά μέλι,
- λίγη (ή αρκετή ανάλογα με τα γούστα) κανέλα.

Ανακατεύουμε ελαφρά και έχουμε ένα τέλειο ρόφημα που δεν προκαλεί καούρες, έχει τέλεια γεύση και δίνει τρομερή ενέργεια.

Είναι ΤΕΛΕΙΟ !!!
 

dk1984

Member
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

http://www.awakengr.com/2013/06/10-super.html#ixzz2Vd79G2ae
αυτο που ποσταρε ο Turbobox το ποσταρω και εδω.Να υπαρχουν μαζεμενες οι πληροφοριες οσον αφορα τη διατροφη
 

Άκης

Administrator
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Η περίφημη δίαιτα Ντουκάν και οι πρωτεΐνες. Μπορούμε να αδυνατίσουμε τρώγοντας;

Δίνοντας σε έναν οργανισμό τροφές με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, εστιάζει στην πρόσληψη των πρωτεϊνών που χρειάζεται για να επιβιώσει και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων του. Επειδή οι πρωτεΐνες είναι μακρομόρια που σχηματίζουν μακριές αλυσίδες, των οποίων τα βασικά δομικά στοιχεία (τα αμινοξέα) ενώνονται μεταξύ τους με ισχυρούς δεσμούς, η διάσπασή τους απαιτεί μεγάλη θερμιδική κατανάλωση για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, επιτυγχάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο το επιθυμητό αποτέλεσμα της απώλειας βάρους.
 

panoslydios

New Member
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Άκης είπε:
Η τυχαία φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη από κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες

Ακούγεται κουφό, αλλά διαβάστε το άρθρο λέει πολλά χρήσιμα πράγματα σχετικά με τα φρούτα και τις μείξεις τους.

Σωστο τα γλυκα πρεπει να τρωγονται μαζι με τα αλλα γλυκα.
Και τα ξινα φρουτα πρεπει να τρωγονται μαζι με αλλα ξινα.

Ο ανθρωπος ειναι κατεξοχην φρουτοφαγος. Καλυτερα να ανακατευει
φρουτα παρα να ανακατευει κρεατα.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Turbobox

New Member
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Άκης είπε:
Η τυχαία φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη από κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες

Ακούγεται κουφό, αλλά διαβάστε το άρθρο λέει πολλά χρήσιμα πράγματα σχετικά με τα φρούτα και τις μείξεις τους.

WTF ?? Τελικά θα τρελαθούμε με το θέμα της διατροφής , εκεί που λες ξέρω τι παίζει, βγαίνει κάτι καινούριο και στα αλλάζει όλα..
 

panoslydios

New Member
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Turbobox είπε:

Τις προαλλες διαβαζα πως το κρεας θεωρειται βιοχημικα εξαρτηση.
Μικρος μου λεγαν οτι αρνιομουν να φαω κρεας και να φανταστεις
ουτε καν που το θυμαμαι. Το εχω κοψει εδω και εβδομαδες.

Γενικα οσο πιο ωμο ειναι ενα φαγητο(φρουτα λαχανικα) τοσο πιο βιοδιαθεσιμο.
 

Άκης

Administrator
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Τοξική «βόμβα» φρούτων και λαχανικών
Σάλο προκαλούν τα στοιχεία που προέκυψαν από αναλύσεις της Greenpeace σε φρούτα και λαχανικά στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση δεκάδες επικίνδυνα φυτοφάρμακα καταλήγουν στο πιάτο μας.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα «κοκτέιλ» χημικών σε φρούτα και λαχανικά που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τόσο την υγεία μας, όσο και στο οικοσύστημα.


Περισσότερα
 

panoslydios

New Member
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Άκης είπε:
Τοξική «βόμβα» φρούτων και λαχανικών
Σάλο προκαλούν τα στοιχεία που προέκυψαν από αναλύσεις της Greenpeace σε φρούτα και λαχανικά στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση δεκάδες επικίνδυνα φυτοφάρμακα καταλήγουν στο πιάτο μας.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα «κοκτέιλ» χημικών σε φρούτα και λαχανικά που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τόσο την υγεία μας, όσο και στο οικοσύστημα.


Περισσότερα

Απο πουθενα δεν τη γλυτωνουμε.
Αυτοι οι βλακες δεν καταλαβαινουν οτι κανουν κακο οχι μονο στο οικοσυστημα αλλα και στον ευατο τους.

Μονο ενας βλακας θα εβαζε ή θα δεχοταν να βαζει δηλητηρια για να κρατησει κατι σε ζωη.
 

GOMI

Moderator
Μέλος του προσωπικού
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Δεν νομίζω ότι η διατροφή θα έχει και πολύ νόημα σε λίγο καιρό...

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=525136

O codex alimentarius σε όλο του το μεγαλείο!!!
 

athenian

Well-Known Member
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

αλητες με τα φαρμακα τους μεσα στις τροφες μας αρρωσταινουν και τωρα κοιτανε να εχουν και την παραγωγη τροφων χωρις τροφες στην ουσια.σε λιγο θα απαγορευσουν και το να εχεις φαγητο στο σπιτι και θα πρεπει να παιρνεις μονο οτι και οταν στο δινουν αυτοι.
 

panoslydios

New Member
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

Παντως οτι και να λεμε,εδω στο εξοχικο μου οι συκιες και οι πορτοκαλιες
ειναι γεματες και πεφτουν χαμενα τα φρουτα,που σημαινε οτι οι ανθρωποι
ειτε βαριουνται ειτε δεν ξερουν ειτε τους αρεσει να αυτοδηλητηριαζονται με
πλαστικες τροφες.

το μπιφτεκακι του σωληνα το βλεπω να το αποδεχονται ανετα.
 

athenian

Well-Known Member
RE: Διατροφή και υγεία [Απόψεις/Νέα]

θα πεταξουν καμια νοσο τυπου τρελων αγελαδων και θα βγαλουν ολα τα ζωντανα αχρηστα,θα αρρωστησει και αρκετος κοσμος και μετα να δεις πως θα το αποδεχθουμε το μπιφτεκακι του σωληνα.εως και σωτηριο θα μας φανει.
 
Μπλουζα