Nutella [να το φάω;]

Άκης

Administrator
Η Nutella είναι κρέμα φουντουκιού με κακάο, η οποία μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους (σε κρέπες, ψωμί κλπ). Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά της και κατά πόσο είναι ιδανική για μικρούς και μεγάλους.

Ένας Καναδός φυσικός, ο Dr Yoni Freedhoff, ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο προϊόν και έπειτα από έρευνα, κατέληξε ότι δεν πρέπει να το καταναλώνουμε, ειδικά να το δίνουμε σε παιδιά, επειδή περιέχει υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και φοινικέλαιου, σε σχέση με φουντούκια και κακάο. Στο video που παραθέτω στο τέλος, μπορείτε να δείτε περισσότερα.

![](CZWeSd6WwAE7VOx.jpg)

Τα συστατικά της, σύμφωνα με το επίσημο site της Ferrero [1], είναι:
Ζάχαρη, φοινικέλαιο, φουντούκια (13%), κακάο αποβουτυρωμένο (7,4%), γάλα αποβουτυρωμένο σε σκόνη (6,6%), ορός γάλακτος σε σκόνη.

Σύμφωνα με τον Freedhoff, δύο κουταλιές του γλυκού Nutella περιέχουν πέντε φουντούκια, μισή κουταλιά φοινικέλαιου και 5,5 κουταλιές ζάχαρη.


Πριν λίγο καιρό μάλιστα, η Ferrero έχασε 3 εκ. δολάρια σε δικαστική υπόθεση, όταν μια μητέρα από την Καλιφόρνια την κατηγόρησε για χρήση παραπλανητικών διαφημίσεων σχετικά με την Nutella, κάνοντας την να πιστέψει ότι είναι καλό προϊόν για το παιδί της [2].

Σχετικά με το φοινικέλαιο, παλαιότερα υπήρχαν αποδείξεις ότι η κατανάλωση φοινικέλαιου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση του είναι ασφαλής [3, 4].

Αυτό δεν σημαίνει ότι το φοινικέλαιο δεν παχαίνει. Σε μια έρευνα, οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με διάφορα είδη ελαίων, μεταξύ των οποίων και το φοινικέλαιο [5]. Κατέληξαν λοιπόν, ότι ανεξάρτητα των ελαίων που θα καταναλωθούν, το αποτέλεσμα ήταν "μεγάλη φλεγμονή του λιπώδη ιστού", με εξαίρεση το Κραμβέλαιο ή λάδι Κανόλα, το οποίο και παρουσίασε την λιγότερη φλεγμονή. Η κατάσταση της φλεγμονής του λιπώδους ιστού αποτελεί αίτιο που περιορίζεται τη δράση της ινσουλίνης αυξάνοντας, με το τρόπο αυτό, την ινσουλινοαντίσταση.

Μάλιστα, έχει γίνει και σχετικό πείραμα από ερευνητές του University of Uppsala στην Σουηδία, αλλά και από ανεξάρτητο ερευνητή, όπου το ποσοστό λίπους στο σώμα του αυξήθηκε κατά 60% σε μερικές μόλις εβδομάδες κατανάλωσης προϊόντων με φοινικέλαιο [6].

Καλό είναι λοιπόν η Nutella να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα παχυντικό προϊόν, κυρίως των λιπαρών που περιέχει και φυσικά την μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα