Η φρουκτόζη είναι πιο τοξική από την ζάχαρη

Άκης

Administrator
Η φρουκτόζη για τους περισσότερους αποτελεί την καλύτερη λύση για την αντικατάσταση της ζάχαρης. Είναι φτηνή, είναι πιο γλυκιά από την ζάχαρη και είναι και... φυσική, αφού την μπερδεύουν με την -φυσική- φρουκτόζη που υπάρχει στα φρούτα.

Ωστόσο δεν θα αναφερθούμε στην φυσική φρουκτόζη, αλλά στην επεξεργασμένη φρουκτόζη που γίνεται από το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης και χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικές ουσίες σε μια ποικιλία τροφίμων και κυρίως αναψυκτικών (και να μην σου φανεί περίεργο αν μεγάλες καφετέριες την χρησιμοποιούν ως γλυκαντικό επίσης). Τα συγκεκριμένα σιρόπια παρασκευάζονται από καλαμπόκι και σιτάρι (HFCS) και για τις εταιρίες είναι το καλύτερο συστατικό, αφού και φτηνότερη λύση είναι, αλλά και τα σιρόπια αυτά είναι πιο γλυκά από την ζάχαρη με αποτέλεσμα οι εταιρίες να βάζουν λιγότερη ποσότητα, άρα ακόμη περισσότερο κέρδος. Τελευταία μάλιστα την ονομάζουν και σαν "Σιρόπι καλαμποκιού" (Corn syrup) στα προϊόντα τους, αλλά στην ουσία είναι τα κλασικά HFCS.

Παρότι οι κίνδυνοι της έχουν αναφερθεί πολλές φορές, ωστόσο σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι η φρουκτόζη είναι πιο τοξική από την ζάχαρη.

Στην συγκεκριμένη έρευνα λοιπόν κράτησε 32 εβδομάδες και έγινε με τρόπο που έδιναν στα ποντίκια τροφή ανάλογη με αυτήν που τρώνε οι περισσότερη άνθρωποι και περιείχε σουκρόζη και HFCS. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα θηλυκά ποντίκια που κατανάλωσαν τροφές που περιείχαν HFCS πέθαναν αρκετά νωρίτερα και παράλληλα είχαν πολύ μικρή ικανότητα αναπαραγωγής, ενώ τα αρσενικά ποντίκια δεν έδειξαν καμία διαφορά στην τοξικότητα των τροφών που περιείχαν είτε HFCS, σουκρόζη ή ζάχαρη. Αυτό, για τους ερευνητές, είχε σαν αποτέλεσμα να καταλήξουν ότι όλα τα γλυκαντικά προσθετικά στα τρόφιμα είναι κατά κάποιον τρόπο τοξικά για τον οργανισμό, αλλά το HFCS είναι το χειρότερο όλων.

Σημειώστε επίσης ότι η χρήση κάποιων άλλων τεχνητών γλυκαντικών δεν αποτελεί λύση, ούτε η χρήση των "light" εκδόσεων κάποιων προϊόντων, αφού είναι εξίσου επικίνδυνα. Αντί αυτού, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια φυσικά γλυκαντικά.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα