Το καλύτερο γλυκαντικό και υποκατάστατο ζάχαρης

Άκης

Administrator
Προσωπικά, έχω μεγάλη γευστική απαίτηση από τα γλυκαντικά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χρήση στον καφέ. Χίλια καλά να κάνουν στον οργανισμό, αν η γεύση τους είναι χάλια, τότε προτιμώ να καταναλώνω την ζάχαρη. Ωστόσο, έπειτα από αρκετές δοκιμές σε διάφορα γλυκαντικά, κατέληξα στο καλύτερο γευστικό (και όχι μόνο) υποκατάστατο της ζάχαρης και μάλιστα επιβεβαιωμένο με έρευνες.

Και ο λόγος για την ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης και ανευρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά [1]. Περιέχει λιγότερες θερμίδες (2.4 ανά γραμμάριο) και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (13) από την ζάχαρη (65). Σε κλινικές δοκιμές μάλιστα, η ομάδα που κατανάλωνε συμπληρώματα ξυλιτόλης, είχε χάσει βάρος [2], σε σχέση με την ομάδα που κατανάλωνε ζάχαρη.

Γευστικά πάντα, είναι άψογο. Έχει σχεδόν ίδια γεύση με την ζάχαρη, ενώ αφήνει μια ελαφρά νότα δροσιάς, όταν την δοκιμάσετε σκέτη (σε ροφήματα δεν φαίνεται). Επίσης, η υφή της είναι ίδια με την ζάχαρη, σε σημείο μάλιστα που αν τις βάλετε δίπλα-δίπλα, δεν μπορείτε να τις ξεχωρίσετε εύκολα με το μάτι.

![Έτσι είναι η ξυλιτόλη.](xylitol2-1.jpg)

Αν και τα οφέλη της ξυλιτόλης δεν είναι άγνωστα, αφού προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η ξυλιτόλη συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών διαταραχών [3], σε αυτό το άρθρο θα δούμε μια επιπλέον ματιά στα οφέλη της.

Σε μια σχετικά πρόσφατη έρευνα, τα αποτελέσματα της έδειξαν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων ξυλιτόλης μείωσαν τα επίπεδα σακχάρου και φρουκτοζαμίνης, ενώ βελτίωσε και την ανοχή στη γλυκόζη, σε σύγκριση με την σουκρόζη (ζάχαρη), σε μη διαβητικά ποντίκια [4].

Σε έρευνα του 2014, η ξυλιτόλη ξεχώρισε επίσης για τις αντί διαβητικές της ιδιότητες, δείχνοντας έτσι ότι είναι ένα ιδανικό υποκατάστατο ζάχαρης και συμπλήρωμα σε αντιδιαβητικές τροφές [5, 6], ενώ δεν είναι και λίγες οι έρευνες που αφορούν ανθρώπους (οι παραπάνω έγιναν σε ποντίκια).

Για παράδειγμα, σε μια έρευνα που γίνονταν χρήση τσίχλας με ξυλιτόλη, μειώθηκε η τερηδόνα [7]. Επίσης δρα σαν ανάλογο της GLP-1 και έτσι μπορεί να έχει οφέλη στην διαχείριση του σακχάρου [8].

Σε αντίθεση με τα άλλα γλυκαντικά, που παρότι δεν έχουν υδατάνθρακες, "χτυπάνε" κόκκινο στην έκκριση της ινσουλίνης [14], με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην παχυσαρκία, παρότι δεν έχουν θερμίδες, η ξυλιτόλη δεν έχει την ίδια αντίδραση, με αποτέλεσμα να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και οι διαβητικοί [9].

Η ξυλιτόλη αυξάνει τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε ως και 25% [10, 11], ενώ έχει θετική επίδραση και στην αυξητική ορμόνη [12].

Είναι όμως τόσο καλή στην υγεία που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα μεγάλες ποσότητες; Δεν το γνωρίζω (και δεν υπάρχει και κάτι μέχρι στιγμής που να λέει ότι είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο), αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει και μέτρο. Δηλαδή καλό είναι να μην κάνεις κατάχρηση της, με την λογική ότι δεν παίρνεις κιλά από αυτήν.

Ωστόσο η ξυλιτόλη είναι επικίνδυνη για τον σκύλο. Ναι, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου κινδυνεύει θανάσιμα αν καταναλώσει κάτι που την περιέχει και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα του σκύλου αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης όταν η ξυλιτόλη μπει στο αίμα τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπογλυκαιμία και τέλος τον θάνατο του ζώου από οξεία ηπατική ανεπάρκεια [13].

Στην αρχή του άρθρου αναφέρομαι για την γεύση της. Επειδή δοκίμασα και χρησιμοποιώ δύο προϊόντα, γι'αυτά αναφέρομαι και δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι όλα τα προϊόντα θα έχουν την ίδια γεύση [#1, #2]. Από τα δύο, το πρώτο έχει ελαφρώς καλύτερη γεύση, αν και δεν μπορείτε εύκολα να τα ξεχωρίσετε. Αν είστε λάτρεις του καφέ (ή άλλων ροφημάτων) και ψάχνετε το τέλειο υποκατάστατο ζάχαρης, δοκιμάστε την ξυλιτόλη και δεν θα θέλετε να δοκιμάσετε τίποτα άλλο μετά. Η αναλογία με την ζάχαρη είναι 1:1.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα