Είναι τα εντομοκτόνα επικίνδυνα;

Άκης

Administrator
Είναι απαραίτητα, ειδικά το καλοκαίρι. Ωστόσο, κατά πόσο είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο; Οι ερευνητές λένε ότι βάζουν την ζωή μας σε κίνδυνο.Ένα χημικό, το οποίο και είναι το επικίνδυνο, είναι το DEET (N,N-diethyl-m-toluamide, Ν διαιθυλομετατολουαμίδη, συστατικό που βρίσκεται στα περισσότερα εντομοαπωθητικά). Αναπτύχτηκε και δοκιμάστηκε από τον Αμερικανικό στρατό κατά την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου (σε περιοχές με πυκνή βλάστηση), το DEET είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των διαφόρων εντόμων.

Πειράματα σε έντομα και σε ένζυμα που προέρχονταν από ποντίκια και ανθρώπους, έδειξαν για πρώτη φορά ότι η ουσία αυτή δρα επιβλαβώς στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, κυρίως παρεμβαίνοντας στην ομαλή λειτουργία της ακετυλοχολίνης, του πιο κοινού νευροδιαβιβαστή στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το DEETμπλοκάρει ένα ένζυμο (ακετυλοχολινεστεράση) που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, διασπά την ακετυλοχολίνη, με συνέπεια να αυξάνεται σε τοξικό βαθμό το επίπεδο της τελευταίας, πράγμα που τελικά εμποδίζει τη μετάδοση των σημάτων μέσω των νευρικών συνάψεων.

Τα παρακάτω προφυλακτικά μέτρα μπορούν να ελαττώσουν την πιθανότητα εκδήλωσης παρενεργειών από τη χρήση της DEET:
  • Ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του εντομοαπωθητικού.
  • Κάντε λογική χρήση του εντομοαπωθητικού και εφαρμόστε το μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή ρούχα.
  • Τα εντομοαπωθητικά δεν πρέπει να εισπνέονται ή να λαμβάνονται από το στόμα και θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή τους με τα μάτια.
  • Να αποφεύγετε την εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα χέρια των παιδιών εξαιτίας του κινδύνου να έλθουν σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα τους.
  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ τα εντομοαπωθητικά σε τραύματα ή ερεθισμένο δέρμα.
  • Όταν εισέρχεστε σε εσωτερικούς χώρους και εφόσον δεν υπάρχει άλλος κίνδυνος έκθεσής σας σε έντομα, ξεπλύνετε με νερό το δέρμα που έχει έλθει σε επαφή με το εντομοαπωθητικό.
  • Εάν σημειωθεί κάποια ύποπτη αντίδραση στο εντομοαπωθητικό, θα πρέπει να ξεπλύνετε καλά το δέρμα που ήλθε σε επαφή με αυτό και να ζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα.
  • Οι έγκυοι και όσες θηλάζουν θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση εντομοαπωθητικών, αφού το 15% της ουσίας απορροφάται από το δέρμα.
Επίσης, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα σπρέι που περιέχει περμεθρίνη, για να το χρησιμοποιήσετε κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες στις περιοχές όπου διαμένετε και κοιμάστε. Για να επιτύχετε πρόσθετη προστασία κατά των κουνουπιών, τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα μπορούν να διαβραχούν ή να ψεκαστούν με περμεθρίνη. Η περμεθρίνη είναι ένα εντομοκτόνο που επιτρέπεται να χρησιμοποιείται και για τα ρούχα. Αν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της μπορεί να είναι αποτελεσματική για μεν τα ρούχα επί αρκετούς μήνες για δε τα κλινοσκεπάσματα επί μισό χρόνο. Η ουσία αυτή συνδέεται με το ύφασμα με τέτοιο τρόπο, ώστε μπορεί στη συνέχεια να πλυθεί κατ' επανάληψη, χωρίς να χαθεί η δραστικότητά της. Η εφαρμογή της επάνω στα ρούχα προλαμβάνει και την απορρόφησή της μέσω του δέρματος. Σε μερικές χώρες διατίθεται και η υγρή μορφή της δελταμεθρίνης.

Πηγές άρθρου:

in.gr, imerisia.gr, livescience.com
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα