Διατροφή. Μήπως μας τα λένε λάθος;

Άκης

Administrator
Όταν ψαχνόμουν για την διατροφή και την σχέση της με την τριχόπτωση, είχα πέσει στον όρο "όξινο αίμα" και έτσι άρχισα την σχετική αναζήτηση.
Προτού συνεχίσω, να αναφέρω ότι έχω δοκιμάσει πολλές διατροφές και δίαιτες, κυρίως λόγω ενασχόλησης μου με αθλητισμό.

Η διατροφή μας είναι -ίσως- το σημαντικότερο κομμάτι της καθημερινότητας μας και δεν είναι τυχαίο το "είσαι ότι τρως".

Η αναζήτηση μου λοιπόν, μου έδειξε έναν νέο τρόπο διατροφής μακριά από τα μέχρι στιγμής πρότυπά μου (και ίσως και τα δικά σου), την αλκαλική διατροφή, η οποία είναι εδώ και μερικά χρόνια γνωστή σε πολλούς και έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι βασικά η αλκαλική διατροφή και το όξινο αίμα
Η βασική θεωρία λέει ότι μιας και το 70% του σώματός μας είναι νερό, το νερό αυτό που αποτελεί το περιβάλλον που ζουν και αναπαράγονται τα κύτταρα είναι πολύ σημαντικό. Άλλωστε, το αίμα, το πολυτιμότερο υγρό μας, αποτελείται από 90% νερό.

Το περιβάλλον αυτό μέσα στο οποίο λειτουργεί ο οργανισμός μας, έχει ένα συγκεκριμένο PH, το οποίο είναι ένας δείκτης που μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα μιας χημικής ουσίας.

Το αίμα μας, λειτουργεί και σε απόλυτα συγκεκριμένο PH, με το 7,365 είναι το μαγικό νούμερο κάνοντας το αίμα μας ελαφρά αλκαλικό.
Οτιδήποτε παραπάνω από αυτόν τον αριθμό είναι αλκαλικό και οτιδήποτε παρακάτω, όξινο (το αναφέρω απλά).
Οι επιπτώσεις του όξινου αίματος αναφέρονται και εδώ (Αγγλικά).

Ο οργανισμός μας είναι μια θαυμάσια μηχανή. Προσπαθεί να επαναφέρει το PH στο στάνταρ νούμερο του, άσχετα το τι "σαβούρα" του δίνουμε εμείς. Ωστόσο, από αυτήν την διαδικασία, "περισσεύουν σκουπίδια", τα οποία πάνε, που αλλού, στο σώμα μας και συγκεκριμένα αποθηκεύονται σαν λίπος.
Εδώ να αναφέρω ότι υπάρχει και μια άλλη θεωρεία που λέει ότι το λίπος είναι αποθηκευτικός χώρος για ώρα ανάγκης (κάτι σαν τις καμπούρες των καμηλών).
Όπως και να έχει πάντως, το λίπος μας σώζει τη ζωή μιας και αν δεν υπήρχε το περιβάλλον του οργανισμού μας θα ήταν τόσο όξινο που δεν θα άντεχε να επιζήσει.

Ωραία όλα αυτά θα μου πεις, τι κάνει το αίμα μας όξινο;
Η σημερινή μας διατροφή. Γιαυτό και τα προβλήματα παχυσαρκίας (Αμέρικα πχ), αλλά και δυσλειτουργιών του σώματος όπως διαβήτης και χοληστερίνη.

Μερικές όξινες τροφές
Το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, τα μακαρόνια, το ψωμί και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Μερικές αλκαλικές τροφές
Όλα τα πράσινα λαχανικά, τα αβοκάντο, το μπρόκολο, η ντομάτα, αλλά και μερικοί ξηροί καρποί.

Όσο αφορά την διατροφή μας, εδώ μπερδεύεσαι. Γιατί μας λένε ότι κόψουμε τους υδατάνθρακες (Atkins), μας λένε να κόψουμε τα Mcdonald's τύπου φαγητά (Super Size Me), μας λένε να γυρίσουμε στα λαχανικά (Food Matters), να περιορίσουμε τις θερμίδες άσχετα αν τρώμε και από Mcdonald's (Fat Head), να υπολογίσουμε την διατροφή μας για να μειώσουμε τα επίπεδα ινσουλίνης (Insulin Resistance Diet, που είναι και η καλύτερη σε θεωρεία δίαιτα) και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ.

Ωστόσο, αν ασχολείσαι με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τα βάρη, θα σου περάσει από το μυαλό τι γίνεται με την πρωτεΐνη και το ασβέστιο που είναι απαραίτητα;Έτσι είναι φτιαγμένη η κοινωνία μας, έτσι έχουμε μάθει με τις παρωπίδες που μας περνάνε τα διάφορα μέσα και δεν μπορεί κανείς να δεχτεί εύκολα αλλαγές σε γνωστές συνθήκες που ισχύουν χρόνια.

Βασικά, στο θέμα της πρωτεΐνης, παίρνουμε περισσότερο πρωτεΐνη από όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Αν ψαχτείς, θα δεις ότι τα απαραίτητα αμινοξέα για την δημιουργία της πρωτεΐνης, μας τα δίνουν τα λαχανικά σε αφθονία.
Ωστόσο δεν σου λέω να κόψεις όλα τα κρεατικά και να γίνεις χορτοφάγος.
Ωστόσο αν δεις, πολλά ζώα, όπως πχ ο γορίλας, δεν τρώει κρέας για να έχει τέτοιους μυς, ενώ δεν είναι και λίγοι οι χορτοφάγοι body builders.
Ένα άλλο παράδειγμα, είναι το μητρικό γάλα, το οποίο αν και έχει λιγότερη πρωτείνη από το αγελαδινό (και είναι και αλκαλικό σε σχέση με το όξινο αγελαδινό), είναι ασφαλώς και ποιο υγιεινό. Αυτό μόνο του σημαίνει ότι η ίδια η φύση μας λέει ότι στην φάση που χρειαζόμαστε την καλύτερη δυνατή διατροφή, δεν είναι απαραίτητη η υπερβολική πρωτείνη.

Γενικά παίζονται πολλά με την διατροφή και θέλει αρκετό ψάξιμο, ειδικά στον αθλητισμό, όπου δεν είναι και λίγα τα διάφορα σκευάσματα-και-καλά-συμπληρώματα διατροφής και φυσικά το χρήμα που κινείται γύρω από αυτά.

Εγώ που το δοκίμασα, στην αρχή με χάπια ή σκόνη από λαχανικά και φρούτα (ναι, πουλάνε και τέτοια) και αργότερα με φρούτα και λαχανικά σε αποχυμωτή, μπορώ να πω ότι είδα διαφορά στα επίπεδα ενέργειας βασικά, δεν ήμουν "πεσμένος" στην δουλειά,  όπως επίσης και ότι δεν πεινούσα άμεσα, όπως παλιότερα, ενώ έπαψα να "ζητάω" κάτι γλυκό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Δεν έκοψα το κρέας τελείως, αντικατέστησα γεύματα με λαχανικά και φρούτα.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα