Alopecia barbae (areata)

GiannisTak

Active Member
Kαλημέρα σε όλους/ες!

Ηρθε λοιπόν η ώρα μου να έρθω και εγώ αντιμέτωπος με την τριχόπτωση.
Όχι όμως με την ΑΓΑ, την πιο συνηθισμένη μορφή αλλά με την alopecia areata στην περιοχή του γενείου. Στο σαγόνι έχει σχηματιστεί μια μικρή, περίπου στρογγυλή περιοχή άτριχη εντελώς, διαμέτρου κάτι λιγότερο από ένα εκατοστό. Όχι εντελώς άτριχη πρέπει να πω, διακρίνω μερικές άσπρες τριχούλες και μια μισοάσπρη. Δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου η "τρύπα" γιατί έχω αραιά γένεια ούτως ή άλλως αλλά ανησυχώ κάπως για το αν εξελιχθεί.
Μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο μου έδειξε ότι μάλλον έχω alopecia barbae, ο τύπος της areata αλλά στο γένειο.
Να πω ακόμα ότι πέρασα μερικούς μήνες μεγάλου άγχους σχετικά με τη δουλειά μου, είμαι 35 ετών, υγιής και ότι αυτό το αντιμετωπίζω για πρώτη φορά.

Έχει κάποιος άλλος αντιμετωπίσει τέτοιο θέμα;
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

GiannisTak

Active Member
Πήγα σε δερματολόγο πριν λίγες μέρες και μου διέγνωσε ψευδογυροειδή αλωπεκια την οποία απέδωσε στο στρεςς. Μου είπε ότι δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, θεωρεί απιθανο να επεκταθεί στα γένεια, απέκλεισε ότι μπορει να επεκταθεί και στα μαλλιά και μου έγραψε μια αλοιφή με κορτιζόνη. Του ζήτησα να με εξετάσει πρόχειρα και για ανδρογενετική αλωπεκία, και μου είπε ότι έχω πυκνά μαλλιά και ότι στην ηλικία που είμαι (36) είναι κάπως απίθανο να εμφανίσω ΑΓΑ στο μέλλον.
Η αλοιφή λέγεται Flixotide.
H παρατηρηση του στο τριχωτό της κεφαλής ήταν ότι έβλεπε πολλά τριχοθυλάκια να έχουν 3 και 4 τρίχες, ενώ ο μέσος όρος είναι 2. Δεν το σχολίασε αρνητικα αλλά ξέρει κανείς τί μπορεί να σημαίνει αυτό;

Έχει καποιος ιδέα τί είναι η ψευδογυροειδής αλωπεκία;
 
Τελευταία επεξεργασία:

Soralteno

Alternative treatment member
Μέλος του προσωπικού
Πήγα σε δερματολόγο πριν λίγες μέρες και μου διέγνωσε ψευδογυροειδή αλωπεκια την οποία απέδωσε στο στρεςς.
Έχει καποιος ιδέα τί είναι η ψευδογυροειδής αλωπεκία;
Είναι κανονική γυροειδής αλωπεκία, μόνο που είναι στο μούσι. Από τη στιγμή που έχεις patches είναι areata. Την πραγματική αιτία της areata δεν τη γνωρίζουμε, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει να κάνει με autoimmune diseases, άρα με κληρονομικότητα και φυσικά η γιατρός έχει δίκιο, το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει τα αυτοάνοσα. Εχε υπ' όψιν οτι υπάρχει σύνδεση areata και vitiligo, έχεις παρατηρήσει τίποτα τέτοιο πάνω σου;
Υπάρχουν μαρτυρίες οτι τα τεχνητά γλυκαντικά πυροδοτούν την αλωπεκία αυτού του είδους, έλεγξε αν κάνεις χρήση αυτών.

H παρατηρηση του στο τριχωτό της κεφαλής ήταν ότι έβλεπε πολλά τριχοθυλάκια να έχουν 3 και 4 τρίχες, ενώ ο μέσος όρος είναι 2. Δεν το σχολίασε αρνητικα αλλά ξέρει κανείς τί μπορεί να σημαίνει αυτό;
Τίποτα απολύτως, εκτός και αν αποφασίσεις να κάνεις μμ οπότε το αοτέλεσμα θα είναι όχι και τόσο φυσικό σε σημεία.
 

GiannisTak

Active Member
ευχαριστώ Soralteno για την απάντηση.

Επειδή ρώτησα επανειλημμένως για το αν αυτό που έχω είναι areata, μου το ξεκαθάρισε ότι ΔΕΝ είναι κάτι τέτοιο και ο λόγος είναι ότι τα patches είναι πιο ακανόνιστα και περιέχουν τρίχες στο εσωτερικό τους. Αυτό που είδα από το ιντερνετ είναι η ψευδογυροειδής αλωπεκία του Brocq. Εχω και δεύτερο patch στο πηγούνι που είναι εντελώς ακανόνιστο

Δεν έχω vitiligo.

Mμ; Δεν έχω ΑΓΑ! Προφανώς εννοείς για το μέλλον, σε περίπτωση που μου πέσουν κάποια στιγμή.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Soralteno

Alternative treatment member
Μέλος του προσωπικού
Επειδή ρώτησα επανειλημμένως για το αν αυτό που έχω είναι areata, μου το ξεκαθάρισε ότι ΔΕΝ είναι κάτι τέτοιο και ο λόγος είναι ότι τα patches είναι πιο ακανόνιστα και περιέχουν τρίχες στο εσωτερικό τους.
Δεν έχω vitiligo.
Οι τρίχες που είναι στα patches είναι κανονικές; λευκές; κοντές;
 

GiannisTak

Active Member
Εχω και κανονικές, και πιο λεπτές και άχρωμες. Δεν κυριαρχεί ένας τύπος μόνο. Με ένα ειδικό μηχάνημα για zoom μου έδειξε στο κέντρο του patch έναν μικρό ερεθισμό και απο εκεί έκανε την διάγνωση. Μυστηρια πράγματα, ωστόσο μου απέκλεισε να επεκταθεί και στο μαλλί αφού δεν είναι areata. (τα γένεια τα χαρίζω όλα!)
 

GiannisTak

Active Member
καλησπέρα.

Τελικά αποδείχτηκε ότι έχω γυροειδή αλωπεκία μετά από ένα κούρεμα. Τα μαλλιά μου είναι πυκνά και σγουρά και έκρυβαν δυο μπαλώματα σε μέγεθος 2ολεπτου και δύο πολύ μικρότερα. Πιθανολογώ ότι εμφανίστηκαν αρχές-μέσα Μαϊου.
Ξεκίνησα θεραπεία με κορτιζόνη Clarelux, εναλλάξ με Botafex. εδώ και μια εβδομάδα.
Όμως... σήμερα επισκέφτηκα έναν άλλον δερματολόγο ο οποίος με το τριχοσκόπιο έκανε ενδελεχή ψάξιμο στα μπαλώματα και βρήκε , προς έκπληξή μου, λευκά χνούδια εδώ και εκεί ανάμεσα στις κατεστραμμένες (κομμένες) τρίχες, παντού αλλά κυρίως στα όρια. Μου εξήγησε ότι οι νέες τρίχες είναι άχρωμες και αδύναμες αλλά δεν πρόκειται να πέσουν ξανά. Δεν βρήκε τρίχες-θαυμαστικά (1-2 μου είπε) και από την παρουσία των άχρωμων αδύναμων τριχών συμπέρανε ότι η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει. Μου διευκρίνησε όμως ότι θα πάρει τουλάχιστον εξάμηνο ώσπου να μην φαίνεται πολύ η τρύπα.
Από το περίγραμμα διαπίστωσε επίσης ότι έχει σταθεροποιηθεί το σχήμα και ότι δεν θα προχωρήσει άλλο η ΑΑ.

Αν ξέρουν οι παλιότεροι, οι λευκές άχρωμες τρίχες είναι πράγματι δείγμα ανάκαμψης ή απλώς τις ξέχασε η ΑΑ;
 
Τελευταία επεξεργασία:

Ange.zogr

New Member
Γιάννη καλησπέρα, βλέπω οτι για ένα διάστημα έκανες ίδια θεραπεία με μένα. Αν είσαι ακόμα σε αυτό το forum (ελπιζω αν δεν εισαι να εχεις λυσει το προβλημα σου) στειλε μου ενα ιδιωτικό μηνυμα, μιας και δε με αφήνει να μπω στο προφίλ σου.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα