Χάσε κιλά με την διαλείπουσα νηστεία

Άκης

Administrator
Ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις κιλά, είναι να αρχίσεις να τρως όπως οι πρόγονοι μας, δηλαδή με διαλείπουσα/διακοπτόμενη/διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting).

Με τον όρο "νηστεία" δεν αναφέρομαι στην θρησκεία μας, αλλά στο να τρως σε συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο, όπως μπορείς να διαβάσεις και στην σχετική έρευνα.

Ας δούμε τι ισχύει αυτήν την στιγμή στο θέμα διατροφή:
"Θέλεις να χάσεις βάρος; Σιγουρέψουν ότι ξεκινάς την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, ώστε να βοηθήσεις τον μεταβολισμό σου να πάρει μπροστά."
-"Φάε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκηπας και το βράδυ σαν φτωχός."
-"Θέλεις να χάσεις σίγουρα κιλά; Φάε έξι μικρά γεύματα την ημέρα, ώστε να δώσεις ώθηση στον μεταβολισμό σου."

Βέβαια, μπορεί το πρωινό να είναι ένας μύθος στο θέμα διατροφή, το πρώτο σου γεύμα δεν θα πρέπει να είναι πολύ αργά (πχ το απόγευμα) αφού όπως μπορείς να διαβάσεις και στην σχετική έρευνα, όσοι τρώνε το πρώτο τους γεύμα πολύ αργά, χάνουν και πιο αργά τα κιλά τους, δηλαδή ο χρόνος των γευμάτων παίζει μεγάλη σημασία και αυτό θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία; Αν λέγαμε ότι θα πρέπει να προσπεράσεις το πρωινό και να ξεκινήσεις το πρώτο σου γεύμα κατά το μεσημέρι; Σίγουρα έρχεται σε κόντρα με τους διατροφολόγους και τους γυμναστές, αλλά ας δούμε γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις κιλά και να χτίσεις μύες.

Ξεκίνησα να μην τρώω πρωινό εδώ και κάμποσο καιρό και μπορώ να πω ότι πλέον το προτιμώ. Έτσι αυτός ο τρόπος, ο οποίος βασίζεται στον τρόπο που έτρωγαν οι πρόγονοι μας, έχει μπει στον τρόπο ζωής μου και δεν τον αλλάζω.

Ας δούμε από που προέρχεται η δίαιτα αυτήν. Αρχικά οι πρόγονοι μας, δεν είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε φαγητό και έτρωγαν μόνο όταν το έβρισκαν, σε αντίθεση με εμάς σήμερα που έχεις φαγητό ότι ώρα θελήσεις (το οποίο φαγητό τις περισσότερες φορές είναι επεξεργασμένο). Έτσι έδιναν τον χρόνο στο σώμα να μπορεί να χωνεύει εύκολα το φαγητό και να είναι έτοιμο για την επόμενη "δόση".

Έτσι λοιπόν, με την διακοπτόμενη νηστεία, η οποία προσέξτε, δεν είναι δίαιτα αλλά τρόπος διατροφής, πετυχαίνουμε το εξής:
Όταν τρως ένα γεύμα, το σώμα σπαταλάει μερικές ώρες ώστε να επεξεργαστεί την τροφή που του έδωσες, καίγοντας ότι μπορεί από αυτήν (για να δώσει ενέργεια στο σώμα). Με την νηστεία, το σώμα δεν έχει από που να λάβει το καύσιμο του και αναγκαστικά θα επιλέξει το λίπος, παρά την γλυκόζη από το αίμα ή το γλυκογόνο από τους μύες.

Το ίδιο ισχύει αν γυμνάζεσαι ή δουλεύεις την περίοδο της νηστείας. Χωρίς κάποιο σνακ, ώστε να πάρει την γλυκόζη και το γλυκογόνο, το σώμα με τον καιρό μαθαίνει να παίρνει τα απαραίτητα από την μόνη πηγή ενέργειας που είναι διαθέσιμη, δηλαδή το λίπος. Έτσι κάνεις το σώμα σου μια μηχανή καύσης λίπους, ενώ με τον καιρό και την ανάλογη διατροφή, το σώμα σου θα γίνει πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη και έτσι κερδίζεις διπλά.

Γιατί δουλεύει καλύτερα αυτός ο τρόπος; Το σώμα μας, όταν κοιμόμαστε, εξαντλεί τα γλυκογόνα που λαμβάνει από το βραδινό και έτσι αναγκάζεται να πάρει από το λίπος, ώστε να χτίσει τους μύες και να επιδιορθώσει το σώμα (οι μύες χτίζονται κατά την διάρκεια του ύπνου), κάτι που συνεχίζει να κάνει και όταν ξυπνήσεις. Αυτήν η διαδικασία ωστόσο διακόπτεται από την στιγμή που θα φας, οπότε το πρωινό (ή ο καφές/τσάι) το πρωί είναι μια κίνηση που σαμποτάρει αυτήν την διαδικασία του σώματος.

Επίσης κατά την διάρκεια του ύπνου αυξάνεται και η λεπτίνη, η οποία όπως είδαμε βοηθά στην καύση του λίπους. Η λεπτίνη ωστόσο σταματάει την δράση της από την στιγμή που θα αυξηθεί η ινσουλίνη στο αίμα, κάτι που γίνεται ακόμη και με έναν καφέ με ζάχαρη (δηλαδή ακόμη και ένας "απλός" καφές αμέσως το πρωί, μπορεί να σαμποτάρει την καύση λίπους που το σώμα σου έχει ξεκινήσει κατά την διάρκεια του ύπνου σου).

Η νηστεία επίσης σε βοηθά να αφομοιώσεις καλύτερα το φαγητό που θα λάβεις, το οποίο το σώμα θα επεξεργαστεί και θα κάψει καλύτερα, από την περίοδο που δεν νηστεύεις και το σώμα σου απλά θα αποθηκεύει τους υδατάνθρακες που θα του δώσεις.

Κάτι το οποίο η νηστεία σε βοηθά είναι με την αυξητική ορμόνη. Η αυξητική ορμόνη (η ορμόνη που σε βοηθά να αυξήσεις τους μύες σου και να κάψεις λίπος) είναι σε κορυφαία επίπεδα κατά την διάρκεια του ύπνου (γι'αυτό και όπως είπαμε και παραπάνω, το σώμα χτίζει μύες όταν κοιμάσαι) και συνεχίζει να είναι αυξημένη και όταν ξυπνήσεις, ως ότου φας κάτι. Όταν φας κάτι το πρωί, η ινσουλίνη αυτόματα ρίχνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης. Αν λοιπόν κρατηθείς και δεν φας κάτι για μερικές ώρες, τότε το σώμα σου συνεχίζει να καίει λίπος και να χτίζει μύες, ειδικά αν γυμναστείς το πρωί ή δουλεύεις.

Οπότε με απλά λόγια: Η νηστεία θα βοηθήσει το σώμα σου να αφομοιώνει καλύτερα την τροφή και να μην την αποθηκεύει σαν λίπος, θα βοηθήσει το σώμα σου να καίει καλύτερα το ήδη αποθηκευμένο λίπος και να χτίζεις μύες (αν γίνει σωστά). Ωστόσο όλα αυτά παίρνουν καιρό και μην περιμένεις μέσα σε μια εβδομάδα να χάσεις όλα σου τα κιλά και μετά να επιστρέψεις στην κλασική διατροφή σου.

Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές δίαιτας, η μέθοδος της διαλείπουσας νηστείας δεν είναι δίαιτα, αλλά τρόπος διατροφής και δεν σε κάνει να αισθάνεσαι αδυναμία και να χάνεις πολύτιμο μυικό ιστό, όπως άλλες δίαιτες. Με την διαλείπουσα νηστεία δεν χρειάζεται να αποφύγεις κάτι, μπορείς να τρως ότι θέλεις, μπιφτέκια, σουβλάκια, μπριζόλες, σαλάτες κλπ, δεν σε περιορίζει σε κάτι.

Για να γίνει σωστά η διαλείπουσα νηστεία, θα πρέπει να διαλέξεις ένα οχτάωρο και μέσα σε αυτό το οχτάωρο να τρως. Θες να φας το πρώτο σου γεύμα της 12, για παράδειγμα; Το τελευταίο σου θα πρέπει να είναι μέχρι της 8.00, αν φας της 13.00, το τελευταίο σου θα πρέπει να είναι στης 21.00 κλπ. Τις υπόλοιπες ώρες δεν θα πρέπει να τρως κάτι άλλο, εκτός από νερό. Ξέρω, έρχεται σε αντίθεση με τις γνωστές θεωρίες, αλλά δοκίμασε το και δεν θα χάσεις.

Έτσι λοιπόν, προτίμησε τον καφέ ή το τσάι σου σκέτο το πρωί και ξεκίνα το πρώτο σου γεύμα (ή σνακ) κατά το μεσημέρι. Μπορείς να τρως την ποσότητα που σου αναλογεί την ημέρα όποτε θέλεις, αρκεί να μην ξεπεράσεις το χρονικό παράθυρο των οχτώ ωρών.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

LARIOSO

Active Member
Ενδιαφέρον το ότι μπορείς να τρως ότι θες για το οκτάωρο αν υπήρχαν και πραγματικά αποτελέσματα και απόψεις από κάποιον που το έχει κάνει θα ήταν ωφέλιμο να το δούμε.
 

LARIOSO

Active Member
Πιστεύω δε ότι η σειρά των φαγητών και ο συνδιασμός τους θα παίζουν καθοριστικό ρόλο σ αυτές τις οκτώ ώρες.
 

Ntoon91

Member
Κανω fasting εδω και 40 μερες και ειμαι -4 κιλα και τρωω και πολλες αηδειες.. Το δυσκολο ειναι με εξοδους βραδυ κτλπ. Παντως οπως αναφερουν και αλλοι με τσιτωνει ευχαριστα και αυξανει την συγκεντρωση και την ενεργεια χωρις να πειναω.
 

LARIOSO

Active Member
Το να κάνεις πάντως οποιαδήποτε δίαιτα ή νηστεία πρέπει να ακολουθεί σωστή σειρά για παράδειγμα κάποιος πίνει φυσικό χυμό από φρούτα βάζοντας μεσα μπανάνα,μήλο,ανανά,ακτινίδιο,πορτοκάλι κάτι που είναι λάθος γιατί δεν πρέπει να αναμιγνύονται τα όξινα μετά γλυκά φρούτα γιατί ο συνδιασμός των ενζύμων μέσα μας φέρνει α αντίθετα αποτελέσματα ή για παράδειγμα που τρώμε φρούτο μετά το φαγητό και αυτο λάθος ειδικά αν το μενού περιείχε και λαχανικά. Για να μην κουραζω πιστευω ότι ο συνδιασμός των φαγητών στη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ σημαντικός ειδικά όταν κάνουμε δίαιτα.
 
Μπλουζα