Συνταγή του μπαρμπα-χαράλαμπου

Yul Brynner

μαχητής κατά της φαλάκρας
Καλησπέρα στο φόρουμ μετά από απουσία 2+ χρόνων.

Πριν ξεκινήσω την περιγραφή της συνταγής του μπαρμπα-Χαράλαμπου, θεωρώ σκόπιμο να πω δυο λόγια για τις βασικές θεραπείες που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια, μιας και κάποιες εξ αυτών συνδέονται και κάποιες άλλες συνδυάζονται με την εν λόγω συνταγή.

Από το 2007 μέχρι σήμερα χρησιμοποιώ μινοξιδίλη (Regaine, Hairway ή Kirkland) (σχεδόν) αδιαλείπτως. Μέχρι τα μέσα του 2014 έβαζα μινοξιδίλη δύο φορές την ημέρα, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να χάσει την ισχύ της απότομα κάπου το 2013 και να αυξηθεί κατακόρυφα η τριχόπτωση (για να μη μιλήσω για τις παρενέργειες από τη χρήση της 2 φορές την ημέρα). Από τα μέσα του 2014 κι έκτοτε βάζω μόνο 1 φορά την ημέρα μινοξιδίλη αλλά τη συνδυάζω με διάφορες άλλες θεραπείες, με αποτέλεσμα η τριχόπτωση να σταματήσει και να δω ακόμα και κάποιο μικρό regrowth.

Για 2μιση περίπου χρόνια (καλοκαίρι 2014 με αρχές 2017) χρησιμοποιούσα δαφνέλαιο. Την πρόοδο που είχα (με φωτογραφίες) μπορείτε να δείτε σε αυτό το thread. Στην αρχή, το δαφνέλαιο έκανε καλή δουλειά αλλά κι αυτό, όπως και τη μινοξιδίλη και ένα σωρό ακόμα θεραπείες, το συνήθισε ο οργανισμός μου, οπότε σε κάποια φάση άρχισα να φτιάχνω ενισχυμένο δαφνέλαιο με μία κουταλιά κακάο και μία κανέλα στα 200ml, το οποίο έκανε σαφώς καλύτερη δουλειά. Κι αυτό όμως κάποια στιγμή έφτασε στα όριά του, οπότε αποφάσισα να το σταματήσω. Παράλληλα, όλο αυτόν τον καιρό έκανα αραιά και πού roller 0.5mm, 1mm και 1.5mm.

Αρχές του 2017 ένας γείτονας μού μίλησε για τη λεγόμενη συνταγή του μπαρμπα-Χαράλαμπου, και μη έχοντας να χάσω τίποτα, αποφάσισα να τη δοκιμάσω. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο μπαρμπα-Χαράλαμπος είναι ένα μαγαζί στο Μοναστηράκι το οποίο πουλάει κάθε είδους βότανα και ματζούνια αλλά και βιβλία για αποκρυφισμό, τράπουλες ταρώ κλπ. Να αναφέρω εδώ ότι επειδή κλασικά διάφοροι καλοθελητές θα προσπαθήσουν να χλευάσουν και να αποδομήσουν την εν λόγω συνταγή επικαλούμενοι την ενασχόληση του μαγαζιού και με αποκρυφιστικά θέματα, ποσώς με ενδιαφέρουν ο αποκρυφισμός και τα ταρώ, ούτε φυσικά κρύβεται τίποτα μεταφυσικό στη συνταγή, τυχαίνει όμως τα συστατικά της να είναι διάφορα βότανα και φυτά με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τα οποία θα αναφέρω ευθύς αμέσως.

Συνταγή του μπαρμπα-Χαλάραμπου

Έχουμε και λέμε λοιπόν, τα συστατικά της συνταγής είναι:
  • 1 μικρή χούφτα τσουκνίδα
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας δαφνοκούκουτσα
  • 4-5 μεγάλα καρυδόφυλλα
  • 3-4 καρυδότσουφλα
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας άνθη καρύδας
  • 3 κυπαρισσόμηλα
  • 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού Κίνα *
  • 1 μπουκάλι λευκό ξύδι
* Πρόκειται για ένα φυτό καφέ χρώματος με το οποίο επίσης φτιάχνεται τσάι και λέγεται έτσι επειδή φυτρώνει στην Κίνα. Ο μπαρμπα-Χαράλαμπος το πουλάει και σε μορφή σκόνης και σε μικρά κομματάκια.

Τις αναλογίες τις βρίσκει κανείς μόνος του με trial and error. Τις παραπάνω αναλογίες που παραθέτω τις υπολόγισα έχοντας κατά νου το μείγμα που θα προκύψει να φτάνει για ένα περίπου μήνα.

Να σημειώσω εδώ ότι το κόστος των υλικών είναι μικρό: για θεραπεία ενός χρόνου η αγορά των υλικών ανέρχεται στα 30-35 ευρώ, όσο 2 μπουκαλάκια regaine δηλαδή.

Επιπλέον, χρειαζόμαστε:
  • 2 μεγάλες κατσαρόλες
  • 1 μεγάλη ξύλινη κουτάλα
  • 1 μεγάλο σουρωτήρι
  • 1 πλαστικό μπουκαλάκι 100ml ή 200ml από το φαρμακείο
  • 1 χωνί με λεπτό στόμιο το οποίο να χωράει στο λαιμό του μπουκαλιού
  • 1 σκουφάκι μπάνιου (shower cap) (το Jumbo τα πουλάει σε δεκάδες και πάμφθηνα)
Ως προς την παρασκευή του μείγματος έχουμε:
  1. Γεμίζουμε τη μία κατσαρόλα με νερό και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά
  2. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, αδειάζουμε στην κατσαρόλα τα συστατικά
  3. Με την ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε για λίγο και κατά διαστήματα το μείγμα καθώς βράζει (οπότε δεν χρειάζεται να είμαστε όλη την ώρα πάνω από την κατσαρόλα) και περιμένουμε για αρκετή ώρα (45 λεπτά με μία ώρα) μέχρι η στάθμη του νερού να υποχωρήσει αρκετά. Προσοχή όμως όχι όμως τελείως, γιατί θα κολλήσουν τα συστατικά του μείγματος στον πάτο της κατσαρόλας!
  4. Μόλις η στάθμη υποχωρήσει τόσο ώστε το ανακάτεμα να γίνεται πια δύσκολα και τα καρυδόφυλλα να μη βρίσκονται ολόκληρα μέσα στο υγρό (το οποίο εν τω μεταξύ θα έχει πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα) αλλά να προεξέχουν, παίρνουμε τη δεύτερη κατσαρόλα και με το σουρωτήρι από πάνω, αδειάζουμε σε αυτήν όλο το περιεχόμενο της πρώτης κατσαρόλας. Στο σουρωτήρι θα παραμείνουν τα διάφορα συστατικά (τα οποία πετάμε στα σκουπίδια γιατί ό,τι ήταν να δώσουν το έδωσαν και δεν μας είναι χρήσιμα πλέον) ενώ στη δεύτερη κατσαρόλα θα υπάρχει μόνο το υγρό.
  5. Κατόπιν αφήνουμε το εναπομείναν υγρό να βράσει κι άλλο, μέχρι η στάθμη του να πέσει κι άλλο, ώστε να απομείνει ένα αρκετά παχύρευστο μείγμα. Προσοχή όμως μην εξατμιστεί το υγρό γιατί ο κόπος μας και τα υλικά θα έχουν πάει χαμένα! Σε αυτό το στάδιο διάρκειας 10 λεπτών max χρειάζεται να είμαστε συνέχεια πάνω από το μείγμα και να το ανακατεύουμε συνέχεια.
  6. Αφού φτάσουμε στο επιθυμητό παχύρευστο τελικό μείγμα, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για μερικά λεπτά και κατόπιν το αδειάζουμε με το χωνί το μπουκαλάκι των 100ml ή των 200ml. Δεν παραλείπουμε να μεταφέρουμε στο μπουκαλάκι με την κουτάλα ό,τι στερεά κατακάθια έχουν απομείνει στον πάτο της κατσαρόλας, μιας και είναι απαραίτητα αργότερα για την απορρόφηση του μείγματος από το τριχωτό της κεφαλής. Στο μπουκαλάκι των 200ml το μείγμα καλύπτει περίπου το 1/4 ή το 1/3 του όγκου αυτού. Μπορεί η τελική ποσότητα του υγρού μείγματος σε σχέση με το αρχικά στερεά συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν να φαίνεται λίγη, είναι όμως απαραίτητο να είναι τόση ώστε να αρκετά παχύρευστη και κατά συνέπεια να έχει καλύτερη εφαρμογή.
Ως προς τη χρήση του μείγματος τώρα:
  1. Βάζουμε για 1-2 λεπτά το κεφάλι μας πάνω από ένα βραστήρα με νερό που βράζει προκειμένου να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος. Αν τυχαίνει και πιο πριν έχουμε κάνει αερόβια γυμναστική (τρέξιμο, ποδήλατο κλπ) και έχουμε ιδρώσει για τα καλά, οι πόροι του δέρματος έχουν ήδη ανοίξει και η διαδικασία με το βραστήρα είναι περιττή.
  2. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το μείγμα από το στόμιο του μπουκαλιού στο κεφάλι μας. Παρατηρούμε ότι στη υφή του μοιάζει με χώμα, κι αυτό χάρη στα κατακάθια του μείγματος τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από το φυτό Κίνα και κάνουν υπεραιμία βοηθώντας στην καλύτερη απορρόφηση των ουσιών.
  3. Απλώνουμε το μείγμα παντού κάνοντας απαλό κυκλικό μασάζ για 1-2 λεπτά.
  4. Φοράμε το σκουφάκι του μπάνιου.
  5. Λίγο-λίγο αρχίζουμε να νιώθουμε ένα ελαφρύ κάψιμο στο κεφάλι μας, το οποίο είναι ενδεικτικό ότι το μείγμα «δουλεύει». Όταν πάψουμε να νιώθουμε αυτό το κάψιμο, είναι ώρα για ξέβγαλμα. Προσοχή: δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε και να αφήνουμε το μείγμα παραπάνω ώρα από όση διαρκεί το κάψιμο, γιατί όχι μόνο έχει πάψει να επιδρά αλλά καταπονεί κιόλας την τρίχα.
Τέλος, ως προς το ξέβγαλμα έχουμε τα εξής:
  • Σε αντίθεση με το δαφνέλαιο, το μείγμα του μπαρμπα-Χαράλαμπου δεν περιέχει λάδι, οπότε το πρώτο ξέβγαλμα το κάνουμε με σκέτο νερό. Δεν χρειάζεται αλλά και δεν πρέπει δηλαδή να απλώσουμε πρώτα σκέτο σαμπουάν στο κεφάλι μας και μετά να ρίξουμε νερό, όπως κάναμε με το δαφνέλαιο.
  • Προσοχή: το πρώτο ξέβγαλμα με σκέτο νερό δεν πρέπει να το κάνουμε στη μπανιέρα, γιατί λόγω των κατακαθιών και ειδικά άμα είναι παλιές οι σωληνώσεις στο σπίτι θα βουλώσουν οι σωλήνες, με αποτέλεσμα μετά να μην αδειάζει εύκολα η μπανιέρα αλλά και να αναδύεται μια πρώτης τάξης μπόχα από το σιφόνι, και να χρειάζεται απόφραξη που κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ (το αναφέρω επειδή την πάτησα μια φορά έτσι). Καλύτερα το πρώτο ξέβγαλμα λοιπόν να γίνει έχοντας το κεφάλι μας πάνω από τη λεκάνη (εφόσον φτάνει το τηλέφωνο του μπάνιου μέχρι εκεί) ή εναλλακτικά στον κήπο με το λάστιχο, σε περίπτωση που μένουμε σε μονοκατοικία και είναι καλοκαίρι.
  • Αφού γίνει το πρώτο ξέβγαλμα, χρειάζεται οπωσδήποτε 2 χέρια λούσιμο με καλό καθαριστικό σαμπουάν (π.χ. Head & Shoulders). Αν μετά το λούσιμο παρατηρήσουμε κοκκινίλες στο τριχωτό της κεφαλής, αυτές είναι φυσικό επακόλουθο της χρήστης του μείγματος και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς μέσα σε λίγες ώρες θα έχουν εξαφανιστεί.
Να σημειώσω εδώ ότι η συχνότητα και η διάρκεια χρήσης του μείγματος δεν είναι στάνταρ. Στην αρχή που ο οργανισμός μου δεν το είχε συνηθίσει, το έβαζα σχεδόν καθημερινά, το κρατούσα δε όλο το βράδυ και λουζόμουν το πρωί (όπως δηλαδή έκανα και με το δαφνέλαιο όταν το πρωτοείχα αρχίσει). Στην πορεία άρχισα να το βάζω λιγότερο συχνά, ενώ από ένα σημείο κι έπειτα χρειαζόταν να κάνω διακοπή για μερικές βδομάδες, ενίοτε και μήνα. Το πόσο συχνά θα το βάζει κανείς καθώς και το μετά από πόση ώρα θα το ξεβγάλει κάθε φορά εξαρτάται από το αν και κατά πόσο νιώθει αυτό το ελαφρύ κάψιμο που προανέφερα. Στην αρχή για παράδειγμα το κάψιμο διαρκούσε για πολλές ώρες, ακόμα κι αν έβαζα το μείγμα κάθε μέρα, ενώ στη συνέχεια διαρκούσε 1 ώρα σκάρτη παρότι το έβαζα 2 φορές τη βδομάδα μόνο. Μετά από κάθε διακοπή αρκετών εβδομάδων, ξανάνιωθα το κάψιμο και μάλιστα για περισσότερη ώρα σε σχέση με πριν τη διακοπή. Επίσης, μετά από κάθε μεγάλη διακοπή, συνήθως ο οργανισμός μου «ζητούσε» και πάλι το μείγμα, σαν να είχε εθιστεί στη χρήση του, και γενικά όποτε το «ζητούσε», το κάψιμο ήταν έντονο και η δράση του αποτελεσματική.

Τα αποτελέσματα που έχω δει εδώ και 1μιση χρόνο που το χρησιμοποιώ είναι ενθαρρυντικά: η τριχόπτωση έχει κοπεί μαχαίρι ενώ σε αρκετά σημεία που ήμουνα κενός έχουν πεταχτεί τρίχες (μικρές ή μεσαίες τις περισσότερες φορές και κάποιες μεμονωμένες μεγάλες). Επιπλέον, ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας της συνταγής είναι το γεγονός ότι είδα τα «καρουμπαλάκια» που είχα στο crown (που δεν είναι παρά συσσωρευμένη DHT) να υποχωρούν αισθητά.

Να αναφέρω τέλος ότι ακόμα καλύτερη δουλειά έχω δει να γίνεται όταν πριν από την εφαρμογή του έχω κάνει roller 0.5m, 1mm ή 1.5mm, οπότε και το κάψιμο είναι ακόμα μεγαλύτερο. Μόνο που roller δεν είναι γενικά να κάνεις συχνά, και μετά από μερικές βδομάδες χρήσης χρειάζεται να το διακόψεις κι αυτό για κάνα μήνα και βάλε.

Παράλληλα, χρησιμοποιώ σταθερά μινοξιδίλη 5% (1 φορά/ημέρα) ενώ πριν μια βδομάδα ξεκίνησα και τοπική σπειρονολακτόλη (2 φορές/ημέρα).

Φωτογραφίες έχω βγάλει διάφορες, σε άσχετες φάσεις και όχι συστηματικά, γιατί για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να έχω μεγάλη πρόοδο. Και όντως, μέχρι στιγμής η πρόοδος που έχω δεν είναι συγκλονιστική. Είναι όμως αρκετή για να αποφασίσω να κάνω αυτό το ποστ. Μπορεί σε άλλους που είναι στα πρώτα στάδια της α/α, η συνταγή αυτή να τους είναι σωτήρια.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

karampalikis

Active Member
μινοξιδίλη (Regaine, Hairway ή Kirkland) (σχεδόν) αδιαλείπτως.
(για να μη μιλήσω για τις παρενέργειες από τη χρήση της 2 φορές την ημέρα)
Τι παρενέργειες σου εμφανίστηκαν;
Είδες διαφορά στις παρενέργειες ανάμεσα σε regain, hairway και kirkland;
 

Yul Brynner

μαχητής κατά της φαλάκρας
karampalikis είπε:
Τι παρενέργειες σου εμφανίστηκαν;
Οι γνωστές: πρήξιμο στο πρόσωπο λόγω κατακράτησης υγρών, μαύρες σακούλες κάτω από τα μάτια, τριχοφυΐα και σε άλλα σημεία του σώματος (π.χ. πλάτη).

karampalikis είπε:
Είδες διαφορά στις παρενέργειες ανάμεσα σε regain, hairway και kirkland;
Όχι, καμία.
 

Yul Brynner

μαχητής κατά της φαλάκρας
Δεν ξέρω; Εσύ;

το θεωρω ως μαυρη διαφημιση του Head & Shoulders..
Κακό πράγμα η συνωμοσιολογία.

Απίστευτη λεπτομερείς ανάλυση,το διασκεδασα!!!
"Απίστευτα λεπτομερής ανάλυση" είναι το σωστό. Μια πρόταση, δύο λάθη. Θέλεις να ειρωνευτείς κιόλας πανάθεμά σε.

Πωωω ρε μάγκα αυτά τα δυο χρόνια απουσίας το έκαψες ασχημα...
Σε είχαν πουθενά κλειδωμένο; Θα σου πω κάτι αλλά μην τρομάξεις: πήρε πρωτάθλημα η ΑΕΚ! Ναι ναι η ΑΕΚ.
your-attempts-at-humor-are-bad-and-you-should-feel-13991150.png
 

karampalikis

Active Member
Οι γνωστές: πρήξιμο στο πρόσωπο λόγω κατακράτησης υγρών, μαύρες σακούλες κάτω από τα μάτια, τριχοφυΐα και σε άλλα σημεία του σώματος (π.χ. πλάτη).


Όχι, καμία.
Αν έχεις αυτές τις παρενέργειες στο πρόσωπο, νομίζω δεν αξίζει να την χρησιμοποιείς.
Χρησιμοποιώ εδώ και ενάμιση μηνα μινοξ 2% και ήδη έχω πολύ έντονους μαύρους κύκλους και το δέρμα στο πρόσωπο έχει μια περίεργη άσχημη όψη....θα την σταματήσω σταδιακα
(Η τρίχα πάντως είναι πιο χοντρη, η τριχόπτωση σταμάτησε και έχουν αρχίσει να βγαίνουν νεες)
 

Yul Brynner

μαχητής κατά της φαλάκρας
Αν έχεις αυτές τις παρενέργειες στο πρόσωπο, νομίζω δεν αξίζει να την χρησιμοποιείς.
Χρησιμοποιώ εδώ και ενάμιση μηνα μινοξ 2% και ήδη έχω πολύ έντονους μαύρους κύκλους και το δέρμα στο πρόσωπο έχει μια περίεργη άσχημη όψη....θα την σταματήσω σταδιακα
(Η τρίχα πάντως είναι πιο χοντρη, η τριχόπτωση σταμάτησε και έχουν αρχίσει να βγαίνουν νεες)

Πλέον τη βάζω μόνο μια φορά την ημέρα και δεν έχω μαύρους κύκλους στα μάτια. Όσο για το πρήξιμο στο πρόσωπο, φεύγει με συστηματική αερόβια γυμναστική.

Μου κάνει εντύπωση που εσύ έχεις παρενέργειες με μινοξ 2%. Αν τη σταματήσεις, να ξέρεις ότι μέσα σε 1-2 μήνες θα χάσεις ό,τι κέρδισες. Αν τη συνεχίσεις, θα δεις διαφορά αλλά να είσαι προετοιμασμένος μετά από 3 χρόνια χρήσης, θα χάσει ξαφνικά τη μισή της δύναμη και θα είναι σαν να βάζεις νερό, αλλά δεν θα μπορείς να την κόψεις γιατί θα χάσεις ό,τι θα έχεις κερδίσει μέχρι τότε, οπότε θα πρέπει να τη συνδυάσεις με κάποιο αντιφλεγμονώδες ή DHT-blocker.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

karampalikis

Active Member
Πλέον τη βάζω μόνο μια φορά την ημέρα και δεν έχω μαύρους κύκλους στα μάτια. Όσο για το πρήξιμο στο πρόσωπο, φεύγει με συστηματική αερόβια γυμναστική.

Μου κάνει εντύπωση που εσύ έχεις παρενέργειες με μινοξ 2%. Αν τη σταματήσεις, να ξέρεις ότι μέσα σε 1-2 μήνες θα χάσεις ό,τι κέρδισες. Αν τη συνεχίσεις, θα δεις διαφορά αλλά να είσαι προετοιμασμένος μετά από 3 χρόνια χρήσης, θα χάσει ξαφνικά τη μισή της δύναμη και θα είναι σαν να βάζεις νερό, αλλά δεν θα μπορείς να την κόψεις γιατί θα χάσεις ό,τι θα έχεις κερδίσει μέχρι τότε, οπότε θα πρέπει να τη συνδυάσεις με κάποιο αντιφλεγμονώδες ή DHT-blocker.
Δεν υπάρχει περίπτωση να την συνεχίσω...θα είμαι σαν ζόμπι...θα την κόψω σταδιακά.
Το ίδιο είχα κάνει και πέρυσι με την 5%, μέσα στο τρίμηνο είχα αρκετή επανέκφυση αλλά και παρενέργειες.
Από ότι φαίνεται η μινοξ μου δίνει άμεσα πολύ καλά αποτελέσματα αλλά έρχονται και αμέσως οι έντονες παρενέργειες.

Ίσως δοκιμάσω το fungoral μήπως και κάνει τίποτα.
 

mimis

Member
Μάζωξη κουρελαριον έγινε στο φόρουμ.μια εμπειρία λέει..δεν καταλαβαίνω γιατί σχολιάζεται ρε εξυπνάκηδες;Μην απαντήσετε καθόλου..περάστε το αδιάφορα.ολοι πονηρηδιδες μαζευτικατε.
 

John_John1

Ειδικός συνεργάτης HDC Hair Clinic Cyprus.
Καθόλου δεν πήγα να ειρωνευτώ.
Ποιος αναγνώστης δεν διασκέδαζε με τον τρόπο που το ανάλυσες.
Μέχρι και για το σιφόνι ανέφερες.
 
Μπλουζα