Έρευνες

Η πρώιμη τριχόπτωση είναι σημάδι ινσουλινοαντίστασης;

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η τριχόπτωση (Ανδρογενετική αλωπεκία) οφείλεται στην ευαισθησία που έχουν οι πάνω θύλακες στα ανδρογόνα (κυρίως την DHT).

Πριν λίγο καιρό έγραψα ότι μπορεί να παίζει ρόλο και η διατροφή στο θέμα τριχόπτωση και συγκεκριμένα αυτό που πλέον ξέρουμε ως Ανδρογενετική αλωπεκία (από τώρα θα την αναφέρω "καράφλα") να οφείλεται σε μια διαταραχή του σώματος, την ινσουλινοαντίσταση (αντίσταση στην ινσουλίνη).

Η θεωρία λοιπόν λέει ότι υπεύθυνη για την τριχόπτωση είναι η DHT και έτσι δημιούργησαν ένα φάρμακο (ή μάλλον μετονόμασαν το Proscar), το Propecia , το οποίο περιέχει το 1/5 της ποσότητας του Proscar. Το Propecia ωστόσο, πωλείται σχεδόν 3 φορές παραπάνω από το Proscar και ας έχει το 1/5 της ποσότητας σε φιναστερίδη.

Περίεργο; Όχι, απλώς η βιομηχανία θέλει να βγάλει όσο πιο πολλά μπορεί από το θέμα τριχόπτωση. Ωστόσο, το Proscar/Propecia δεν είναι αποτελεσματικό σε πολλούς ή όταν είναι δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Μια (σχετικά πρόσφατη) έρευνα (δες στο τέλος) έδειξε ότι η "καράφλα" μπορεί και να γίνεται από την αντίσταση στην ινσουλίνη. Με τον όρο "καράφλα" εννοούμε την απώλεια μαλλιών στην κορυφή και στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, αλλά όχι στα πλάγια.

Με λίγα λόγια, αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι ένα άτομο δεν μπορεί να ανταποκριθεί καλά στην ινσουλίνη, προκαλώντας έτσι σε όσους πάσχουν από ινσουλινοαντίσταση, να έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους. Έτσι, καθώς τρως, αυξάνεται και το επίπεδο ζαχάρου στο αίμα σου.

Για να κρατήσει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα χαμηλά, το πάγκρεας απελευθερώνει την ινσουλίνη, η οποία και "οδηγεί" τη ζάχαρη στα κύτταρα.

Η έρευνα λοιπόν αναφέρει ότι όσοι δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, έχουν ανεβασμένο επίπεδο ζαχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερβολική ινσουλίνη στο αίμα και να ρίχνει τα μαλλιά σε άντρες και γυναίκες.

Εδώ να σημειώσω ότι η έρευνα αναφέρει σαν σημάδι ινσουλινοαντίστασης την τριχόπτωση που παρουσιάζεται για άτομα κάτω των 35ετών.

Οι άντρες οι οποίοι έχουν υψηλό ρίσκο για "καράφλα", έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με όσους πιθανών να αναπτύξουν διαβήτη, δηλαδή αποθηκεύουν λίπος στην κοιλιά τους περισσότερο από τους γοφούς τους, έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, έχουν χαμηλά επίπεδα την καλής χοληστερίνης (HDL), έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και γενικά έχουν υψηλό ρίσκο ανάπτυξης διαβήτη και καρδιακών επεισοδίων (υπάρχει άλλωστε και έρευνα που συνδέει το έμφραγμα με τη "καράφλα", δες στο τέλος).

Επίσης, μια άλλη έρευνα του Johns Hopkins, έδειξε ότι οι άντρες που χάνουν τα μαλλιά τους νωρίς, έχουν αυξημένο επίπεδα IGF 1 (insulin like growth factor 1), μια ορμόνη που παράγει το σώμα όταν ανταποκρίνεται σε υψηλά επίπεδα ζαχάρου.

Οι γυναίκες, που πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, χάνουν και αυτές τα μαλλιά τους, ενώ έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους, το οποίο φυσικά λύνεται με φάρμακα τα οποία μειώνουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, αλλά και με τη σωστή διατροφή.

Γενικά, αν διαβάσετε και το βιβλίο που αναφέρω στο τέλος, θα παρατηρήσετε ότι μπορεί με τη διατροφή να μειώσετε κατά πολύ τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Με απλά λόγια, μπορεί κανείς να μειώσει τη ζάχαρη από τη διατροφή του, τα "άσπρα" ζυμαρικά, το ψωμί και τα αναψυκτικά. Η διατροφή που περιλαμβάνει δε φρούτα, ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και λαχανικά είναι η ιδανικότερη.

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Βασικές διαταραχές του μεταβολικού συνδρόμου είναι η παχυσαρκία (κυρίως η κεντρικού τύπου), η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Κοινός παρανομαστής των διαταραχών αυτών είναι η παρουσία αντίστασης των περιφερικών ιστών, και κυρίως του μυϊκού ιστού, στη δράση της ινσουλίνης. Αυτή η ινσουλινοαντίσταση δεν είναι νόσος, είναι όμως κεντρική μεταβολική διαταραχή. Υπάρχει και μια σειρά διαταραχών που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο και είναι η υπερουριχαιμία, το λιπώδες ήπαρ, η υπνική άπνοια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η αυξημένη πηκτικότητα του αίματος κ.λ.π.[i]

Αναφορές και περισσότερα άρθρα:

1) Lancet (September 30, 2000 page 1165) [Απόσπασμα της έρευνας εδώ)
2) Framingham Heart Study - Baldness and Heart Attack
3) Cheryle R. Hart M.D : The Insulin-Resistance Diet: How to Turn Off Your Body's Fat-Making Machine (βιβλίο, Amazon)
4) Αντίσταση στην ινσουλίνη και διατροφή

Άλλες χρήσιμες έρευνες:

1) AL Dallob, NS Sadick, W Unger, S Lipert, LA Geissler, SL Gregoire, HH Nguyen, EC Moore, WK Tanaka. The effect of finasteride, a 5 alpha-reductase inhibitor, on scalp skin testosterone and dihydrotestosterone concentrations in patients with male pattern baldness. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 1994(Sep);79(3):703-706.

2)F Fruzzetti, D Delorenzo, D Parrini, C Ricci. Effects of finasteride, a 5 alpha-reductase inhibitor, on circulating androgens and gonadotropin secretion in hirsute women. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 1994(Sept);79(3):831-835.

3) E Stoner, GL Andriole, R Boake, BR Bracken, W Brannan,H Fuselier, W Bremner, RC Bruskewitz, CE Cox, AL Patterson, GR Cunningham, PC Devine, PF Schellhammer, M Elhilali, J Geller, JT Grayhack, LH Harrison, PB Hudson, J Imperato, ED Vaughan, MM Lieber, MC Lippert, GH Malek, JD Mcconnell, P Narayan, JP Perreault, MI Resnick, R Norman, R Rittmaster, NA Romas et al. 3-Year Safety and Efficacy Data on the Use of Finasteride in the Treatment of Benign Prostatic Hyperplasia. Urology 1994(March); 43(3):284-294.

4) L Rhodes, J Harper, H Uno, G Gaito, J Audettearruda, S Kurata, C Berman, R Primka, B Pikounis. The effects of finasteride (Proscar) on hair growth, hair cycle stage, and serum testosterone and dihydrotestosterone in adult male and female stumptail macaques (Macaca arctoides). Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 79: 4 (OCT 1994) Page(s) 991-996.

5) EA Platz, MN Pollak, WC Willett, E Giovannucci. Vertex balding, plasma insulin-like growth factor 1, and insulin-like growth factor binding protein 3. Journal of the American Academy of Dermatology, 2000, Vol 42, Iss 6, pp 1003-1007