Τριχόπτωση και ψυχολογικό κομμάτι

Serifis

Active Member
Χαιρετώ το forum.

Από καιρό ήθελα να φτιάξω ένα θέμα που μέλη θα μπορούν να συζητήσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της τριχόπτωσης στη ζωή τους, ειδικά για νέα παιδιά που είναι και πιο ευάλωτα. Γνωρίζω πως υπάρχει παρόμοιο thread( Γυναίκες, σχέσεις και τριχόπτωση), πιστεύω όμως πως υπάρχουν και άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής μας που επηρεάζονται από την τριχόπτωση. Θέματα όπως οι σπουδές, η καριέρα, τα διάφορα hobbies, η καθημερινότητα, τα όνειρα, η ψυχολογική ισορροπία κ.ο.κ.
Θα ξεκινήσω απαριθμώντας τα ψυχολογικά sides της τριχόπτωσης σε μένα, τα οποία γίνανε πιο έντονα τον τελευταίο καιρό, όσο δηλαδή προχωράει και η τριχόπτωση.

-Μεγάλες περιόδους σχετικά ήπιας κατάθλιψης.
-Έντονες εναλλαγες συναισθημάτων.
-'Ελλειψη ενδιαφέροντος σε θέματα καριέρας, δουλειάς, σπουδών αλλά το κυριότερο σε hobbies και ενδιαφέροντα.
-'Ελλειψη ενδιαφέροντος προς το άλλο φύλο.
-Περιορισμός των εξόδων για βόλτες κλπ. Δικαιολογίες για να αποφύγω να βγω μια "bad hair day".
-Σχέσεις με φίλους.
-Απαισιοδοξία για πολλά πράγματα.
- Και ίσως το σημαντικότερο, το ότι δεν μπορώ να συζητήσω το πρόβλημα μου σε φίλους αλλά και γονείς τους οποίους δεν θέλω να τους στεναχωρήσω.

Στο thread δεν παρουσιάζω κάτι καινούργιο, απλά γράφω πράγματα που ήθελα να βγάλω απο μέσα μου και να τα συζητήσω. Όποιο άλλο μέλος επηρεάζεται από λίγο έως πολύ ψυχολογικά από την ΑΓΑ και θέλει μπορεί να κάνει το ίδιο.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

dimitris50423

Well-Known Member
ωραιο το θεμα φιλε. πιστευω οτι το το μεγαλυτερο ποσοστο των ανθρωπων που χανουν μαλλια και εχουν καποια αραιωση τους επηρρεαζει ψυχολογικα. αλλοι το παραδεχονται αλλοι οχι. ειτε ειναι αντρες ειτε γυναικες.
εγω προσωπικα ολα αυτα τα χρονια που αραιωνα το περασα σχετικα καλα σε σχεση με αλλους που εχω ακουσει.
φυσικα καποιες φορες ημουν πεσμενος ψυχολογικα γιατι ετοιμαζομουν να βγω και δεν μπορουσα με τα πισω μαλλια να καλυψω το μπροστα.
καποιες φορες οταν ημουν εξω εστρωνα τα μαλλια με τα χερια προς τα μπροστα χωρις να το καταλαβαινω. το χειροτερο μου οταν ειχε αερα και επρεπε να βγω εκνευριζομουν γιατι τα εκανε ανω κατω.
με τη δουλεια και τα χομπυ δεν ειχα προβλημα αλλα η αυτοπεποιθηση μου ηταν αρκετα πεσμενη ειδικα τελευταια που ειχα αραιωσει αρκετα.
δεν σηκωνα αστεια με το μαλλι μου και με πειραζε αρκετα να αναφερει καποιος για την αραιωση μου.
πιστευω οτι αυτα τα χρονια θα με πειραζε πολυ περισσοτερο αν δεν ειχα σταθερη σχεση.
εχω ακουσει για ατομα να κλαινε επειδη εχασαν μαλλια. τραγικο αλλα καποιους τους ριχνει πολυ.
υπαρχουν και καποιοι που δεν ασχολουνται. τα ξυριζουν και συνεχιζουν. :)
 

Serifis

Active Member
Καλά ο αέρας είναι μεγάλο θέμα χαχαχα. Πιστεύω όλους τους επηρεάζει, άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο. Αλλά νομίζω πως υπάρχει μια αίσθηση ντροπής σε άτομα που επηρεάζονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Ντροπή και στους ίδιους και στο περιβάλλον τους στο να ανοιχτούν και αποδεχτούν τον ψυχολογικό αντίκτυπο της τριχόπτωσης.
 

spass

Active Member
εμενα η τριχοπτωση ειχε αρχισει απο τα 17 με ανοιγμα κροταφων τοτε βεβαια καλυπτοταν ευκολα απ τα υπολοιπα μαλλια που ηταν μπολικα.σε αυτην την ηλικια με επιανε τρομος στην ιδεα οτι χανω μαλλια.μετα τα 30 αρχισα να συμβιβαζομαι καπως τωρα καποιες φορες αυτοσαρκαζομαι κιολας αλλα ακομη και τωρα που ειμαι παντρεμενος το σκεφτομαι,εξου και οι σκεψεις μου για μεταμ.σε νιωθω serifis.παντως παιδες νομιζω οτι πρεπει να ειμαστε λιγο πιο χαλαροι σε αυτο το θεμα γιατι ειναι γεγονος οτι υπαρχουν και πολυ πολυ χειροτερα.μια ζωη την εχουμε και δεν αξιζει να κοιμομαστε και να ξυπναμε με αυτον τον νταλκα
 

FreeThinker

Well-Known Member
@Serifis
Αυτο το bad hair day που λες, δεν ξερεις ποσες φορες εχει αλλαξει το προγραμμα μου.. ποσες φορες δεν εχω παει σχολη γ αυτο και μονο το λογο... αν και η αληθεια ειναι οτι αυτο συνεβαινε πιο πολυ τα προηγουμενα χρονια.

Η αληθεια ειναι οτι ημουν πολυ μυστικοπαθης με την τριχοπτωση μου. Δεν ηθελα να το αντιληφθει κανεις, και οι λιγοι που το αντιλαμβανονταν δεν ηθελα να το σχολιασουν και το δει κι αλλος κοσμος. Τωρα ομως που η αραιωση μου προχωρησε, δεν εχω κατι να κρυψω πια! Αυτο ειναι το μονο καλο. Ολοι το βλεπουν, οποτε και τα σχολια εχουν μειωθει. Και αυτο με χαροποιει παραδοξως. Και ειμαι πια ανοιχτος σε αυτο το θεμα με ολους τους φιλους μου, με την κοπελα μου κλπ. Εχω αρκετη αραιωση ωστε να φαινεται ευκολα σε ολους, αλλα οχι αρκετη αραιωση ωστε να με ασχημαινει. Και ισως αυτο ειναι καλυτερο απο το να εισαι στην αρχη του προβληματος, επειδη ολοι μα ολοι το σχολιαζουν συνεχεια τοτε. Μετα βαριουνται. Ή ειναι προφανες για να το σχολιασουν.
 

AmazingG

Member
Αυτό που λες ότι δεν μπορείς να το συζητήσεις με κανένα ίσως είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που έχει ακουστεί, οι δικοί μου φαντάσου το περνάνε αυτό το πράγμα της τριχόπτωσης τόσο απόλυτα και μου λένε οτι δεν θα 'πρεπε να με νοιάζει καθόλου σαν τίποτα (δηλαδή να χαρώ κιόλας? τι να πω....) ... να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο με δύο λογάκια.
Εννοείται είμαι από τα παιδιά που με πήγε πολύ πίσω η τριχόπτωση μου (σχολή, ζωή) και φαντάσου είμαι απτους πιο δυνατούς χαρακτήρες εκεί έξω... όταν παρουσιάστηκε όμως πραγματικά νοιώθω πολύ αδύναμος, μάλιστα έλεγα ότι ο άνθρωπος αλλάζει για 1,2,3 μέρες άντε καμιά εβδομάδα, μετά πάλι το ίδιο είναι (δεν πίστευα ποτέ οτι αλλάζει) αλλά εγώ μέχρι και συνήθειες διαφορετικές απέκτησα και πολλά complex.

Απλά κουράγιο!! υπάρχουνε και χειρότερα
 

giannis1991

Well-Known Member
Σεριφη απο λιγο εως πολυ ολα τα πετυχες...ακομα θυμαμαι στο λυκειο οπου τοτε ουσιαστικα ειχε ανοιξει μονο ο δεξιος κροταφος να περπαταω με φιλους απο την δεξια πλευρα ωστε να μην βλεπουν το κενακι...οταν εβαζα καποιο γκολ ειχα το νου μου μην μου ανακατεψουν τα μαλλια καιβφανει κατι...οταν κουρευομουν τις πρωτες μερες δεν εβγαινα απο το σπιτι...αστα δραμα...σκεψου εχω μεγαλο θεμα κροουν και κροταφους αλλα επειδη κουρευομαι σχετικα εξυπνα φαινομαι nw 1,5...σκεψου με παρουσιαζουν ως μαλλια!!!αλλα επειδη το κρυβω τοσο καλα και δεν γουσταρω να φανει κατι σχεδον ποτε δεν βοθταω στη θαλασσα...πειτο το κομπλεξικο πειτε τομοπως θελετε αλλα δεν θα αισθανθω καλα να βουτηξω και να γινει η μεγαλη αποκαλυψη!!!!!και ειδικα τους γονεις πετυχες...εκει και αν το κρυβω το προβλημα οσο μπορω!
 

zaxosdogkanos

Active Member
οι γονεις εχουνε περασει το θεμα τριχοπτωση,οχι μονο οι ιδοι αλλα και φιλοι,γνωστοι,συναδερφοι τους κτλ.,ειναι κατι που οσο μεγαλωνεις το βλεπεις ολο και πιο συχνα.εμενα αν και δεν το ειδαν σαν κατι φυσιολογικο γιατι στα 21 ημουνα ν4,με στηριξαν γιατι οπως ξερετε ολοι ειναι μια πολυ επωδυνη διαδικασια ειδικα στις μικρες ηλικιες.προσωπικα μεσα απο ολη αυτη τη διαδικασια ηρθα πιο κοντα με την οικογενεια μου.

οι φιλοι ειναι που δημιουργουνε το κομπλεξ σε αυτον που χανει τα μαλλια του.η καζουρα της αντροπαρεας ειναι πολλες φορες χειροτερη απο την ιδια την τριχοπτωση.γιατι αν προσπαθοντας να το αποδεχτεις σε πειραζουν πεφτεις ψυχολογικα.οπως ειπα σε ενα αλλο θεμα,η πλακα σταματα οταν και οι ιδιοι αρχιζουν να χανουν μαλλια και ερχονται στην ιδια κατασταση με σενα.οταν ειχα πεσει ψυχολογικα ηρθα κοντα με καποια ατομα,αλλα τα εβγαλα απο τη ζωη μου.
 

John_John1

Ειδικός συνεργάτης HDC Hair Clinic Cyprus.
αμα κανουν οι φιλοι καζουρα και σας πηραζει να τους το κοβεται μαχαιρι...Αν εισαι φιλος πρωτον μιλας στα ισα τι σε πηραζει και δε το καταπινεις.Αν δεν το καταλαβει τοτε πεστον αντε και μαμησου και ουστ απο δω.
Αυτο δεν συμβαινει μονο στο θεμα μαλλι αλλα και σε πολλα αλλα θεματα τυπου εγω τα ξερω ολα κτλ.
Παλιους μου φιλους επρεπε εδω και καιρο να απομακρυνω σε απο διαφορα θεματα αλλα στο τελος επηδει ολοι εχουν τα ελατωμματα τους θα μεινεις μονος και δεν θα μιλας σε κανεναν.
Πανω απολα με τους γονεις να τα εχετε καλα να εχετε την στηριξη που χρειαζεται.Ολοι οι αλλοι ειναι για χαβαλε μονο...
 
Τελευταία επεξεργασία:

Serifis

Active Member
Από αυτά που βλέπω και γράφετε όλοι μας πάνω κάτω περνάμε ένα λούκι που μας επηρεάζει πάρα πολύ. Άλλοι το αποδέχονται άλλοι θέλουν δεκαετίες. Το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση που έχει από τον κόσμο η τριχόπτωση, επειδή είναι ένα καθαρά κοσμητικό θέμα και όχι πρόβλημα υγείας, συνεπώς το σωστό από την μεριά σου είναι να το βουλώνεις και να φέρεσαι αντρίκια. Δηλαδή τι; Είσαι ματαιόδοξος και σου αρέσει να καλλωπίζεσαι αν θες να έχεις ένα φυσιολογικό κεφάλι; Πολλοί λένε αν ήταν γυναικείο θέμα η τριχόπτωση θα είχε ήδη βρεθεί λύση, αυτό εμένα μου λέει πως υπάρχει ακόμα πολύ κόμπλεξ στον αντρικό πλυθησμό. Θεωρείται φυσιολογική η προσθετική στήθους, να γεμίζει η άλλη σιλικόνη, αλλά στο ευρύ κοινό η μεταμόσχευση είναι εν έτει 2016 ακόμα ταμπού (μην κοιτάτε μέσα στα φόρουμς).
Το θέμα των γονιών τώρα. Εγώ προσωπικά (αλλά και άλλα άτομα που το έχουν πάρει βαριά) δυσκολεύομαι να το αναλύσω στους γονείς μου γιατί δεν θέλω να γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος. Δυστυχώς το μόνο που θα κάνεις είναι να τους στενοχωρήσεις και να τους βάλεις σε ένα τρυπάκι: Να πάμε σε έναν δερματολόγο να κάνουμε κάτι, όταν ξέρεις πως δεν υπάρχει λύση. Σκεφτείτε να τους λέγαμε και για πιθανά sides από θεραπείες.
 

FreeThinker

Well-Known Member
Παντως, γ αυτους που γκρινιαζουν ολημερις και ολονυχτις που δεν εχει βρεθει ακομα θεραπεια για τη φαλακρα, να σας πω οτι παιδικη μου φιλη ταλαιπωρειται με καρκινο τα τελευταια 4 χρονια. Και παρολαυτα ζει τη ζωη της. Και δεν ειναι ουτε 25 χρονων.
Καποιες κοπελες ειναι πιο αντρες και απο αντρες. Δε ριχνω σποντα για καποιον στο νημα, ολοι εχουμε τα ψυχολογικα μας με το θεμα. Απλα πρεπει να θυμομαστε που και που οτι οντως δεν ειναι αρρωστια η ΑΓΑ.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

John_John1

Ειδικός συνεργάτης HDC Hair Clinic Cyprus.
Παντως, γ αυτους που γκρινιαζουν ολημερις και ολονυχτις δεν εχει βρεθει ακομα θεραπεια για τη φαλακρα, να σας πω οτι παιδικη μου φιλη ταλαιπωρειται με καρκινο τα τελευταια 4 χρονια. Και παρολαυτα ζει τη ζωη της. Και δεν ειναι ουτε 25 χρονων.
Καποιες κοπελες ειναι πιο αντρες και απο αντρες. Δε ριχων σποντα για καποιον στο νημα, ολοι εχουμε τα ψυχολογικα μας με το θεμα. Απλα πρεπει να θυμομαστε που και που οτι οντως δεν ειναι αρρωστια η ΑΓΑ.

Εαν εχεις υγεια ομως δεν σημαινει οτι δεν μπορει να σε απασχολει κατι αλλο και να σε επηρεαζει στην ψυχολογικα και δεν μιλαω για μαλλι μονο.
Ειτε ειναι ενας χωρισμος,ειτε σπουδες,ειτε επαγγελματικα...Απλα μαθαμε την καραμελα να λεμε υγεια να εχουμε και ας δουλευουμε και για 300 ευρω το μηνα δοξα το θεο.
 

dimitris50423

Well-Known Member
οι φιλοι ειναι που δημιουργουνε το κομπλεξ σε αυτον που χανει τα μαλλια του.η καζουρα της αντροπαρεας ειναι πολλες φορες χειροτερη απο την ιδια την τριχοπτωση.γιατι αν προσπαθοντας να το αποδεχτεις σε πειραζουν πεφτεις ψυχολογικα.οπως ειπα σε ενα αλλο θεμα,η πλακα σταματα οταν και οι ιδιοι αρχιζουν να χανουν μαλλια και ερχονται στην ιδια κατασταση με σενα.οταν ειχα πεσει ψυχολογικα ηρθα κοντα με καποια ατομα,αλλα τα εβγαλα απο τη ζωη μου.

και εγω ειχα ενα παιδικο φιλο που καποιες φορες πηγαινε να αστειευτει με το μαλλι μου ενω καταλαβαινε οτι δεν γουσταρα. οταν το εκανε μπροστα στην κοπελα μου τον εστειλα με συνοπτικες διαδικασιες.
αυτος που κοιταζει να σε μειωσει για να νιωσει ανωτερος δεν ειναι φιλος και δεν αξιζει να υπαρχει στη ζωη σου.

αμα κανουν οι φιλοι καζουρα και σας πηραζει να τους το κοβεται μαχαιρι...Αν εισαι φιλος πρωτον μιλας στα ισα τι σε πηραζει και δε το καταπινεις.Αν δεν το καταλαβει τοτε πεστον αντε και μαμησου και ουστ απο δω.
Αυτο δεν συμβαινει μονο στο θεμα μαλλι αλλα και σε πολλα αλλα θεματα τυπου εγω τα ξερω ολα κτλ.
Παλιους μου φιλους επρεπε εδω και καιρο να απομακρυνω σε απο διαφορα θεματα αλλα στο τελος επηδει ολοι εχουν τα ελατωμματα τους θα μεινεις μονος και δεν θα μιλας σε κανεναν.

γιαννη συμφωνω απολυτα εγω εκανα υπομονη στις μαλακιες. οσοι αξιζουν μενουν οι υπολοιποι το δρομο τους.
 

FreeThinker

Well-Known Member
Εαν εχεις υγεια ομως δεν σημαινει οτι δεν μπορει να σε απασχολει κατι αλλο και να σε επηρεαζει στην ψυχολογικα και δεν μιλαω για μαλλι μονο.
Ειτε ειναι ενας χωρισμος,ειτε σπουδες,ειτε επαγγελματικα...Απλα μαθαμε την καραμελα να λεμε υγεια να εχουμε και ας δουλευουμε και για 300 ευρω το μηνα δοξα το θεο.

Καποιοι δεν εχουν ΟΥΤΕ αυτο που θεωρεις δεδομενο, την υγεια. Και ειναι χειροτερο απο ολα οσα ανεφερες. Υπαρχει λογος που το λενε. Και δεν ειπα να μη σε απασχολουν αλλα θεματα αν εχεις την υγεια σου. Μιλησα για τον υπερβολικο τροπο που καποιοι διαχειριζονται το θεμα φαλακρα. Ολοι ειμαστε εδω μεσα επειδη προσπαθουμε να το διαχειριστουμε. Καποιοι το καταφερνουν καλυτερα, αλλοι πολυ ασχημα. Για αυτους που το διαχειριζονται ασχημα το λεω. Και γω καποτε ημουν σ αυτους, αλλα εχω βελτιωθει σημαντικα.
 

John_John1

Ειδικός συνεργάτης HDC Hair Clinic Cyprus.
Καποιοι δεν εχουν ΟΥΤΕ αυτο που θεωρεις δεδομενο, την υγεια. Και ειναι χειροτερο απο ολα οσα ανεφερες. Υπαρχει λογος που το λενε. Και δεν ειπα να μη σε απασχολουν αλλα θεματα αν εχεις την υγεια σου. Μιλησα για τον υπερβολικο τροπο που καποιοι διαχειριζονται το θεμα φαλακρα. Ολοι ειμαστε εδω μεσα επειδη προσπαθουμε να το διαχειριστουμε. Καποιοι το καταφερνουν καλυτερα, αλλοι πολυ ασχημα. Για αυτους που το διαχειριζονται ασχημα το λεω. Και γω καποτε ημουν σ αυτους, αλλα εχω βελτιωθει σημαντικα.


Ισως να εχεις βελτιωθει γιατι νομιζω καπου ειχες πει οτι εχεις και σχεση με κοπελα αυτην την στιγμη και σε βοηθαει και αυτο.
Εαν δεν ειχες θα εριχνες μεγαλη ευθηνη και στο μαλλι....γιατι οσο νανε δεν εχεις και την ορεξη να φλερταρεις.
 

dimitris50423

Well-Known Member
Ολοι ειμαστε εδω μεσα επειδη προσπαθουμε να το διαχειριστουμε. Καποιοι το καταφερνουν καλυτερα, αλλοι πολυ ασχημα. Για αυτους που το διαχειριζονται ασχημα το λεω. Και γω καποτε ημουν σ αυτους, αλλα εχω βελτιωθει σημαντικα.

παιζει τεραστιο ρολο η ηλικια για το πως θα διαχειριστει καποιος την αραιωση η τη φαλακρα. αλλιως ειναι στα 20 στα 25 και αλλιως στα 30 και στα 35. αλλιως το βλεπεις εσυ ο ιδιος και αλλιως σε αντιμετωπιζουν και φιλοι και γνωστοι.
 

Serifis

Active Member
Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική σύγκρισης θανατηφόρων ασθενειών με προβλήματα όπως η καράφλα. Ο καρκινοπαθής παλεύει για την ζωή του για όνομα του θεού, ο κάθε καραφλός ο καθένας που έχει οποιδήποτε θέμα είτε κοσμητικό/εμφάνισης είτε δεν ξέρω τι, παλεύει για μια καλύτερη ζωή. @FreeThinker χαίρομαι για την κοπέλα που είναι μαχητής και για κάθε άνθρωπο που παλεύει και ταυτόχρονα ζει. Δεν μπορώ όμως να σκεφτώ τον πόνο του καρκινοπαθή, του ανάπηρου του τυφλού και να σκεφτώ πως είμαι καλά. Να νιώσω μια συμπάθεια προς αυτούς τους ανθρώπους και να πω από μέσα μου: αχ τον καημένο, ευτυχώς εγώ δεν το έχω, την υγειά μας να έχουμε κλπ. Γιατί η πικρή αλήθεια είναι πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει πράγματα...
 
Δεν χωνεύεται καθόλου εύκολα αυτό το πράγμα μάγκες...ό,τι και να λέμε...ειδικά αν αραιώσεις αρκετά πριν τα 21 και είσαι δηλαδή από τις ελάχιστες (αν όχι η μοναδική) περιπτώσεις στον κοινωνικό σου κύκλο. Το αίσθημα "ντροπής" που αναφέρει ο Σερίφης ήταν το χειρότερο απ'όλα...σε εμένα που άνοιξα πρώτα στο κραουν, ήταν απαίσιο όταν ένιωθα να μιλάνε πίσω από το κεφάλι μου...πολύ ενοχλητικό, σαν να φαίνεται ο κώλος μου ξερω γω:p:D. Αυτό που κατάλαβα όμως με τα χρόνια έιναι οτι κανείς δεν ασχολείται και δεν κρίνει την καράφλα μας πιο αυστηρά από εμάς! έχουν όλοι τα δικά τους προβλήματα και ανασφάλειες...Εννοείται πιο πιθανόν είναι να συζητηθεί το κόμπλεξ κ η ανασφάλεια που μας βγαίνει λόγω καράφλας , παρά η ίδια η καράφλα;)
 

Utopia

Active Member
Το λάθος που κάνουμε όλοι... κι σε αυτό ευθύνονται κι οι γονείς μας... "Κοίτα, υπάρχουν και χειρότερα". ΟΚ... Γιατί εγώ να μην πω τότε; "Κοίτα, υπάρχουν και καλύτερα". Δηλαδή να μη βελτιώσουμε μια πτυχή της ζωής μας... Άμα κάθε άνθρωπος έλεγε από μέσα του: "Κοίτα, υπάρχουν και χειρότετα" δεν θα υπήρχε πρόοδος σε κανένα τομέα της ζωής.
 
Μπλουζα