Τα υποκατάστατα ζάχαρης προκαλούν την αύξηση της ινσουλίνης

Άκης

Administrator
Πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στα αναψυκτικά «διαίτης», ώστε να μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους αναψυκτικό χωρίς να επιβαρύνονται με θερμίδες.

Σε αυτά τα αναψυκτικά προσθέτουν συνήθως ασπαρτάμη, ένα υποκατάστατο το οποίο έχει περισσότερη γλυκύτητα από την ζάχαρη, αλλά με λιγότερες θερμίδες. Αλλά αν το δεις καλά το θέμα αυτό, τα αναψυκτικά «διαίτης» δεν έχουν προσφέρει το παραμικρό στο θέμα της παχυσαρκίας και σίγουρα δεν έχει καμία διαφορά με κάποιον που πίνει τα «πλήρη» αναψυκτικά.

Πολλές έρευνες έχουν προσπαθήσει να δείξουν αν όντως τα υποκατάστατα ζάχαρης προκαλούν αύξηση της ινσουλίνης, παχυσαρκία και διαβήτη, αλλά με τις απόψεις των ερευνητών να διίστανται, αφού πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στις έρευνες έπασχαν ήδη από κάποια από τα προαναφερομένα προβλήματα υγείας και έτσι δεν μπορούσαν να συμβάλουν στο να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Ωστόσο μια πρόσφατη Ισραηλινή έρευνα έρχεται να συνδέσει τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη και η ζαχαρίνη με την αύξηση της ινσουλίνης και φυσικά την παχυσαρκία, κάτι που τα υποκατάστατα αυτά έπρεπε να αποτρέπουν (όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ, η αύξηση της ινσουλίνης και η παχυσαρκία συνδέονται). Αυτό συμβαίνει επειδή τα υποκατάστατα ζάχαρης επιδρούν στα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την χώνεψη μεταβάλλοντας τα.

Αν πάσχετε από διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη, τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν μπορούν να σας βοηθήσουν αφού αυτό που πρέπει να κάνουν, δηλαδή να αποτρέψουν την έκκριση ινσουλίνης (και άρα την αύξηση της), δεν ισχύει.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα