Ποια οινοπνευματώδη ποτά είναι τα λιγότερο βλαβερά;

Άκης

Administrator
Ζούμε σε μια εποχή όπου το αλκοόλ είναι μέρος της ζωής μας. Είτε σε βραδινές εξόδους μας, είτε σε κοινωνικές συνευρέσεις, το αλκοόλ είναι παρών και δεν μπορείς να το αποφύγεις. Ακόμη και στους αρχαίους Έλληνες, η κατανάλωση αλκοόλ ήταν συνηθισμένη. Ποιο ποτό όμως είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά αν θέλεις να χάσεις κιλά ή/και να χτίσεις το σώμα σου;

Ο τίτλος είναι λιγάκι clickbait. Και αυτό γιατί είναι δύσκολο να πεις πια είναι η καλύτερη επιλογή ή ακόμη πιο ποτό είναι το λιγότερο βλαβερό.

Και αυτό γιατί το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία¹, ενώ στους άντρες χαμηλώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης¹, την αντρική ορμόνη. Επίσης, αυξάνει την μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα¹, την θηλυκή ορμόνη.

Στις γυναίκες, το αλκοόλ επιδρά στην έκκριση των οιστρογόνων¹ ², όπου μετά από κατανάλωση αλκοόλ τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να ανέβουν ως και 300% μέσα σε μισή ώρα¹.

Το αλκοόλ επίσης αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης¹, η οποία είναι μια καταβολική ορμόνη, εκτός του ότι είναι η ορμόνη του στρες. Επίσης, το αλκοόλ επηρεάζει και τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης¹ ² ³.

Το χειρότερο ωστόσο ποτό για κατανάλωση είναι η μπύρα, κυρίως επειδή περιέχει φυτοοιστρογόνα¹ ², τα οποία προκαλούν προβλήματα. Όπως μπορείς να δεις, το αλκοόλ επιδρά σε πολλές ορμόνες για να το αψηφήσεις.

Προτίμησε να πιεις τζιν με τόνικ ή λίγο κρασί, το οποίο κρασί ωστόσο θα πρέπει να ξέρεις ότι νοθεύουν το ίδιο εύκολα με το αλκοόλ. Αν κάνεις δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, προτίμησε τζιν ή βότκα με λίγο στυμμένο λεμόνι.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα