Μύθοι διατροφής: τα δημητριακά βοηθούν στο χάσιμο κιλών

Άκης

Administrator
Τα δημητριακά έχουν μπει για τα καλά στην κουζίνα μας. Δεκάδες προϊόντα, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ξεφύγει από το απλό σνακ και έχουν γίνει πλέον "απαραίτητα" για μια ισορροπημένη διατροφή, πόσο μάλλον για κάποιον που επιθυμεί να χάσει βάρος. Χάνεις όμως βάρος με τα δημητριακά;

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου κάποιος διατροφολόγος θα σου πρότεινε να καταναλώνεις δημητριακά (με γάλα χαμηλό σε λιπαρά και θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο για τα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά), ενώ σίγουρα θα έχεις διαβάσει σε κάποιο site να τα προτείνουν σαν απαραίτητα για την υγεία μας και σίγουρα απαραίτητα για κάποιον/α που κάνει δίαιτα. Η αλήθεια είναι ότι τα δημητριακά που πωλούνται σήμερα, μόνο στο χάσιμο των κιλών δεν συμβάλουν, αφού τα περισσότερα περιέχουν ζάχαρη και σιρόπι γλυκόζης, το οποίο είναι χειρότερο από την ζάχαρη (θα αναφερθούμε και σε αυτό σε επόμενο άρθρο).

Ας δούμε τις ετικέτες δύο γνωστών προϊόντων δημητριακών.

![Τα συστατικά των δημητριακών Fitness. Στο κουτί τους αναφέρουν 30% λιγότερη ζάχαρη.](2015-07-13-20-51-24-medium.jpg)

![Τα συστατικά των δημητριακών Special K. Στο κουτί τους αναφέρουν ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά.](2015-07-13-20-52-04-medium.jpg)

Η κλασική συνταγή των διατροφολόγο είναι λίγο πολύ γνωστή. Πιες πολλούς χυμούς, φάε δημητριακά για πρωινό, προτίμησε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, συνταγή που είναι και λάθος. Είναι τουλάχιστον αστείο να φοβάται κάποιος την ζάχαρη που βάζει στον καφέ του, όπου σίγουρα όποιος ξεκινάει δίαιτα θα τον προτιμά μέτριο και να καταναλώνει τα δημητριακά αυτά τα οποία είναι φορτωμένα σε ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά.

Τρώγοντας λοιπόν δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη, πόσο μάλιστα όσα περιέχουν επιπλέον γλυκαντικά, το πάγκρεας στέλνει ινσουλίνη ώστε η ζάχαρη να φύγει από το αίμα. Αν έχεις κάποια κιλά, τότε πολύ πιθανόν να έχεις και ινσουλινοαντίσταση, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός θα πρέπει να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη για να μπορέσει να διώξει την ζάχαρη από το αίμα. Συχνές εκκρίσεις αυξημένης ινσουλίνης προκαλούν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ η ζάχαρη αυτήν το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει λίπος.

Κινδυνεύεις λοιπόν όχι μόνο να μην χάσεις κιλά, αλλά στο τέλος να πάρεις κιόλας, ενώ θα προκαλέσεις σειρά προβλημάτων στο σώμα σου από την υπερβολική αυτή κατανάλωση ζάχαρης. Το πιο αστείο μάλιστα είναι ότι προτείνουν τα δημητριακά αυτά σαν πρωινό, όπου το πρωί το σώμα (και τα λιποκύτταρα) είναι πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη και το σίγουρο είναι ότι η ζάχαρη θα πάει κατευθείαν σε αυτά σαν λίπος.

![](sugar-insulin-vicious-cycle.png)

Αν θέλεις να φας δημητριακά επειδή σου αρέσουν, είσαι ελεύθερος να το κάνεις. Αλλά μην το κάνεις πιστεύοντας ότι κάνεις δίαιτα ή καλό στον οργανισμό σου. Όσοι χάνουν κιλά, το κάνουν επειδή κόβουν κατά πολύ τις θερμίδες τους, τα οποία κιλά θα πάρουν πίσω πολύ γρήγορα. Αν θέλετε ένα καλύτερο πρωινό ή σνακ, ρίξτε μερικά φρούτα και κεφίρ σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε τα ή βάλτε λίγο κακάο σκόνη σε μια μπανάνα ή ακόμη φάτε φρούτα με γιαούρτι. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να αποφύγετε τα δημητριακά. Το αστείο βέβαια είναι ότι τα δημητριακά της Kellogg's βγήκαν με σκοπό να σταματήσουν το σεξ, αφού ο Mr Kellogg θεωρούσε ότι το σεξ κάνει κακό στο μυαλό.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα