Κάβα Κάβα: Ένας φυσικός περιοριστής του άγχους

Άκης

Administrator
450px-Starr_040318-0058_Piper_methysticum.jpg


Μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε και να είμαστε στον Σεπτέμβρη, ωστόσο το άγχος και η ανυπομονησία γενικά, πχ στο σχολείο, σε σχολές, στην δουλειά μας αλλά και οπουδήποτε αλλού, είναι σε έξαρση.
Δεν πρέπει όμως να ανησυχήσετε γιατί υπάρχει λύση και μάλιστα από την φύση.
Το όνομα του, Κάβα Κάβα (Kava Kava) ή αλλιώς πιπέρι το μεθυστικό και ανήκει στην οικογένεια των Πιπεροειδών.

Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αμερική, πωλούνται φάρμακα για το άγχος και έχουν ισχυρές παρενέργειες.

Είναι ιθαγενές φυτό στα νησιά του Ειρηνικού, Χαβάη, Μικρονησία, Βανουάτου, Φίτζι, Σαμόα, Τόνγκα και τα νησιά του Σολόμωντα. Θεωρείται είδος συγγενές με το μαύρο πιπέρι. Είναι θάμνος που αναπτύσσεται σε ελαφρά, καλά στραγγιζόμενα χώματα. Έχει σαρκώδεις μίσχους και τα φύλλα του είναι στρογγυλά, καρδιόσχημα. Τα άνθη του είναι πολύ μικρά. Η αναπαραγωγή του γίνεται με μοσχεύματα που βγαίνουν από το μητρικό φυτό. Τις θεραπευτικές ιδιότητες τις έχουν η ρίζα και τα ριζίδια του φυτού. Αντίστοιχες αλλά λιγότερο δραστικές ιδιότητες έχουν οι καρποί, τα φύλλα και ο φλοιός του φυτού.

Χρησιμοποιείται και σαν εναλλακτικό του αλκοόλ, αλλά δεν πρέπει να συνδυάζεται με αυτό. Επίσης μπορεί να προκαλέσει αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, ενώ οι παρενέργειες του είναι νύστα, ζαλάδα, δυσπεψία και εξανθήματα στο σώμα.
Καλό είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας προτού το πάρετε.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Είναι μυοχαλαρωτικό, αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό και αναλγητικό. Το βότανο δρα εναντίον του στρες, της αϋπνίας και της ανησυχίας.  Βελτιώνει την πνευματική απόδοση και βελτιώνει τη διάθεση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβλήματα όπως είναι η αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη, αϋπνία, πόνος στην πλάτη, διαστρέμματα, πονοκέφαλοι και ημικρανία. Μπορεί να βοηθήσει σε πονόδοντο και στοματικά έλκη καθώς και για την αντιμετώπιση μυϊκών πόνων. Ηρεμεί τα νεύρα, αυξάνει τη σεξουαλική ορμή και ενισχύει την κοινωνικότητα του ατόμου. Είναι επίσης, διουρητικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες του ουροποιητικού συστήματος και συστήνεται και σε περιπτώσεις κυστίτιδας και προστατίτιδας.

Χρήση: Καταναλώνεται ως ρόφημα (χτυπάμε στο μπλέντερ πολύ καλά, ένα κουτάλι της σούπας από το ξηρό βότανο (σκόνη) με ένα φλιτζάνι νερό και το πίνουμε αμέσως). Επίσης χρησιμοποιείται ως τοπικό κατάπλασμα αλλά και ως στοματόπλυμα. Δεν ενδείκνυται η χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαγορεύεται η χρήση του κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού. Αντενδείκνυται για όσους έχουν νόσο του Πάρκινσον. Δεν πρέπει να το παίρνουν όσοι λαμβάνουν φάρμακα για κατάθλιψη ή νευρικότητα, έχουν ηπατικά προβλήματα ή πάσχουν από αλκοολισμό. Η υπερβολική χρήση, μπορεί να προκαλέσει κίτρινο χρωματισμό του δέρματος, της τρίχας και των νυχιών. Δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με οινόπνευμα ή βαρβιτουρικά. Η παρατεταμένη χρήση καθώς και η υπερβολική δοσολογία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ηπατικά προβλήματα.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα