Σημάδια ότι το έχεις παρακάνει με τη γυμναστική

Άκης

Administrator
Στην γυμναστική, το λιγότερο είναι καλύτερο από το υπερβολικό. Δεν είναι και λίγοι όσοι πιέζουν τον εαυτό τους καθημερινά στο γυμναστήριο, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που "σπάνε" το πρόγραμμα τους στα δύο, ώστε να πηγαίνουν πρωί και βράδυ και να κάνουν το πρόγραμμα τους. Τα παρακάτω σημάδια δείχνουν ότι μάλλον το έχετε παρακάνει με το πρόγραμμα σας.

Κόπωση
Η αίσθηση διαρκούς αδυναμίας, η οποία δεν εξαφανίζεται ακόμη και τις ημέρες που δεν πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή έπειτα από ύπνο.

Που μπορεί να οφείλεται; Μάλλον γυμνάζεσαι υπερβολικά.

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς
Παρότι προσπαθείς, αργείς υπερβολικά να μπορέσεις να κοιμηθείς, σε αντίθεση με την αϋπνία όπου δεν μπορείς να κοιμηθείς καθόλου.

Που μπορεί να οφείλεται; Μάλλον γυμνάζεσαι υπερβολικά.

Αϋπνία
Αδυναμία να κοιμηθείς.

Που μπορεί να οφείλεται; Μάλλον χρησιμοποιείς έντονη αερόβια άσκηση.

Σηκώνεσαι από τον ύπνο σου κάθε 1-2 ώρες για να ουρήσεις
Όταν γυμνάζεσαι απόγευμα προς βράδυ, πιθανών να έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ξυπνά κάθε μία ώρα για να πας τουαλέτα.

Που μπορεί να οφείλεται; Αν και αυτό μπορεί να είναι σημάδι άλλης πάθησης (πχ του προστάτη ή προβλήματα με το σάκχαρο), το πιθανότερο είναι ότι είτε γυμνάζεσαι υπερβολικά, είτε καταναλώνεις ελάχιστους υδατάνθρακες και υπερβολική πρωτεΐνη.

Ξυπνάς στην μέση της νύχτας και δεν μπορείς να ξανά κοιμηθείς
Μπορεί να σε έχει πάρει ο ύπνος κανονικά, αλλά για κάποιον λόγο, μπορεί να ξυπνάς μέσα στην μέση της νύχτας και να μην μπορείς να κλείσεις μετά μάτι.

Που μπορεί να οφείλεται; Πιθανότατα σε κάποια από τις παραπάνω αιτίες ή στο γεγονός ότι έφαγες νωρίς το απόγευμα και έχεις ώρες χωρίς φαγητό (συμβαίνει και στην διαλείπουσα νηστεία).

Δεν χάνεις κιλά, παρότι μειώνεις την ποσότητα του φαγητού
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες σου, δεν χάνεις κιλά ακόμη και όταν μειώσεις σημαντικά τις ποσότητες του φαγητού.

Που μπορεί να οφείλεται; Δεν τρως αρκετά και είναι ένα θέμα όπου οι περισσότεροι κάνουν λάθος. Έχει καλυφτεί και εδώ. Επίσης χρησιμοποιείς έντονη αερόβια άσκηση.

Χάνεις μυικό ιστό και όχι λίπος
Το να γυμνάζεσαι και να χάνεις μυικό ιστό, είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί, κυρίως γιατί και αισθητικά δεν είναι ωραίο, αλλά και επειδή παραμένει το λίπος, ενώ παράλληλα μειώνεται και ο μεταβολισμός.

Που μπορεί να οφείλεται; Δεν τρως σωστά, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείς έντονη αερόβια άσκηση ή γυμνάζεσαι έντονα.

Μειωμένη λίμπιντο
Παρότι η γυμναστική, ειδικά με βάρη, αυξάνει την τεστοστερόνη, εντούτοις μπορεί να παρατηρήσεις μειωμένη επιθυμία για σεξ.

Που μπορεί να οφείλεται; Μπορεί να οφείλεται και στην κόπωση (δες και σχετική παράγραφο παραπάνω). Επίσης ίσως να μην τρως αρκετά (όταν δεν καλύπτεις τις θερμιδικές σου ανάγκες, το σώμα μειώνει τις αναβολικές ορμόνες, έχει αναλυθεί και εδώ) ή να κάνεις διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε -καλά- λιπαρά και υδατάνθρακες.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα