Πρόλαβε τον διαβήτη και άλλα σχετικά προβλήματα με ελάχιστο κόστος

Άκης

Administrator
Έχουμε αναλύσει και σε παλιότερα άρθρα ότι η παχυσαρκία (και ο Σακχαρώδης Διαβήτης) αποτελούν μια σύγχρονη πανδημία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν και άλλα τόσα αναμένονται να εμφανίσουν προβλήματα υγείας στα επόμενα χρόνια.

Όσοι πάσχουν από διαβήτη, είναι επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις, αλλά και σε οπτικά προβλήματα (αμφιβληστροειδοπάθεια) και προβλήματα στύσης [1]. Επειδή ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που δεν κάνει την εμφάνιση της άμεσα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει ένα διάστημα από τον προδιαβήτη μέχρι και τον διαβήτη, όπου μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τα σημάδια και να προσπαθήσει με την διατροφή του να διορθώσει την κατάσταση, προτού να είναι αργά.

Προδιαβήτης σημαίνει ότι η γλυκόζη αίματος είναι αρκετά μεγάλη, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να θεωρηθεί διαβήτης και στην ουσία είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη και η δυσλειτουργία των β κυττάρων του παγκρέατος [2]. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση όπου τα κύτταρα του οργανισμού δεν "ακούν" τα σήματα της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να μην μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για να μεταβολιστεί και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

Γενικά δεν υπάρχουν και πολλά σημάδια για να καταλάβει κανείς αν έχει αντίσταση στην ινσουλίνη (έχω αναλύσει τα πιο σημαντικά εδώ), οπότε όταν κάποιος πάει στον γιατρό του συνήθως είναι αργά και έχει ήδη διαβήτη. Παρότι το να χάσεις μερικά κιλά και να αρχίσεις να αθλείσαι, έχει δείξει ότι μπορεί να διορθώσει το προδιαβητικό στάδιο [3], είναι δύσκολο να ξέρεις αν όντως τα κιλά σου οφείλονται στην αντίσταση στην ινσουλίνη (και όχι για παράδειγμα σε ορμονικά προβλήματα) αλλά και ποιες ακριβώς τροφές σου προκαλούν προβλήματα. Αυτό θα καλύψουμε παρακάτω με μια απλή τεχνική.

Για να γίνει η τεχνική, θα πρέπει να προμηθευτείτε έναν μετρητή σακχάρου, τον οποίο μπορείτε να βρείτε είτε online και σε τιμές περί τα 20-30€ [4], είτε σε κάποιο φαρμακείο (μπορείτε ακόμη να βρείτε και δωρεάν συσκευή στα φαρμακεία). Καλό είναι να ξέρετε ότι υπάρχει πάντοτε ένα ποσοστό 10% λάθους σε αυτούς τους μετρητές (δηλαδή αν σας δείξει 100 mg/dl, μπορεί να είναι 110 ή 90), σε αντίθεση με τις εξετάσεις ενός ιατρείου, αν και σε σχετική έρευνα οι καλοί μετρητές έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα [5]. Παρότι υπάρχουν και εξειδικευμένες τεχνικές μέτρησης σακχάρου [6], θα αρκεστούμε στην πιο απλή (νηστείας) η οποία μοιάζει με την τεχνική δοκιμασίας ανοχής στην γλυκόζη [7].

Αυτήν η τεχνική είναι απλή, γρήγορη, φτηνή και άνετη, αφού μπορείτε να την κάνετε είτε στο σπίτι σας, είτε στην δουλειά σας (ακόμη και στο αυτοκίνητο σας, κατά τον δρόμο για την δουλειά σας). Επίσης είναι προσωπική για τον καθένα, αφού έπειτα από μερικές ημέρες, θα γνωρίζετε ποιοι υδατάνθρακες ακριβώς σας προκαλούν προβλήματα στο σάκχαρο σας, ώστε να τους αποφεύγετε. Επίσης θα σας γλυτώσει και χρήματα, αφού δεν χρειάζεται να επισκέπτεστε γιατρούς για να παρακολουθείτε την πορεία σας.

Βήμα 1
Αγοράστε την συσκευή και πάρτε μαζί και κάμποσες ταινίες μέτρησης (γιατί θα χρειαστείτε πολλές, ανάλογα το τι θέλετε να μετρήσετε). Προτού αγοράσετε συσκευή, καλό είναι να δείτε τι κόστος έχουν και οι ταινίες, γιατί καμιά φορά μπορεί οι ταινίες να σας βγουν αρκετά παραπάνω από την ίδια την συσκευή. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 20. Επίσης καλό είναι να κρατάτε σημειώσεις με ημερομηνία-ώρα και το αποτέλεσμα, όπως επίσης και τι γεύμα κάνατε σε κάθε μέτρηση σας.

Βήμα 2
1) Επιλέξτε μια πρώτη ημέρα που θέλετε να ξεκινήσετε. Μόλις ξυπνήσετε, μετρήστε το σάκχαρο σας. Αυτήν η μέτρηση θα σας δείξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας. Προσέξτε ότι δεν πρέπει να φάτε κάτι (εκτός από το να πιείτε νερό), ούτε και να κάνετε κάτι κουραστικό. Εν ολίγοις η καλύτερη στιγμή είναι μόλις ξυπνήσετε και έπειτα από 12 ώρες νηστείας (δηλαδή να έχουν περάσει τουλάχιστον 12 ώρες από το προηγούμενο γεύμα σας).

2) Μετρήστε το σάκχαρο σας πριν φάτε το γεύμα σας το μεσημέρι. Καλό είναι εκείνη την ημέρα να μην έχετε κάποιο δεκατιανό, ώστε να αφήσετε να περάσουν μερικές ώρες από το πρωινό σας.

3) Φάτε το κανονικό γεύμα σας. Τώρα για τις επόμενες τρεις ώρες δεν πρέπει να φάτε κάτι άλλο. Μετρήστε το σάκχαρο σας ξανά έπειτα από μία ώρα από το γεύμα σας.

4) Μετρήστε το σάκχαρο σας έπειτα από δύο ώρες από το γεύμα σας και μετρήστε το ξανά έπειτα από τρεις ώρες από το γεύμα σας.

Το παραπάνω θα πρέπει να γίνει για δύο συνεχόμενες ημέρες. Θυμηθείτε να κρατάτε σημειώσεις. Την τρίτη ημέρα, αντί να φάτε το γεύμα της ημέρας, θα πρέπει να φάτε κάτι που να περιέχει περί τα 70γρ υδατανθράκων γρήγορης απορρόφησης (όπως πχ μακαρόνια, ρύζι και πατάτα). Για τις ανάγκες του τεστ, θα πρέπει να αποφύγετε να φάτε κάτι λιπαρό παράλληλα, γιατί θα καθυστερήσει την απορρόφηση της γλυκόζης. Επαναλάβετε τα βήματα 2-4 παραπάνω και σημειώστε ξανά τα αποτελέσματα.

Βήμα 3 - Αξιολογήστε τα αποτελέσματα
Οι τιμές των φυσιολογικών τιμών σακχάρου (mg/dL), είναι:

Γλυκόζη στο αίμα νηστείας - εδώ[/url][/i].

Ολοένα και νεότερες έρευνες μας δείχνουν ότι πλέον οι φυσιολογικές τιμές σακχάρου νηστείας είναι 86 mg/dL ή λιγότερο. Παρότι πολλοί γιατροί θεωρούν όποια τιμή κάτω των 100 mg/dL ως φυσιολογική, σχετική έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν πάνω από 95, είχαν τρεις φορές παραπάνω κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη στα επόμενα χρόνια, από όσους είχαν κάτω από 90 [8], ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι όσοι είχαν πάνω από 85 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, από όσους είχαν 81 και κάτω [9].

Επίσης σημασία έχει και ο χρόνος που επανέρχονται τα επίπεδα σακχάρου, έπειτα από γεύμα με υδατάνθρακες. Μια έρευνα έδειξε ότι σε φυσιολογικούς ανθρώπους, τα επίπεδα σακχάρου τους έπεφταν κάτω από 100 mg/dL έπειτα από 2 ώρες [10], ενώ στο διάστημα της μίας ώρας έδειξαν ακόμη και 140 mg/dl [11].

Αν τα επίπεδα σακχάρου σας έπειτα από ένα γεύμα περάσουν τα 140 mg/dl και παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σοβαρό σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα. Μακροχρόνια έκθεση σε επίπεδα σακχάρου πάνω από 140 mg/dL προκαλεί απώλεια των β κυττάρων του παγκρέατος (τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη) [12], ενώ μπορεί να βλάψει και τα νεύρα [13]. Ένας στους δύο που πάσχουν από προδιαβήτη, πάσχουν επίσης και από διαβητική ρετινοπάθεια [14], ενώ και οι πιθανότητες καρκίνου είναι επίσης υψηλές σε επίπεδα σακχάρου πάνω από 160 mg/dL, έπειτα από γεύμα [15]. Επίσης, μια έρευνα έδειξε αυξημένη πιθανότητα εμφράγματος ως και 25%, για κάθε 18 mg/dL αύξηση στο σακχάρου έπειτα από γεύμα [16].

Κατά καιρούς μπορείτε να παρακολουθείτε και την ανταπόκριση που έχετε σε διάφορες τροφές. Αν για παράδειγμα, έπειτα από κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής, τα επίπεδα σακχάρου σας παρέμεναν υψηλά ακόμη και έπειτα από δύο ώρες, ενώ σε άλλες τροφές δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε είναι καιρός να αποχαιρετήσετε την συγκεκριμένη τροφή, όσο και αν σας αρέσει.
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα