Ασπαρτάμη, το «νόμιμο» δηλητήριο…

Άκης

Administrator
Η ασπαρτάμη είναι μία συνθετική, μη θρεπτική, γλυκαντική ουσία (sweetener), που κυκλοφορεί με διάφορα εμπορικά ονόματα και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε αναψυκτικά, τρόφιμα και γλυκά. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η χρήση ζάχαρης και επομένως οι προσλαμβανόμενες θερμίδες.Η ασπαρτάμη παρασκευάσθηκε από την εταιρία Monsanto και άρχισε να καταναλώνεται το 1981 (NutraSweet, E951).Υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη καταναλώνονται 2000 τόννοι ασπαρτάμης ετησίως (κατά μέσο όρο: 5 g/άτομο ετησίως).

Η ασπαρτάμη είναι 180-200 φορές γλυκύτερη από τη γνωστή ζάχαρη.  Ωστόσο, ενώ η ζάχαρη είναι ένα ακόμη λάθος της διατροφής μας, η ασπαρτάμη τι είναι;

Η ασπαρτάμη υπάρχει σε πολλά προϊόντα με την ετικέτα "light".Στις ετικέτες θα την βρείτε σαν Ε951 και είναι συνδυασμός της φαινυλαλανίνης, του ασπαρτικού οξέος και της μεθυλικής αλκοόλης (aspartame, N-L-a-aspartyl-L-phenylalanine 1-methyl ester).
Η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση της μεθανόλης είναι 7.8ml, την στιγμή που ένα μπουκάλι 1,5lt αναψυκτικού light περιέχει 56ml.

Η αμερικανική εταιρία G.D. Searle & Co, επίσης θυγατρική του “γίγαντα χημικών” Monsanto, βρήκε μία διαδικασία, ώστε να παράγει φαινυλαλανίνη με οικονομικότερο τρόπο μέσω γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων (!) [i & i].

Όταν η θερμοκρασία μεθανόλης ξεπεράσει τους 30 κελσίου (όταν εισέρχεται στον οργανισμό πχ ή όταν ζεσταθεί), μετατρέπεται σε μια χημική ουσία, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον οργανισμό, την φορμαλδεύλη.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο άλλωστε το ότι η βιομηχανία αλλάζει την ονομασία της ασπαρτάμης σε "AminoSweet", πιθανών για να φύγει η "ρετσινιά" από την ασπαρτάμη.

Φυσικά για την ασπαρτάμη θα μου πεις τώρα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι είναι ασφαλές. Φυσικά και υπάρχουν, αλλά συνήθως χρηματοδοτούνται από τις εταιρίες που τις παράγουν.
Δες μια λίστα με ανεξάρτητες έρευνες για να "φρικάρεις".

Επίσης, μια ανακοίνωση του έθνους περιέχει περισσότερες πληροφορίες για περισσότερες ουσίες που μπαίνουν στα αναψυκτικά.

Η ασπαρτάμη επίσης μπορεί να σου χαλάσει την δίαιτα σου. Ναι μεν έχεις στο μυαλό σου ότι δεν παίρνεις ζάχαρη, άρα και μηδαμινές θερμίδες, αλλά μια έρευνα δείχνει ότι η ασπαρτάμη συνδέεται με αύξηση βάρους.
Επίσης, στο βιβλίο The Insulin-Resistance Diet : How to Turn Off Your Body's Fat-Making Machine (Cheryle R. Hart M.D) αναφέρεται ότι οι γλυκαντικές ουσίες τύπου ασπαρτάμης, στην ουσία είναι ποιο επικίνδυνες γιατί μπερδεύουν τον οργανισμό και παράγει ινσουλίνη, όπως θα έκανε και με την ζάχαρη, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να μειώνονται και να αυξάνεται η ανάγκη για φαγητό, ή ζάχαρη.

http://www.youtube.com/watch?v=OmK6r0ntroEkn5slnNB8h0

http://www.youtube.com/watch?v=OmK6r0ntroE9FeOtSNU900
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Μπλουζα