Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

Άκης

Administrator
Επειδή είναι και η ντουταστερίδη (ανεπίσημα) θεραπεία για την τριχόπτωση, σκέφτηκα να αναζητήσω στο internet ότι πληροφορία υπάρχει και να τα γράψω.
Με αυτό το post, δεν αποτρέπω αλλά και δεν προτρέπω κανέναν να το πάρει. Η απόφαση είναι του καθενός σας πάντα μετά από συζήτηση με το γιατρό σας.

Τι είναι η ντουταστερίδη
Η ντουταστερίδη έχει λάβει έγκριση από το FDA (NDA#21-319/s-001) της 9 Οκτωμβρίου 2002 για υπερπλασία του προστάτη και με την επωνυμία Avodart. Αυτό ήταν και η δεύτερη μεγάλη είδηση για την κοινότητα της τριχόπτωσης μετά την έγκριση της φιναστερίδης για τριχόπτωση.
Βέβαια το avodart δεν κυκλοφορεί επίσημα (δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση δηλαδή) σαν θεραπεία για την τριχόπτωση. Ανεπίσημα, δίνεται από τους δερματολόγους της Αμερικής για μεγάλες απώλειες μαλλιών(πάνω από την κλίμακα 3), ενώ πριν λίγο καιρό τελειώσαν και οι κλινικές έρευνες της εταιρίας για να λάβει την πολυπόθητη έγκριση του FDA και για θεραπεία για την τριχόπτωση. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.

Το Avodart όπως αναφέρω και παραπάνω, έχει λάβει έγκριση για θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη. Μην σας μπερδεύει με τον καρκίνο του προστάτη (που λανθασμένα έχει αναφερθεί πολλές φορές), η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, είναι μία μη καρκινική πάθηση, στην οποία μεγαλώνει ο ο αδένας του προστάτη. Είναι κοινό σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών και μερικά συμπτώματα του είναι η δυσκολία ούρησης, η συχνή ανάγκη για ούρηση (ιδιαίτερα την νύχτα) κλπ.
Το Avodart είναι το πρώτο φάρμακο που έχει λάβει έγκριση από το FDA, το οποίο περιορίζει και τους δύο τύπους του ενζύμου 5-alpha reductase (5AR), ένζυμο το οποίο είναι υπεύθυνο για την μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHΤ, αιτία για την υπερπλασία του προστάτη και την τριχόπτωση.
Η συνιστώμενη δόση της ντουταστερίδης είναι 0.5mg την ημέρα. Όσοι την χρησιμοποιούν στην θεραπεία τους, παίρνουν ανά 2-3 ημέρες, επειδή ο χρόνος που είναι ενεργή στο αίμα είναι μεγαλύτερος της φιναστερίδης. Διαβάστε παρακάτω για τις δοσολογίες.

Τοπική χρήση ντουταστερίδης
Μετά από αναζήτηση στο net, παρατήρησα ότι μπορείς να έχεις καλά αποτελέσματα και με τοπική χρήση της ντουταστερίδης (σημειώστε το καλά, αλλά όχι τα άριστα που δίνει σε λήψη από το στόμα). Έχει αναφερθεί ότι η ντουταστερίδη μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα πολύ καλά, χωρίς μεγάλες απώλειες (να μείνει δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της ουσίας στο δέρμα, χωρίς να εισχωρήσει). Σε αναζήτηση μου, βρήκα ότι σε τοπική χρήση, η ποσότητα είναι:
Σε αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη ή απλά καθαρό οινόπνευμα) η ποσότητα είναι 44mg/mL.
Σε μεθανόλη είναι 64 mg/mL
και σε Πολυαιθυλενογλυκόλη (polyethylene glycol) είναι 3mg/mL.

Ντουταστερίδη vs φιναστερίδη
Σε ότι αφορά την τριχόπτωση, η ντουταστερίδη είναι σαφώς ποιο αποτελεσματική σε σχέση με την φιναστερίδη, ειδικά σε μεγάλες απώλειες μαλλιών. Μάλιστα, συνιστάτε και σε άτομα που έχουν τριχόπτωση πάνω από την κλίμακα 3. Ένα θέμα “σύγκρουσης” αυτών των δύο συστατικών, υπάρχει και εδώ.

Δοσολογία
Μετά από κλινικές έρευνες (το αποτέλεσμα της έρευνας υπάρχει στο θέμα Finasteride vs Dutasteride), οι ερευνητές κατέληξαν σε διαφορετικές ποσότητες της ντουταστερίδης σαν αποτελεσματικές. Οι συνιστώμενη δόση “παίζει” ανάμεσα σε
0.01mg, 0.05mg, 0.5mg, 2.5mg και 5mg την ημέρα. Στην έρευνα τους κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη καταστολή της DHT έγινε με ποσότητα 2.5 και 5mg την ημέρα.
Η ντουταστερίδη, σε αυτήν την ποσότητα , κατάφερε και περιόρισε την DHT κοντά στο 100% (!!!). Φανταστείτε για πόσο δυνατή ουσία μιλάμε. Συγκριτικά, τα 5mg φιναστερίδης την ημέρα, κατάφεραν να περιορίσουν την DHT ~70%. Σύμφωνα με την GlaxoSmithKline (η εταιρία που την κατασκευάζει), δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην καταστολή της DHT ανάμεσα στις ποσότητες 2.5 και 5mg. Με λήψη 0.5mg την ημέρα, η ντουταστερίδη μπορεί να περιορίσει την DHT ~90%.

Λαμβάνοντας τώρα την συνιστώμενη δόση (0.5mg την ημέρα), μπορεί κανείς να δει αποτέλεσμα τα μέσα σε 1 με 2 εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα (και μόνο με καθημερινή λήψη, αφού με βάση την καθημερινή λήψη έγινε η έρευνα), τα επίπεδα της DHT θα πέσουν μέχρι και 85%.
Εδώ όμως γίνεται το εξής. Η συνιστώμενη δόση για τον προστάτη από την GlaxoSmithKline είναι μία κάψουλα (0.5mg) την ημέρα, με ή χωρίς φαγητό.
Ωστόσο, από δοκιμές ερευνών αλλά και όσων την δοκίμασαν, τα κορυφαία αποτελέσματα τα δίνει η ποσότητα των 2.5mg την ημέρα (δείτε και τα αποτελέσματα της έρευνας).
Ναι μεν η διαφορά στον περιορισμό της DHT στο σώμα είναι περίπου το ίδιο και για τις δύο ποσότητες, στην DHT στο δέρμα της κεφαλής ο καλύτερος περιορισμός έγινε με τα 2.5mg, όπου κατάφερε και την μείωσε μέχρι και 82%, σε σχέση με τα 0.5mg που την μείωσαν μέχρι και 55% (πάντα στο δέρμα της κεφαλής αναφέρομαι, όπου καίει εμάς με τριχόπτωση).
Έχω κάνει attach σε αυτό το θέμα και μία εικόνα με την ανάλυση για περισσότερες πληροφορίες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες.
Όπως και η φιναστερίδη, έτσι και η ντουταστερίδη ενδέχεται να παρουσιάσει αν. ενέργειες.
ΔΕΝ εμφανίζουν όλοι όμως.
Οι αν. ενεργειες και προειδοποιήσεις είναι:
Γυναίκες και παιδιά να μην την χρησιμοποιούν. Ειδικά οι γυναίκες που είναι έγκυες, ιδιαίτερη προσοχή να μην έρχοντε σε επαφή με τις κάψουλες.
Οι άντρες που την λαμβάνουν, δεν πρέπει να δώσουν αίμα, πριν περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες από την ημέρα που την διέκοψαν.
Οι άντρες που έχουν πρόβλημα με το συκώτι τους δεν πρέπει να την χρησιμοποιούν.
Έχουν αναφερθεί συμπτώματα όπως αδυναμία στύσης, χαμηλή λίμπιντο και αραίωμα στο σπέρμα (ειδικά στην αρχή της θεραπείας). Ωστόσο σε μία έρευνα που κράτησε 2 χρόνια, τα συμπτώματα αυτά μειώθηκαν με τον καιρό.

Χρήση από γυναίκες
Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η ντουταστερίδη μπορεί να είναι αποτελεσματική και για την γυναικεία τριχόπτωση.
Από το Journal of Drugs in Dermatology (Σεπ-Οκτ 2006):
"After 6 months of therapy, significant improvement was observed and after 9 months the clinical diagnosis of androgenic alopecia could no longer be made in this patient. No side effects were observed. In conclusion, theoretical data and our experience in this case show that dutasteride might develop into a true alternative in treatment of androgenic alopecia."

Παρακάτω είναι δύο εικόνες που δείχνουν πριν και μετά από 24 εβδομάδες με Avodart.
dutasterideweek0treatment.jpg


dutasterideweek24treatment.jpg
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

tropheus

Well-Known Member
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

Kαι μια σύγκριση της dutasteride με τη finasteride.

HAIR COUNT AFTER 24 WEEKS

 

magic810

New Member
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

Ειλικρινα αν ειχε παρει εγκριση για τριχοπτωση θα την χρησιμοποιουσα με τα χιλια........την εχω ξαναχρησιμοποιησει στο παρελθον με καλυτερα κατα την γνωμη αποτελεσματα.....
 

Άκης

Administrator
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

Διάβασα κάτι "θεωρείες" magic810 που έλεγαν ότι μπορεί και η Glaxon να μην ήθελε τελικά να βγει το προϊόν της σε κυκλοφορία για τριχόπτωση.
Έλεγε δηλαδή αυτός που το έγραψε, ότι η Glaxon αφού είδε την "χαρά" της κοινότητας και τα γεμάτα ταμεία της Merck, συγκινήθηκε (από την χαρά φυσικά, όχι από το να γεμίσει τα ταμεία της :D ) και μπήκε στο παιχνίδι και αυτήν.
Όμως, μετά από τις έρευνες και τα αποτελέσματα (γιατί κακά τα ψέματα, αποτελέσματα έχει και μάλιστα άριστα) η κοινότητα παρατήρησε ότι μπορεί να παίρνει την ίδια δόση κάθε 3 ημέρες αφού παραμένει ενεργή για ημέρες.
Διαβάστε τι λέει η Glaxon "The terminal elimination half-life of dutasteride is approximately 5 weeks at steady state.". Άρα, αφού παραμένει ενεργή για ημέρες, ποιος ο λόγος να παίρνεις κάθε ημέρα;
Έτσι, μετά από δοκιμές ατόμων και ερευνών, αποδείχτηκε ότι η ντουτα κάνει δουλειά και κάθε 3 ημέρες λήψης της.
Εδώ όμως δεν την συμφέρει την Glaxon. Δεν την συμφέρει να παίρνεις πχ ένα κουτί κάψουλες και αντί να τις καταναλώσεις πχ σε ένα μήνα, να τις καταναλώσεις σε 3μήνες.
Το "κλείσαμε το μαγαζί" μετά. Έτσι (λένε οι κακιές γλώσσες), ότι το άφησε έτσι, με την εγκεκριμένη ημερήσια δόση που ισχύει και off the record γνωρίζει ότι κινείται και για την τριχόπτωση.

Κοιτάξτε τώρα το περίεργο όμως. Λέμε ότι δεν έχει λάβει έγκριση, σωστά; Γιατί δεν έχει λάβει έγκριση, από την στιγμή που κάνει καλύτερη δουλεια από την φιναστερίδη που έχει λάβει έγκριση; Μα, θα μου πείτε, για το τι επιπτώσεις θα έχει στο σώμα μας για μακροχρόνια χρήση της.
Και όμως, δείτε μία έρευνα από το site της Glaxon, που αναφέρει 2 χρόνια έρευνα και πως έφυγαν τα sides.
Άρα, η Glaxon πήρε το ΟΚ γιατί στα δυο αυτά χρόνια, δεν παρουσίασε κάτι το ανησυχητικό.
Το ερώτημα εδώ είναι το εξής. Γιατί πήρε το ΟΚ ότι παρέχει ασφάλεια (στα 2 χρόνια), σε θεραπεία προστάτη, ενώ με την ίδια δοσολογία δεν πήρε το ΟΚ για τριχόπτωση;
 

Παναγιωτης

Μέλος του προσωπικού
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

η ντουτα να μου το θυμηθητε οπωε και φιναστεριδη ειναι το επομενο βημα για τις τοπικες λοσιον
 
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

Φίλε μου θα ήθελα να μου προτείνεις μια λοσιον με ντουταστερίδης ή φιναστερίδης αρκεί να είναι dht blocker. Στη συνέχεια ένα σαμπουάν που να που να περιέχει πάλι ντουταστερίδη ή φιναστερίδη και να μου πεις απο που θα τα αγοράσω. πιστέυεις οτι θα μου κοστίσουν πολύ?
Ηθελα να σου πω για το (Avodart) το φοβάμαι γιατι σε αντιθεση με το propecia δεν εχει πάρει fda aproval δηλαδη εγκριση απο τον εοφ της αμερικής . Ευχατριστώ
 

Σπύρος

Μέλος του προσωπικού
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

Αληθινός είπε:
Φίλε μου θα ήθελα να μου προτείνεις μια λοσιον με ντουταστερίδης ή φιναστερίδης αρκεί να είναι dht blocker. Στη συνέχεια ένα σαμπουάν που να που να περιέχει πάλι ντουταστερίδη ή φιναστερίδη και να μου πεις απο που θα τα αγοράσω. πιστέυεις οτι θα μου κοστίσουν πολύ?
Ηθελα να σου πω για το (Avodart) το φοβάμαι γιατι σε αντιθεση με το propecia δεν εχει πάρει fda aproval δηλαδη εγκριση απο τον εοφ της αμερικής . Ευχατριστώ
δες εδώ
- http://www.hairlossgr.com/forum/index.php/topic,159.0.html
- http://www.hairlossgr.com/forum/index.php/topic,324.0.html
- http://www.hairlossgr.com/forum/index.php/topic,386.0.html
- http://www.hairlossgr.com/forum/index.php/topic,116.0.html

όσο για το Avodart,το FDA έχει δώσει έγκριση(όπως και για το proscar)για παθήσεις του προστάτη - όπως και το proscar,απλά αργότερα ανακαλήφθηκε η ικανότητά του στην θεραπεία της τριχόπτωσης...
 

Άκης

Administrator
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

Δεν πρόκειται να βρεις σαμπουάν με φιναστερίδη ή ντουτα γιατί δεν τα κρατάς στο μαλλί σου ώρα για να δράσουν.
 

sito

Active Member
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

υπάρχει κάποια συνταγή (οπως είναι στο ζιξ) για να κανουμε homemade λοσιον με δραστική ουσία την ντουταστερίδη;
 

tropheus

Well-Known Member
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

sito είπε:
υπάρχει κάποια συνταγή (οπως είναι στο ζιξ) για να κανουμε homemade λοσιον με δραστική ουσία την ντουταστερίδη;

Το πιο απλό ..... Πάρε ένα- ένα τα 30 μαλακά καψάκια του Avodart τρυπισέ τα (με μια καρφίτσα) και άδειασε το περιεχόμενο τους στο μπουκάλι τoυ Regain.

Σημείωσε ότι τα έκδοχα κάθε καψακίου βοηθούν την απορρόφηση της dutasteride από το δέρμα ;)
 

dim74

Member
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

πως ξερουμε οτι η ποσοτητα αυτη δεν ειναι πολυ η λιγη για αποτελεσμα καλο?
 

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απενεργοποιήσετε τις διαφημίσεις.

Σπύρος

Μέλος του προσωπικού
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

tropheus είπε:
Το πιο απλό ..... Πάρε ένα- ένα τα 30 μαλακά καψάκια του Avodart τρυπισέ τα (με μια καρφίτσα) και άδειασε το περιεχόμενο τους στο μπουκάλι τoυ Regain.
30 καψάκια σε 60 ml...δοκιμασμένο;
 

Άκης

Administrator
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

Αν ισχύει η ποσότητα (10ml) που μου είπε ο Σπύρος, τότε και με 20 χάπια είσαι καλυμμένος.
 

bigdreamer

New Member
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

καλησπερα παιδια κ πολλα συγχαρητηρια..λοιπον αν καταλαβαινω καλα απο το γραφημα ακομα και η ποσοτητα των 0,5 mg duta ημερισιως που ειναι αποδεκτη απο τους γιατρους κανει καλυτερη δουλεια απο 5mg fina και ποσο μαλιστα απο το 1mg που ειναι η ενδεδειγμενη ημερισια ποσοτητα fina. Αρα λογικα δεν υπαρχει καν συγκριση για τη αποτελεσματικοτητα των 2. Σωστα?
 

tropheus

Well-Known Member
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

bigdreamer είπε:
καλησπερα παιδια κ πολλα συγχαρητηρια..λοιπον αν καταλαβαινω καλα απο το γραφημα ακομα και η ποσοτητα των 0,5 mg duta ημερισιως που ειναι αποδεκτη απο τους γιατρους κανει καλυτερη δουλεια απο 5mg fina και ποσο μαλιστα απο το 1mg που ειναι η ενδεδειγμενη ημερισια ποσοτητα fina. Αρα λογικα δεν υπαρχει καν συγκριση για τη αποτελεσματικοτητα των 2. Σωστα?

Σωστά !!! Το θέμα είναι οι παρενέργειες ...
 

Παναγιωτης

Μέλος του προσωπικού
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

20 καψακια σε 60μλ
αλλοι λενε 4 αλλοι 30 αλλοι 10


προσεξτε το αυτο

μπορει καποιος που γραφει εναν αριθμο για το ποσα χαπια βαζει μεσα σε 60μλ
να το στηριξει καπου ?


εγω εχω καταληξει καπου αλλα θα το επεξεργαστω ακομη αρκτετα πριν καταληξω

προσεξτε το λιγο γιατι αυτοι οι αποκλεισμοι ειναι τεραστιοι

απο 4 χαπια σε 20 και 30 ειναι τεραστιες διαφορες
 

tropheus

Well-Known Member
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

Παναγιωτης είπε:
μπορει καποιος που γραφει εναν αριθμο για το ποσα χαπια βαζει μεσα σε 60μλ
να το στηριξει καπου ?

Φαντάσου ότι 30 καψάκια Avodart σε 60ml δίνει διάλυμα μικρότερο από 0.025%
όταν η lipoxidil λανσάρει διάλυμα 0.15% (http://www.lipoxidil.com/site/dutasteride.php)

Και σίγουρα η απορρόφηση της dutasteride από ένα τοπικό διάλυμα δεν συγκρίνεται με τη λήψη της από το στόμα.
 

NoMoreLoss

New Member
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

Το Avodart υπάρχει στα Ελληνικά φαρμακεία και αν ναι πόσο κοστίζει?
 

NoMoreLoss

New Member
Απ: Όλες οι πληροφορίες για ντουταστερίδη (Avodart)

tropheus είπε:
[quote author=NoMoreLoss link=topic=382.msg6358#msg6358 date=1233485263]
Το Avodart υπάρχει στα Ελληνικά φαρμακεία και αν ναι πόσο κοστίζει?

Ναι υπάρχει και κάνει 32€ (τα 30 καψάκια)
[/quote]

σε ευχαριστώ
 
Μπλουζα